|

Zanimljivosti o masaži

Masaža je nešto što svi volimo i što nas asocira na opuštanje, predah, beg od realnosti i stresa. Svako ko iole drži do svog zdravlja, trebalo bi da ode na masiranje bar dva puta nedeljno.

Iako na prvi pogled deluje kao da je reč samo o relaksiranju, masaža umnogome utiče na naše zdravlje. Njen cilj je da opusti mišiće, koji dalje utiču na bolji rad krvotoka, telesnih tečnosti, bubrega, reproduktivnih organa ( naročito kod žena ), čula i druge delove našeg organizma.

Masaža je nastala pre nekoliko milenijuma

Prvi podaci o masaži datiraju čak iz 3000. godine pre naše ere. Još u staroj Kini se znalo za ovaj vid lečenja.

Masirali su se i stari Rimljani, Egipćani, Grci, Indijci … Njihove tehnike masiranja sačuvane su do danana današnjeg, a svakodnevno se radi na njihovom usavršavanju.

Reč masaža u bukvalnom prevodu znači pritiskati ili gnječiti. O masaži je svojevremeno pisao i poznati antični lekar, Hipokrat, ali i njegovi učenici. I Rimljani su istraživali ovaj vid lečenja, a specijalizovali su se za sportsku masažu.

Masaža ima istoriju dugu nekoliko milenijuma

Čudne masaže

Postoji mnogo vrsta masaža. Čuli ste za relaks, sportsku, tajlandsku, švedsku, šijacu, podvodnu i druge vrste. Ali, verovali ili ne, postoje veoma čudni načini masiranja.

U jednom zoološkom vrtu na Filipinima, posetiocima se nudi besplatna masaža. U početku zvuči primamljivo, ali većina odustane od ove ideje kada sazna da se radi o masaži pomoću ogromnih zmija, pitona. Izvodi se tako što pacijent legne na krevet od bambusovog drveta, a na njega se polože tri pitona, koji će mu militi po telu. Oni najhrabriji koji su probali, kažu da je opuštajuće.

Čuli ste za masažu vulkanskim kamenjem, prilikom koje se tamni, obli kamenčići poređaju po leđima pacijenta. Nešto slično se izvodi i kaktus masažom, u jednom ekskuzivnom hotelu u Meksiku. Kaktusi se pređaju po telu pacijenta, a cilj je opuštanje i hidratacija kože. Terapeuti tvrde da ne boli jer su iglice uklonjene, a ko je raspoložen da proba treba da izdvoji dvesta pedeset dolara po tretmanu.

Na Tajlandu i slonovi rade kao maseri, tako što njihov pacijent legne na zemlju, a slon od tri tone ih pritiska svojom nogom.

Ako niste gadljive prirode, probajte masažu pomoću puževa. Najčešće se koristi za lice. Dok puževi mile po vama, za sobom ostavljaju sluz, koja regeneriše i podmlađuje kožu, a dobra je i za opekotine.

U Kini se masiraju vatrom tokom zimskog perioda. Veruje se da je ovaj vid masaže dobar za imuni sistem i da pomaže u borbi protiv prehlade i gripa. Na pacijenta se stavi komad tkanine poput, recimo peškira. Drugi peškir se natopi sa malo alkohola i zapali, pa se takođe spusti preko već postojeće tkanine. Masaža nije bolna, ali ipak predlažemo da ne pokušavate ovo sami kod kuće.

Postoje relaks, sportska, erotska masaža, masaža čokoladom …

Erotska masaža

Erotska masaža važi za tabu temu. Zanimljivo je da se i ovaj vid masaže koristio pre više vekova, i to za lečenje takozvane ženske histerije, jer se vervalo da su žene nervoznije, ukoliko nemaju redovne seksualne odnose.

Danas postoji mnogo salona za erotsku masažu, koja poput ostalih ume da bude veoma opuštajuća. Ipak ona ne podrazumeva samo masiranje genitalne regije, već i čitavog tela.

Postoje ženska i muška erotska masaža, uprkos predrasudama da je ovaj vid relaksacije samo za pripadnike jačeg pola.

Ako ste radoznalac koji bi želeo da sazna više detalja o erotskoj masaži, detaljnije informacija naćićete putem priloženog linka.

Ulja i prostor za masiranje

Prigušeno svetlo i lagana muzika koju viđate na fotografijama i reklamama za velnes centre nisu slučajni.

Cilj masiranja jeste da se telo maksimalno opusti, tako da za izvođenje masaže nije potreban samo dobar maser.

Prostorija za masiranje mora biti dovoljno topla, poželjna je lagana muzika za relaksaciju i drugi faktori koji će pomoći pacijentu da se opusti. Sve ostale nade polažu se u masera ili maserku i njhove spretne ruke.

Šta sve treba da poseduje jedan salon za masažu
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts