Patuljasti pinč

Patuljasti pinč je pas koji pripada porodici pinčeva i šnaucera. Istorijat i poreklo ove rase doseže još u 14. vek. Još tada je kratkodlaki patuljasti pinč postojao u svojoj danas poznatoj veličini.

Prvi uzgajivači patuljastog pinča želeli su dadostignu idealnu patuljastu velilčinu zbog koje su žrtvovali mnoge druge osobine.

Ovakvo ponašanje neretko je dovodillo do degenerisanja patuljastih rasa ali kasnije se kreće sa ozbiljnijim namerama i ukrštanjima kako bi se dobile poželjne osobine: čvrsta građa, harmonija pokreta i tela pa je tako je nastao ovaj zdrav, snažan, ali i plemenit patuljasti pas.

Karakteristike – Patuljasti pinč

Patuljasti pinč je skladno je građen mali pas. Glava, njuška, rep, vrat, leđa, dlaka i boje, potpuno su iste   kao i kod pinča, samo preslikane u manjim veličinama. Boja dlake kod patuljastog pinča može biti crna, čokoladna ili crvenkasto – smeđa.

Patuljasti pinc

Dimenzije i veličina

Visina patuljastog pinča kreće se od 25 do 30 cm, težina je od 4 do 6 kg. Ovaj pas može da doživi i do 15 godina starosti.

Karakter

PatuIjasti pinč je jako temperamentan, skoro isto kao njegov veći brat pinč. Voli igru ali je oprezan pas koji može biti i previše glasan. Njegova privrženost porodici je ogromna. Ova rasa ima poseban hod koji liči na hod paradnog konja. Inteligentni su i energični psi.

Nega i održavanje

Lako se neguje i ima sve prednosti malog psa. Dobri su i umiljati u društvu dece i ostalih životinja, odnosno drugih kućnih ljubimaca, ali ipak, iskustva uzgajivača kažu da ih ne treba ostavljati bez nadzora na duže vreme sa malom decom ili njemu nepoznatim ljudima jer nekada se mogu ispoljiti u tim situacijama njihove negativne strane, naročito ako nisu dobro socijalizovavi, pa tako mogu i da ugrizu. Svakog psa treba prošetati svakog dana pa tako i patuljastog pinča. Redovnom šetnjom ćete mu razviti i održavati fizičko i psihičko zdravlje, i smanjiti mogućnost pojava bolesti.

Ako živite u stanu, izvedite vašeg pinča u šetnju 3 – 4 puta dnevno u trajanju od 15 – 30 minuta.

Redovna zdravstvena nega, kupanje i četkanje su takođe bitan segment odgoja. Linjanje je jako oskudno i ne predstavlja problem .

Dresura i odgoj

Ova rasa jeste mala veličinom ali upravo zbog te svoje osobine, patuljasti pinčevi žele da se stalno dokazuju i nameću vlasnicima, pazato ni dresura često nije lak posao.

Greške u odgoju ove rase tokom perioda odrastanja su česte jer su vlasnici uglavnom popustljivi zbog njihove veličine, pa dozvoljavaju skakanje u krilo, lajanje bez prestanka, skakanje na goste i ukućane…

Evo nekoliko korisnih saveta:

Vlasnik treba uvek prvi da sedne na kauč i tek onda pozvati psa da sedne pored njega.

Dalje, ako Vam pinč leži na putu, ne zaobilazite ga već pređite preko njega i tako mu pokažite svoju dominantnost. Kada napuštate stan, makar na kratko, po povratku ignorišite psa sledećih nekoliko minuta. Takodje, bitno je da pas ne treba da spava u krevetu vlasnika jer je krevet mesto rezervisano za vodju i „alfu“ koji u ovom slučaju mora biti vlasnik.

Dokazano je da psi mogu da osećaju emotivno stanje vlasnika kao što su nervozaili strah, što takodje mogu da iskoriste jer na neki način shvataju slabosti vlasnika i onda počinju sa metodama postajanja vodjom…

Ishrana – Patuljasti pinč

Potrebno je deset meseci da štene pinča dostigne težinu odraslog psa. Pošto raste brzo, ono zahteva hranu visoke energetske vrednosti. Uzmite u obzir i nedovoljno razvijenu sposobnost varenja hrane, malu čeljust i zube.

Po odvikavanju od sisanja sistem za varenje nije potpuno razvijen i vrlo je osetljiv. Najbolja je hrana superpremijum ili premijum kvaliteta, za štence malih rasa koja se proizvodi od kvalitetnih sirovina.

Dnevna količina hrane je napisana u tabeli na poleđini pakovanja a količinu možete podeliti u dva obroka.

„Ljudska hrana“ nije dobar izbor za pinča jer je nataj način teško dostići najbolji balans materija koje su potrebne vašem psu.

Bolesti – Patuljasti pinč

Mini psi , pa tako i pinčevi, često pate od osetljivosti usne duplje i zuba. Ovaj problem je u vezi sa nastankom zubnog plaka i zubnog kamenca.

Parenje

Ženke obično prvu „sezonu“ ili „teranje“ dožive u periodu između šest i dvanaest meseci starosti.Manje patuljaste pasmine i terijeri mogu medjutim imati teranje i već između šestog i devetog mjeseca . Ženke patujastog pinča su dva puta godišnje u teranju i tada primaju skoro svakog mužjaka koji se pojavi pa treba paziti da se ne desi neželjena trudnoća. Mužjak je 365 dana spreman za parenje i možese desiti da odluta za ženkom koja je u teranju.

Cena

Od 70 evra pa naviše, kreće se cena štenadi patuljastog pinčana našem tržištu.

Pogledajte slike patuljastog pinča iz naše foto galerije.

p.pinc1

p.pinc3

p.pinc4

Patuljasti-pinc2

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts