Kasandra, Latinoamerička serija koja je osvojila Srbiju

Kasandra – Latinoamerička sapunica koja je osvojila Srbiju devedesetih godina

Jedna od prvih telenovela koja je zapalila naciju svakako je bila ,,Kasandra“.  Lepa Venecuelanka je navela mnoge u Srbiji da svake veče radnim danom od dvadeset jedan čas uključuju sada već ukinuti Treći kanal.

Priča kreće od mlade Adrijane Aroče. Adrijana boluje od neizlečive bolesti, ali ipak odlučuje da rodi devojčicu. Na porođaju umire. Njena maćeha Herminija koja ima sinove iz prvog braka, želi da njena deca naslede  bogatstvo Adrijaninog oca i smišlja lukav plan. Saznavši da se iste noći rodila mrtvorođena beba u lokalnom cirkusu, menja Adrijaninu ćerku sa mrtvom bebom uz pomoć ciganke Dorinde i svom mužu govori da mu je unuka preminula zajedno sa ćerkom. Dorinda, pošto je takođe izgubila ćerku, usvaja Adrijaninu devojčicu, daje joj ime Kasandra i cirkus odlazi iz grada. Međutim. posle 18 godina cirkus se vraća, ali sada je Kasandra odrasla, lepa devojka. A pre nego što će mnoge porodične tajne isploviti, Kasandra će se zaljubiti u jednog od Herminijinih sinova. Tako počinje avantura o ,,najlepšoj ciganki sveta“ koja će trajati 150 epizoda.

kasandra serija
Kasandra, Latinoamerička sapunica – Broj epizoda: serija je imala 150 epizoda.

Iako se prikazivala u mnogim zemljama širom sveta, uključujući i Japan gde je takođe bila jako popularna, za Kasandrinu sudbinu najviše su se interesovali, čini se Balkanci. Prodavale su se i video kasete  koje su kupovali svi koji su prvi želeli da vide kako će se završiti Kasandrina priča. Izdat je i istoimeni roman.

Kasandra i Randu Posetili Srbiju

Popularnost je bila tolika da su Koraima Tores koja glumi Kasandru i Henri Soto koji glumi Randua, posetili Srbiju devedesetih godina. Iako je tokom snimanja Koraima imala samo sedamnaest godina i pred njom je bila karijera, srpski ljubitelji telenovela nisu imali mnogo prilika da je vide u nekim drugim serijama. To nije bio slučaj sa Osvaldom Riosom koji tumači glavni muški lik – Luisa Davida. Početkom novog milenijuma snimljen je i rimejk ove serije, samo je glavna junakinja ovoga puta bila Peregrina.

Zanimljiva priča iz Bosne

Možda najzanimljivija priča o Kasandri dolazi iz Bosne i Hercegovine. Kada je država izašla napokon iz ratnih sukoba, njeni stanovnici su počeli da prate seriju, koja se prikazivala ilegalno. Saznavši za to Velecula je zabranila dalje emitovanje serije. Nezadovoljan narod krenuo je da protestuje, a  ambasada BiH zamolila je Venecuelu da im ustupe preostale epizode. Imajući u vidu da je Bosna država koja je samo koju godinu pre prošla kroz rat i nedaće, Venecuela je Bosancima izašla u susret i poklonila ostale epizode.

A da su sapunice unosan posao govori i činejnica da je ,,Kasandra“ najprodavaniji TV proizvod na španskom jeziku.

Kasanda – 132 epizoda sa prevodom na srpski

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts