Mesna dijeta
|

Mesna dijeta

Mesna dijeta je vrlo efikasan režim ishrane za mršavljenje koji je 1972. godine objavio doktor Robert Atkins, i od tada se vrlo uspešno praktično primenjuje već punih četrdeset godina. Ova dijeta je nastala na studiji o načinu ishrane sa minimalnim unosom ugljenih hidrata koju je postavio doktor Alfred W. Pennington. Mesna dijeta se bazira na ishrani bogatoj proteinima, bez ili sa minimalnim sadržajem ugljenih hidrata.

Primenom ove dijete Dr. Atkins je najpre sam uspeo da se reši problema sa viškom kilograma, a potom je mesnu dijetu primenio na svoje pacijente (njih šesdeset i pet). Rezultati dijete kod svih pacijenata su bili fantastični i učinkovitost mesne dijete je višestruko potvrđena. Dijeta se naročito dobro pokazala kod onih pacijenata koji su imali veliki višak kilograma.

Mesna dijeta
Mesna dijeta

Zašto mesna dijeta isključuje ugljene hidrate?

Mesna dijeta je jedna od LOW CARB dijeta u kojima se putem ishrane ugljeni hidrati ne unose ili se unose u minimalnoj količini. Istraživanja pokazuju da konzumiranje ugljenih hidrata samo pojačava apetit i utisak gladi, dok hrana bogata proteinima dovodi do normalizacije apetita. Konzumiranje ugljenih hidrata dovodi do naglog podizanja nivoa šećera u krvi, dolazi do lučenja insulina koji razgrađuje šećer, što dovodi do naglog pada nivoa šećera u krvi što rezultira time da dobijete osećaj gladi vrlo brzo nakon unosa ugljenih hidrata.

Redukcija ugljenih hidrata dovodi do regulisanja porasta nivoa šećera u krvi što insulin drži u prihvatljivim granicama. Relativno niži sadržaj šećera u krvi može dovesti do malaksalosti organizma zbog čega neki osporavaju ovu dijetu. Uneti proteini se ne talože u organizmu kao salo. Jedino se ugljeni hidrati talože na taj način. To je još jedan razlog zbog kog mesna dijeta isključuje ugljene hidrate.

Na koji način mesna dijeta dovodi do topljenja masti?

Mesna dijeta deluje na taj način što posebnim režimom ishrane dovodi organizam u stanje ketoze kada u njemu nema ugljenih hidrata iz kojih bi se mogla dobiti energija, pa je organizam prinuđen da sagoreva sopstvene masti kako bi zadovoljio energetske potrebe. Na taj način dolazi do topljenja masnih naslaga i mršavljenja.

Visok unos proteina koji karakteriše ovu dijetu čini je idealnom za sve one koji hoće da se reše masnih naslaga. Salo se topi, a mišićna masa povećava, i s’obzirom da je specifična težina mišića tri puta veća od specifične težine masnog tkiva, gubitak na vagi neće biti toliko očigledan koliko gubitak u centimetrima, odnosno u obimu tela.

Pravila držanja mesne dijete

Mesna dijeta se drži u trajanju od deset do četrnaest dana, i za to vreme se može izgubiti oko deset kilograma. Jedino pravilo pri držanju ove dijete jeste da se konzumira samo meso, eventualno jaja. Čak se i voće i povrće svodi na minimum. Kako ne bi došlo do nedostatka vitanima u organizmu oni se nadoknađuju putem vitaminskih tableta. Dozvoljene su sve vrste mesa i ribe. Obroci se mogu pripremati prženjem, dinstanjem, kuvanjem ili na roštilju, sa mogućnošću dodavanja svih začina osim senfa i kečapa. Konzumiranjem mesnih prerađevina nije preporučljivo jer se pri njihovoj proizvodnji dodaju ugljeni hidrati. Od napitaka dozvoljena je voda, kafa i nezaslađeni čajevi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts