Zanimljivosti o „Titaniku“

Titanik – Najveća pomorska katastrofa ikada

,,Titanik“ je verovatno najveća pomorska legenda, brod koji je ostavio  trag u istoriji. Dokaz da čovek treba da pripazi jer opasnosti vrebaju onda kada se najmanje nadamo.

Kada je sagradjen Titanik?

Brod je izgradjen 1911. Mogao je da primi do tri hiljade putnika. 10. aprila 1912 krenuo je iz Sauthemptna ka Njujorku, a pet dana kasnije potonuo udarivši u ledeni breg.

Koliko putnika je bilo na Titaniku u vreme nesreće i koliko ih je potonulo?

Osim nekih podataka koje učimo iz istorije – dimenzije broda, broj putnika, datum kada je isplovio i slično, o ,,Titaniku“ postoji mnogo zanimljivih i manje bitnih podataka a ovo su neki od njih.

,,Titanik" je potonuo na svom prvom i poslednjem putovanju.
,,Titanik“ je potonuo na svom prvom i poslednjem putovanju.

Potonuće ,,Titanika“ je najveća pomorska katastrofa, u vreme mira. Skoro polovina putnika na brodu je poginula ( od 2240, sa brodom je potonulo oko 1517)

Možda katastrofa i ne bi bila tolika da je na brodu bilo dovoljno čamaca za spašavanje. Možemo da kažemo da su čamci za spašavanje ,,Titaniku“ bili kao ukras, jer se smatralo da je brod nepotopiv, a on je za manje od tri sata nestao u dubine Atlantika. Neki su tvrdili da se zbog uštede nije postavio dovoljan broj čamaca, a neki jer se verovalo da mu nikada neće biti potrebni.

Glavni problem je bio mali broj čamaca za spašavanje
Glavni problem je bio mali broj čamaca za spašavanje

Brod je potonuo na svom prvom i poslednjem putovanju

,,Nepotopivi“ ili ,,dvorac na vodi“ kako su ga zvali pre katastrofe danas ima preko pedeset televizijskih i filmskih ekranizacija.

Skoro svi ,,Titanikovi“ putnici koji nisu preživeli katastrofu sahranjeni su na groblju ,,Halifaks“, u Novoj Škotskoj. Danas se tamo nalazi i grob mladića Džeka Dosona, kojeg je u filmskom spektaklu ,,Titanik“ iz 1997. oživeo Leonardo Dikaprio.

Nedavno je na jednoj aukciji prodat jelovnik poslednje večere sa broda. Jelovnik je slučajno sa sobom ponela jedna gospođa koja je imala sreću da preživi potonuće. Danas se inače retko gde mogu naći predmeti koji su doneti sa ovog broda, pa ne čudi što je jelovnik prodat za čak sedamdeset šest hiljada funti.

Pored brojnih pića, na ,,Titaniku“ ste mogli popiti i najfinija jugoslovenska vina.

O potonuću ovog broda izveštavao je i naš dnevni list ,,Politika“, dva dana nakon nesreće.

Elizabet Gledis Din koja je preminula 2009. poslednja je preživela putnica sa ovog broda. Imala je nepunih godinu dana kada je brod potonuo, a u ovoj nesreći izgubila je oca.

Trideset četvoro Balkanaca se našlo na ,,Titaniku“ tog kobnog dana. Svega troje je preživelo, jedna žena i dva muškarca. Svi su uglavnom bili u trećoj klasi i krenuli su u SAD u potrazi za boljim životom.

KO JE BIO KAPETAN ,,TITANIKA“ ?

Kapetana broda, Edvarda Smita, zvali su kapetan sigurnost. On je imao čast da uvek upravlja novim brodovima na njihovim prvim putovanjima. Kapetan je rešio da potone zajedno sa brodom.

Kapetan Titanika - Edvard Smit
Kapetan Titanika – Edvard Smit

Neki su smatrali da je brod bio baksuzan jer nije ,, kršten“ . Običaj je da se pre prvog putovanja svaki brod krsti tako što se o njega razbije flaša šampanjca. U slučaju ,,Titanika“ ovaj običaj je preskočen.

I za kraj, verovatno najzanimljiviji podatak o ,,Titaniku“ vezan je za pisca Morgana Endrju Robertsona, koji je 1898 ( više od jednu deceniju ranije) objavio priču o nepotopivom brodu ,,Titan“ koji je udario o ledeni breg i potonuo.

Video: Titanik parodija

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts