Rtanj - Ova zanimljiva misteriozna planina predstavlja najveću piramidu u Srbiji

Planina Rtanj – Najveća i najstarija piramida u Srbiji

Rtanj - Ova zanimljiva misteriozna planina predstavlja najveću piramidu u Srbiji
Rtanj – Ova zanimljiva misteriozna planina predstavlja najveću piramidu u Srbiji

Planina Rtanj – Najveća i najstarija piramida u Srbiji

Zanimljivosti ove planine privlače mnoge turiste. Najbolje vreme za posetu Rtanj planine je za izlet u proleće ili u zimskom periodu idealna je za zimovanje.

Nalazi se u istočnoj Srbiji, pripada Karpatskim planinama, sa najvišim vrhom – Šiljak (1565 m), koji predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa.

Neki od naučnika smatraju da je Rtanj veštačka tvorevina. Mnogi misle i da je Rtanj piramida, pošto se naglo diže iz ravnice i završava skoro pravilnom kupom.

Poznat je još i po endemskom bilju, koje raste samo na ovoj planini, od koga se pravi čuveni rtanjski čaj. Privlači veliki broj avanturista zbog svojih prirodnih fenomena u vidu vatrenih lopti i drugih neobjašnjivih pojava. Jama Ledenica predstavlja značajnu turističku atrakciju. Nalazi se na jugoistočnoj strani najvišeg vrha Rtnja. Temperatura Ledenice kreće se od -2 preko leta do -4 u toku zime.

Na vrhu Rtnja nalaze se ostaci crkvice-kapele Svetog Đorđa, koju je 1935. godine, Greta sagradila u sećanje na svog muža Juliusa Minha. Julius Minh je bio vlasnik rudnika kamenog uglja „Rtanj“, koji je izvršio samoubistvo pod nerazjašnjenim okolnostima, nakon čega je Greta sa Juliusovom braćom preuzela rukovođenje rudnikom.

Razneta dinamitom, kapela je stradala kao posledica verovanja u legende u kojima se govorilo o davno sakrivenom bogatstvu, o zlatu i draguljima u utrobi planine. Pored ove priče, postoje još i te da je Rtanj piramida koju su nam ostavile drevne civilizacije, kao i mit vezan za vanzemaljce koji su u središtu planine napravili heliodrom.

Izlet do Rtnja organizuje se svake godine, 07. jula, u okviru manifestacije „Sveti Jovan Biljober“, gde posetioci uz pratnju vodiča beru lekovito bilje.

planina rtanj srbija
Zanimljivi istorijski ostaci sa Rtanj planine

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts