Najlepša turistička mesta u Egiptu

Egipat – Najlepša turistička mesta i plaže za letovanje – Šta treba videti u Egiptu? – Leto 2013

Veliki izbor atraktivnih destinacija čini Egipat interesantnim letovalištem za mnoge turiste

Jedna od afričkih država, poslednjih godina doživljava pravu ekspanziju kao turistička destinacija. Uz Tunis, Egipat je postao jedan od omiljenih mesta za letovanje turista iz čitavog sveta.

Zvaničan naziv je Arapska Republika Egipat i nalazi se na severoistoku kontinenta. Graniči se sa: Libijom, Sudanom, Izraelom i Gazom.

Glavni grad je Kairo u čijoj se neposrednoj blizini nalaze čuvene Egipatske piramide.
Pored toga što je sve posećenija turistička destinacija, Egipat je i vrlo važan politički, ekonomski i kulturni centar čitavog Bliskog Istoka.

Iako je preovlađujuća, ali i zvanična religija Islam, u ovoj zemlji je najbrojnika koptska, hrišćanska manjina, koja čini oko 10% stanovnika. Ostale religijske manjine čine: Grci i Jermeni, pravoslavne i katoličke veroispovesti i protestanti.
Arapski jezik je službeni, a sporazumevanje se vrši na engleskom i francuskom jeziku.

U arapskoj kuhinji palačinke su jedan od glavnih specijaliteta, uz različita lokalna jela, dosta voća i povrća, a čaj i kafa su obavezni uz svako jelo. Sve više je primetno prisustvo specijaliteta evropske, a posebno francuske kuhinje.

Mada je veći deo zemlje prekriven pustinjom, dugo godina unazad glavna privredna delatnost je bila poljoprivreda. Najviše je razvijen uzgoj pamuka. Zemlja se izdržava i od resursa nafte i turizma, ali i pored toga spada u siromašnije.

Od turističkih destinacija naposećeniji je: Kairo, Giza, Luksor, Aleksandrija, kao i letovališta: Hurgada i Šarm el Šeik.

Zanimljivo je da iz ove zemlje potiče najveći broj dobitnika Nobelove nagrade na afričkom kontinentu, a mnogi lokaliteti na tlu ove zemlje se nalaze na listi UNESKO-a. Pa da počnemo…

1. Giza

Giza 1

Na oko 20 kilometara od prestonice Kaira, na samoj obali reke Nil nalazi se ova čuvena turistička atrakcija Egipta.

U Gizi se nalazi nalaze čuvene egipatske piramide: Keopsova, Kefrenova i Mikerinova. Tu je i statua Sfinge i brojni hramovi i manje piramide.

Kao jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Egiptu, u Gizi se nalazi veliki broj hotela različite kategorizacije, posebno visoke.

2. Šarm el Šeik

sarm el seik 2

Na samom jugu Sinajskog poluostrva, u istočnom delu zemlje nalazi se ovo poznato letovalište.

Posebno ga posećuju ronioci, jer mogu da uživaju u lepotama živog sveta Crvenog mora.

Prema nekim procenama, Šarm el Šeik poseti čak pet miliona turista tokom godine.

3. Kairo

Kairo 3

Naziv egipatske prestonice se može prevesti kao „ Onaj koji savladava “, zahvaljujući jakoj odbrani grada kroz dugu istoriju ove drevne zemlje.
Najnaseljeniji grad čitavog kontinenta, ujedno je i centar kulture čitavog arapskog sveta.

4. Hurgada

Hurgada 4

Ovo relativno mlado letovalište je dobilo epitet najboljeg egipatskog letovališta. Osnovano je tek 80-ih godina 20. veka. Nalazi se na obali Crvenog mora, na svega 5 sati vožnje kolima od prestonice zemlje, a prostire se na dužini od oko 50 kilometara.

Kao i Šarm el Šeik i ovo letovalište često posećuju ronioci, amateri ili profesionalci.

5. Aleksandrija

The port city of Alexandria Egypt

Smeštena na obali Sredozemnog mora, u delti reke Nil, Aleksandrija je drugi grad po veličini na području Severne Afrike.

Luka ovo grada je najvažnija u čitavoj zemlji, pa se gotovo celokupna robna razmena zemlje vrši baš preko nje.

Grad je u prošlosti bio naročito poznat po Svetioniku, koji je svrstan u jedno od Sedam svetskih čuda.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts