|

Šta treba proveriti na vozilu pre polaska na put?

Ukoliko krećete na put, posebno ako je u pitanju veća kilometraža koju je potrebno da pređete, važno je da dobro prekontrolišete vašeg ljubimca na četiri točka. Svaki vozač zna da pre puta treba proveriti u svakom slučaju: ulje, kočnice i rezervnu gumu. To je ono osnovno, što će umnogome doprineti da vam ne presedne putovanje.

Naravno, podrazumeva se da je važno proveriti i datum isteka registracije. Kako ne biste sebe doveli u neprijatnu situaciju, naročito ako putujete u neku drugu zemlju.

Registracija se obavlja u nadležnoj stanici policije jednom godišnje. Ono što vam je potrebno da biste registrovali svoj automobil su sledeća dokumenta: saobraćajna dozvola, dokaz da ste izvršili tehnički pregle vozila, dokaz da ste platili sve neophodne takse i obavezno osiguranje vozila (odnosno uplatnice i polisa osiguranja) i vaša lična karta.
automobil 32

Zatim sa pripremljenim papirima odete u nadležnu stanicu policije i molite Boga da nije dugačak red. Brojeve žiro računa i visine taksi možete pronaći na internetu ili na tabli sa obaveštenjima u bilo kojoj stanici policije.

Ukoliko produžavate registraciju imajte na umu da to možete uraditi 30 dana pre isteka registracije.

Obavezne takse koje treba uplatiti da bi mogla da se izvrši registracija su: tehnički pregled vozila, obavezno osiguranje vozila, godišnja taksa za zaštitu životne sredine, godišnja taksa za javne puteve, administrativna i komunalna taksa i godišnja naknada za budžet Republike Srbije. Visina svih navedenih taksi varira u zavisnosti od vrste vozila.

Zatim kada ste registrovali svoje vozilo (ukoliko je bilo potrebe), raspitajte se kakvi propisi važe u zemlji u koju putujete (naravno, ukoliko putujete van granica naše zemlje). Takođe je dobro da saznate i kakve su cene benzina, ali i šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno u toku vožnje. U većini zemalja Evrope su, recimo jako visoke kazne za nevezivanje ili korišćenje mobilnih telefona u toku vožnje. Takođe se obavezno raspitajte za paljenje svetala, koje je u pojedinim zemljama obavezno i u toku dana.

I još jedna jako važna stvar, na koju mnogi zaboravljaju, jeste autokarta. Najbolje je da je imate kod sebe uvek, a ne da morate da je kupujete tek kad uđete u određenu zemlju.

Postoje i sajtovi sa auto kartama svih gradova u Srbiji. Na tim sajtovima možete pronaći mapu za vašu lokaciju i preuzeti je na vaš računar. Preporučujemo vam jedan od boljih sajtova te vrste: klikni ovde.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts