Turističke zanimljivosti u Srbiji

TURISTIČKA MESTA U SRBIJI! KUDA  ZA VIKEND? PUTOVANJA PO SRBIJI! ŠTA POSETITI U SRBIJI?

Srbija je prelepa zemlja. Kada krenete od severa ka jugu ove države, proćićete i ravnicu i šume i planine, videti reke, jezera… ni u jednom trenutku vam predeo kroz koji prolazite neće biti dosadan i jednoličan. Upravo su to stvari koje čine bogatstvo Srbije, a mnoga mesta i spomenici su zanimljivi na svoj način ili čak jedinstveni u Evropi i svetu.

POTPEĆKA PEĆINA

Ukoliko vas put navede ka Zlatiboru, skrenite nekih pet kilometara od Požege ka mestu Potpeće, koje krije pećinu sa najvećim ulazom u Evropi. U pitanju je Potpećka pećina. Više o njoj možete saznati ovde http://saznajlako.com/2013/04/22/potpecka-pecina-najveci-pecinski-ulaz-u-evropi-i-treci-u-svetu/

Potpećka pećina, najveći pećinski ulaz u Evropi
Potpećka pećina, najveći pećinski ulaz u Evropi

LEDNIČKA I UŠAČKA PEĆINA. UŠAČKI PEĆINSKI KOMPLEKS. KANJON REKE UVAC. BELOGLAVI SUPOVI

U ,,srpskom Sibiru“, Sjenici, tačnije u selu Donje Lopiže, nalazi se još jedan prelepi pećinski kompleks, Ušačka i Lednička pećina. Ova dva ulaza spaja uski kanal dug oko šest kilometara. Lednička pećina je non stop pod vodom tako da u nju možete ući samo čamcem. Ovaj kraj je poznat i po beloglavim supovima, specifičnoj vrsti lešinara. Populacija ovih ptica u Srbiji je u stalnom porastu iako spada u ugroženu vrstu. U blizini je prelepi kanjon reke Uvac koji će vas ostaviti bez daha.

Lepa Sjenica - kanjon reke Uvac, ulaz u Ledničku pećinu i beloglavi sup
Lepa Sjenica – kanjon reke Uvac, ulaz u Ledničku pećinu i beloglavi sup

DELIBLATSKA PEŠČARA, LOVIŠTE I IZLETIŠTE

Deliblatska peščara je još jedan deo Srbije, specifičan po mnogo čemu. Mnogi ne znaju da je u pitanju najveća kontinentalna peščara u Evropi, čak 33610 hektara. Pored toga što se ovde nalazi izletište i lovište, u Deliblatskoj peščari dom je našlo i nekoliko biljaka od kojih su najpoznatije banatski božur, stepski božur, Pančićev pelen i oko dvadeset vrsta orhideja. Neki ovaj prelepi predeo zovu Evropska sahara.

Evropska Sahara - Deliblatska peščara
Evropska Sahara – Deliblatska peščara

LEPENSKI VIR. FIGURE IZ LEPENSKOG VIRA NAJSTARIJE U EVROPI

Za ljubitelje areologije, verovatno najbolja lokacija u Srbiji je Lepenski vir. Na ovom lokalitetu pronađene su najstarije figure u Evropi, stare čak sedam hiljada godina. Zato i ne čudi pretpostavka da su koreni Evropske civilizacije potekli upravo sa ovih prostora.

Figure iz Lepenskog vira, najstarije u Evropi
Figure iz Lepenskog vira, najstarije u Evropi

MEDIJANA I SREMSKA MITROVICA

Car Konstantin, vladar koji je priznao hrišćanstvo kao religiju, ove godine doveo je ceo hrišćanski svet u Niš, nekada Nais svoj rodni grad, i to u Medijanu. Na ovom mestu će nekoliko godina kasnije biti doneta odluka da se Rimsko carstvo podeli na istočno i zapadno. Da su Rimljani bili vezani za naše prostore govori i činjenica da je nekadašnji Sirmijum, danas Sremska Mitrovica bila jedna od četiri prestonice Rimskog carstva.
Medijana, Niš. Mesto gde je rođen car Konstantin
Medijana, Niš. Mesto gde je rođen car Konstantin
Medijana, Niš. Mesto gde je rođen car Konstantin

TARA I PANČIĆEVA OMORIKA. KUĆICA NA DRINI

Kada nam neko pomene planinu Taru, verovatno nam je prva asocijacija Pančićeva omorika, endemska vrsta koja se može naći samo u srednjem toku reke Drine. Ime je dobila po čuvenom Josfu Pančiću koji ju je i pronašao 1875. godine. A kada već pominjemo Drinu, grupa mladića je pre nekih pedesetak godina sagradila kućicu na ovoj reci. Mnogi fotografi dolaze da je ovekoveče a jedan je čak i dobio nagradu na takmičenju koje je organizovala ,,Nacionalna geografija“. Tako je mala kućica na Drini postala svetski poznata.

Čuvena kućica na Drini. Zahvaljujući ,,Nacionalnoj geografiji" za nju sada zna ceo svet.
Čuvena kućica na Drini. Zahvaljujući ,,Nacionalnoj geografiji“ za nju sada zna ceo svet.

FRESKE IZ MANASTIRA SOPOĆANI. FRESKA BELI ANĐEO. SRPSKA SREDNJOVEKOVNA UMETNOST

Odavno je poznato da je srpska država svoj vrhunac imala u srednjem veku, a kada je jedna država na vrhuncu moći, logično je da tada nastanu remek dela umetnosti. S obzirom da su se u to vreme uglavnom gradili manastiri dosta truda se ulagalo u fresko slikarstvo. Da li znate da se recimo, freske u manastiru Sopoćani, smatraju pretečom renesansne umetnosti, dok je freska Belog anđela iz manastira Mileševa čak slata satelitskim signalom u svemir u potrazi za vanzemaljskim životom.

Beli anđeo
Beli anđeo
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts