Ulje crnog kima – prirodni lek za skoro sve bolesti!

Kim je na našim prostorima prvenstveno poznat kao začinska biljka. Ipak, sve češće se gaji u baštama i na njivama jer poseduje mnoga lekovita svojstva, naročito crni kim (Nigella sativa).

Ova samonikla biljka prirodno raste u Egiptu, Siriji i Indiji.  U Egiptu se intenzivno koristila kao lek za mnoge bolesti kao što su depresija, loša cirkulacija, epilepsija, za razne upale i alergiju,  zatim za poremećaje metabolizma, protiv zastoja mokraće…

Zanimljivo je da je bočica u kojoj je bilo ulje crnog kima pronadjena u Tutankamonovoj grobnici. Istočnjački narodi su u prošlosti govorili da crni kim leči sva oboljenja sem smrti! Koliko je lekovitost kima bila poznata i u davna vremena, govori i podatak da čak i Biblija pominje crni kim kao sastavni deo hleba, koji otklanja nadutost i leči  obolela pluća, stomačne probleme i žuticu jer je lekovit  i za jetru…

kim ulje

Svojstva ulja crnog kima

Kim jača želudac, prirodni je lek za gastritis, jer olakšava varenje hrane, produkciju hormona, i pospešuje izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, zbog čega ga mnogi koriste za mršavljenje. Lako se koristi i primenjuje a kontraindikacije gotovo da i ne postoje, kao ni neželjeni efekti.

Ulje crnog kima je blagotvorno za kožu – prirodni je lek za razna kožna oboljenja, psorijazu, herpes, štiti ćelije kože od negativnih spoljnih uticaja i svojevrsni je preparat za akne.

Ovo lekovito ulje deluje na bronhitis i ostale bolesti pluća i stanja izazvana astmom. Umiruje bronhije, alergijsku astmu, kašalj, a na listi obolelih područja kojima pomaže su i sinusi.

Dobar je preparat za autoimune bolesti jer osnažuje kompletan organizam, jača imunitet, podstiče proizvodnju antitela. Uz pomoć crnog kima imunološki sistem, koji je ispao iz ravnoteže,  ponovo će biti u harmoniji i dostići će svoj optimum. Unošenjem ulja crnog kima u organizam, unosimo korisne višestruko zasićene masne kiseline (linolna i gama linolenska kiselina), koje omogućavaju sintezu značajnih imuno-regulacijskih supstanci (prostaglandini). Linolna kiselina stabilizuje ćelijske  membrane, dok  prostaglandin E1 sprečava upale. Sa skupom korisnih supstanci, crni kim prekida loše imunološke reakcije koje su često uzrok mnogih hroničnih oboljenja. Osim toga, korišćenjem kima u tretmanu bolesti koje su lečene kortikosteroidima, postižemo  bolji učinak bez posedica kao što su brojne nuspojave pri upotrebi kortikosteroida.

Prema nekim istraživanjima, kimovo ulje sprečava pojavu raka, upravo zato što podstiče produkciju odbrambenih ćelija.

Ulje crnog kima lekovito je za kosu i sprečava opadanje kose.

Zbog antibakterijskog, antivirusnog u antifungicidnog dejstva, sprečava i ublažava infekcije koje su izazvale bakterije, virusi ili gljivice.

Prilikom duže primene ovog ulja,očekuju se pozitivni efekti u lečenju reumatizma, visokog krvnog pritiska i težih upala.

kim-ulje1

Prirodni lek za “ženske bolesti”

Ulje crnog kima će obezbediti da menstruacija bude redovna, da grčevi u materici budu smanjeni i da migrena bude blaža ili da izostane tokom PMS-a. Upotreba ovog ulja preporučuje se ako Vas muče policistični jajnici, ali i u trudnoći, jer olakšava bolove prilikom porođaja i sam porođaj, dok ženama za vreme dojenja obezbeđuje dovoljno mleka.

Primena kod dece

Crni kim posebno dobre rezultate pokazuje u lečenju kod dece koja boluju od bronhitisa, astme, alergija i atipičnog ekcema.

Sastojci ulja od crnog kima

Ulje crnog kima sadrži oko stotinu važnih aktivnih supstanci. Ulje se dobija od zrelih semenki kima i to  hladnim ceđenjem. Sadrži materiju pod imenom nigellon i koja širi bronhije i opušta mišiće. U sastav ovog ulja ulazi i thymochinon koji snižava holesterol, podstiče lučenje zuči i olakšava varenje hrane.

Način upotrebe

Ako imate neki od navedenih zdravstvenih problema, preporučuje se da konzumirate hranu oplemenjenu uljem crnog kima, najbolje tokom 6 meseci. Ulje crnog kima možete jesti kao dodatak salatama ili kao sastojak u nekim jelima. Važnlje je dodati ulje jelu pred sam kraj kuvanja. Važno je da ga ne koristite za prženje, jer mu se tako uništavaju lekovita svojstva.

Doziranje

Ako ulje korisitite kao dodatak terapiji, ulje se uzima u količini od po 25 kapi tri puta dnevno. I zdrave osobe mogu preventivno koristiti kimovo ulje u količini od ukupno 25 kapi dnevno.

Kada konzumirati kimovo ulje – pre ili posle jela?

Preporuka je da se ovo ulje uzima neposredno posle jela.

Crni kim i kožne bolesti

Psorijaza je autoimuna bolest. Crni kim uravnotežava imunološki sistem, reguliše upalne procese i štiti ćelijske membrane od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Neurodermatitis je hronična upala kože, najčešće uzrokovana urodjenom alergijskom sklonošću. Neurodermatitis obično  počinje u detinjstvu na glavi i licu, dok posle druge godine dolazi do širenja na pregibima zglobova i na stražnjici. Kod odraslih osoba, ovo stanje se javlja po ramenima, vratu, grudima i licu. Ovu bolest karakteriše jak svrab, koža nema sjaj, suva je gruba a česte su i sekundarne upale. Uz ulje  od crnog kima, svrab kože će biti ublažen, imuni sistem stabilizovan, a ozdravljenje uspešnije i brže.

Uz preporuku konzumiranja ulja od crnog kima, za probleme sa kožom se savetuje i njegova dermalna primena. Utrljavajte ovo ulje u kožu ako imate problem sa strijama, ekcemom, rozaceom, borama i upalama.

Leči alergiju

Ulje crnog kima znatno smanjuje simptome alergija. Pošto poseduje nezasićene masne kiseline, ulje crnog kima posebno je učinkovito za atopijski dermatitis.

Tretman kod alergija treba početi nekoliko meseci pre cvetanja biljki na koje postoji alergija i tada je potrebno konzumirati  30 do 40 kapi ulja crnog kima posle jela, tri puta na dan. Tretman treba da traje do jeseni, a ako svake godine poštujete ovu proceduru, postoji mogućnost da se trajno rešite alergije.

Pomaže u lečenju dijabetesa

Posledice dijabetesa, odnosno povišenih vrednosti šećera u krvi mogu biti oštećenja krvnih sudova, bubrega, oštećenje vida, visok krvni pritisak, nervne bolesti…Kod dijabetesa tipa 1 i 2 može pomoći crni kim, jer ulje ove biljke poseduje materije koje imaju vrlo slično delovanje kao i insulin koji se koristi u terapiji dijabetesa.

Ostala lekovita dejstva crnog kima:

  • smanjuje nivo holesterola,
  • pomaže kod  gripa i prehlade,
  • Pomaže kod impotencije,
  • Poboljšava cirkulaciju, jača srce,
  • Uklanja hroničan umor
  • Pomaže kod proširenih vena i bolnih zglobova
  • Ublažava simptome multiple skleroze,
  • Bori se protiv crevnih parazita, ublažava nadutost i proliv,
  • Prirodni je lek protiv nesanice,
  • Ublažava teškoće kod PMS-a, i neplodnosti.

Crni kim kao Panaceja

U grčkoj mitologiji Panaceja je boginja lečenja, a u farmaciji pancejom se obeležava lek za sve bolesti. U praksi – panceja sasvim sigurno može biti crni kim.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts