Plumbago


Jedna od omiljenih biljaka koja krasi vrtove, potiče iz Južne Afrike. Njeni neobični, bujni cvetovi i karakteristični ovalni listovi, uz dobru negu mogu krasiti vrtove skoro cele godine.Iz razgranatih drvenastih grančica biljke Plumbago ( Plumbago Larpentae), obraslih s mnogobrojnim malim grupno poređanim listovima, izbija stabljičica pri čijem se vrhu nalazi cvast mgobrojnim cvetićima od po pet plavih kruničnih listića, koji su zrakasto raspoređeni, a po sredini imaju jednu tamniju crtu.

Pri dnu su cevasti i zarasli u ulaze u zelenu čašičnu cevčicu koja je obrasla tankim lepljivim maljama. Listovi su mali i jajasto šiljasti grupno poređani, liče na poljsku salatu.Posebno je zanimljivo, što se Plumbago može gajiti i na drugačiji način. Naime, ukoliko postavite mrežicu ili lestvice, ona može biti i puzavica ili, pak možete da je pustite da raste kao žbun.

Plumbago cvece

Šta je potrebno da znate još o Plumbagu

Biljka raste do 70 sm i grana se, te joj je potrebna i veća saksija.

Koje je najbolje mesto za sadnju

U zavisnosti od vaših mogućnosti, Plumbago možete zasaditi u svojoj bašti, ali se isto tako može gajiti i u saksiji.

Kada Plumbago cveta

Uz dobru negu cveta od juna do kasne jeseni. Iako su cvetovi najčešće svetlo plave boje, mogu se pronaći i beli i tamno plavi, a sve u zavisnosti od vrste.

Koliko često treba zalivati biljku

Leti se postavlja na sunce i obilno zaliva, a za vreme cvetanja mnogo i đubrevitom vodom.

Kako se razmnožava

Može da se razmnožava na više načina, ali najčešće semenom. Takođe, možete i vaditi pelcer, odnosno žiliti mlade izdanke, ili pak takozvanim reznicama. Reznice, odnosno cvetiće nastale na mestima gde su orezani prethodni, najbolje je uzimati u periodu leta, to jest tokom juna i jula.

Koje zemljište je najpogodnije za sadnju Plumbaga

Najbolje je ako je zemljište u vašem vrtu blago kiselo, jer takvo najviše prija ovoj biljci. Uz to, trebalo bi da dobro propušta vodu, odnosno da bude pomešano sa peskom.

Gde je najbolje zasaditi biljku

Ukoliko mu obezbeite odgovarajuće zemljište i posadite ga na sunčanom mestu, budite sigurni da ćete vrlo brzo uživati u njegovoj lepoti. Plumbago voli sunce. Međutim, ako je na tom mestu tokom letnjih meseci izuzetno jako sunce, najbolje je da ga zasadite u nekom malo senovitijem delu, jer mu ne prija baš jaka, a direktna sunčeva svetlost.

Ne zaboravite i jednu vrlo bitnu stvar, kada birate mesto za sadnju, a to je da ne bi trebalo da bude u blizini, recimo baštenske staze. Razlog je što svetovi Plumbaga kada opadnu, ostavljaju lepljiv trag, pa bi time narušili izgled vaše baštenske staze.

Šta sa Plumbagom tokom zime

Ako ste ga zasadili u bašti, najbolje je da ga već u jesen presadite u saksiju i unesete u kuću, jer Plumbago ne podnosi mrazeve. Zapravo, poželjno je da bude u zatvorenom, ali u prostoriji koja se ne greje i valjalo bi da ima prirodno svetlo.

Tokom zime ga treba vrlo malo zalivati, kako ne bi došlo do truljenja korena.

Koliko košta seme Plumbaga

Ukoliko nemate mogućnost da uzmete pelcer od nekoga, onda je najbolje da Plumbago zasadite iz kesice, to jest od semena.

Prošle godine je cena kesice semena Plumbaga koštala između 200 i 300 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts