da li ste znali ... o modi

Modne zanimljivosti – Razvoj mode kroz istoriju

Modna industrija godišnje donosi prihode od nekoliko milijardi dolara. Iako odeća, obuća i modni dodaci nisu toliko od životne važnosti, neki lep modni komad može da usreći većinu ljudi, pogotovo žene.

Evo kako se moda razvijala kroz istoriju.

KAKO SU NASTALE MANEKEKNE?

Iako moda postoji još od drevnih civilizacija, prve manekenke su se pojavile tek u devetnaestom veku. Tako je nastalo jedno od najpoželjnijih zanimanja za žene. Za razliku od današnjih kreatora, njihovi prethodnici koji nisu koristili manekenke, svoju odeću prikazivali su na lutkama, nalik na onim koje danas stoje u izlozima butika. Ako ništa drugo, lutke su bile jeftinije.

modne zanimljivosti

KAKO SU NASTALE TANGE?

Bivši gradonačelnik Njujorka, Henri Fiorelo la Gvardija, koji je rukovodio najvećim gradom SAD-a početkom dvadesetog veka, prisustvovao je jednom šou programu. Nastupale su egzotične plesačice, što je bila  tipična zabava za to vreme. La Gvardija je bio začuđen kada je video da plesačice ne nose ništa ispod svojih haljina, pa je naredio da moraju obući donji veš, kako bi se  pokrili bar intimni delovi. Tadašnji krojači su se latili posla i dizajnirali donji veš koji će pokriti intimne delove, ali koji neće biti upečatljiv. Tako su nastale tange.

KAKO SU NASTALE MANŽETNE?

Veliki osvajač, Napoleon Bonaparta, naredio je krojačima koji šiju uniforme, da na rukavima stave dugmiće, kako vojnici ne bi rukavima brisali nos. Te dugmiće danas znamo kao manžetne.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts