Značenje i poreklo imena Lazar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači i koje je poreklo srpskog muškog imena Lazar?

Uoči jednog od najvećih praznika svih pravoslavnih vernika, Uskrsa, proslavlja se Vrbica, odnosno Lazareva subota. Ovaj dan slavi spomen na uskrsnuće Lazara iz Vitinije, koga je Isus Hristos vaskrsao četvrtog dana posle njegove smrti. Ovaj praznik je poznat i kao dečiji praznik, jer se njim slavi i Hristov ulazak u Jerusalim, kada su ga deca svečano dočekala.
U našoj zemlji se ovo ime mahom vezuje za čuvenog srpskog cara Lazara, koji je predvodio našu vojsku u Boju na Kosovu.

Značenje i poreklo imena Lazar

Značenje i poreklo imena Lazar

A da li je to bio prvi Lazar koji se pominje ne zna se sa sigurnošću, ali je svakako jedan od poznatijih nosilaca ovog imena.

Poreklo imena

Pretpostavlja se da ime Lazar vodi poreklo iz hebrejskog jezika. Zapravo od hebrejske varijante ovog imena, koje glasi Eleazar. A pretpostavlja se da su pravi koreni od aramejske varijante ovog imena, Azarija.

Značenje imena

Isto je značenje i hebrejske i aramejske varijante ovog jezika i slobodan prevod bi bio “Bog je pomogao”. Tako bi ovo ime značilo: “onaj kome Bog pomaže”.

Drugi oblici

Ne postoje drugi oblici ovog imena, ali postoje skraćeni oblici, odnosno nadimsci poput: Laza, Laki, Lazo i slično.

Često se sreće prezime izvedeno od ovog ličnog imena: Lazarević, Lazarev, Lazarov…

Čuveni Lazari

U srpskoj tradiciji sigurno je najpoznatiji nosilac ovog imena knez Lazar Hrebeljanović, koji je izgubio život u Kosovskom boju.

Takođe, čuveni nosilac prezimena izvedenog od Lazar bio je i despot Stefan Lazarević, sin velikog srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića.

U beogrdskoj opštini postoji toponim čiji je naziv izveden od ovog ličnog imena, Lazarevac. Takođe, selo sa istim nazivom se nalazi i nadomak Kruševca.

Još jedan čuveni Srbin je nosio ovo ime. Lazar Paču je bio lekar, a bavio se politikom i bio ministar finansija. Bio je jedan od osnivača Narodne radikalske stranke krajem 19. veka.

Trgovac, veleposednik, industrijalac i veliki dobrotvor bio je rodom iz Srbobrana, a zvao se Lazar Dunđerski.

Ako živite u Beogradu, sigurno ste čuli za Mutapovu ulicu, koja se nalazi na opštini Vračar. A da li ste znali da se i on zvao Lazar? Lazar Mutap – Čačanin. Zna se da je učestvovao u Prvom srpskom ustanku i zapamćen je po surovoj naravi. Poreklo njegovog prezimena se dovodi u vezu sa mutavdžijskim, odnosno tkačkim zanatom kojim se bavio.

Čuveni srpski pesnik bio je Laza Kostić. Spevao je jednu od najlepsih pesama srpske poezije: “Santa Maria della salute” u kojoj je opisao svoju nemoguću ljubav prema Lenki Dunđerskoj.

Tvorac prelepe pripovetke: “Prvi put s ocem na jutrenje”, srpski književnik i lekar je Laza K. Lazarević.

U današnje vreme poznati nosilac ovog imena je Lazar Ristovski.

A poslednjih dana najveću pažnju na političkoj sceni Srbije privlači još jedan Lazar, Krstić.

Share.

6 Comments

  1. Ne shvatam zašto većina današnjih Srba sve reči , pa i vlastita imena u svom narodu voli da pripiše nekom drugom.To je stvarno žalosno i znak je da je ta osoba prvo velika neznalica , a onda i veoma iskompleksirana osoba( čemu je sigurno i uzrok ono prvo).Lazar je veoma staro SRBsko ime i kao takvo NIJE uzeto iz tudje kulture.Veća imena su nastala spajanjem 2 reči ili 2 imena u jedno, a nekada kad su nastala bila su najpre kratka kao Miro, Lazo, Vuk, Stane, Sveto.A vremenom su od ovih prvobitnih nastala da kažem složena imana.Od reči MIR imamo danas bezbroj SRBskih (slovenskih) imena Miroslav,Miroslava, Miroljub, Miroljuba, Mirjana, Mirka, Mirko.Od Laze, Lazar, Lazo, Laza, Lazarije.Reč LAZ (koji je osnova imena Lazar) je iskrčeni deo šume, njiva koja je dobijena paljenjem dela šume i pretvaranja u obradivo zemljište.Tako stara Srbinova tradicija da ne mogu da poverujem da neko može da ga dovodi u vezu sa stranim imenima koja nemaju veze sa imenom LAZar.Ali da se Vlasi (Srbi) ne dosete moralo se ovo preko”naše braće”grka podmetnuti Srbima jer kako inače objasniti Lazara iz GALIleje koji je bio HRISTov prijatelj, a i Hrist je bio GALIlejac.Hm.Ko ima i malo razuma neka razmisli i ne naseda lažima onih koni su vodili ovaj svet i u HRISTovo doba a i danas.Mnogo je LAŽI danas u knjigama, školama, univerzitetima, novinama, Tv.Ali Gospod je rekao ISTINA je mač kojim će mo pobediti neprijatelja.

Leave A Reply