Kako smrsate bez vežbanja

Kako da smršate bez vežbanja

Kako smrsate bez vežbanja
Kako smrsati bez vežbanja

Hoćete da izgubite kilograme, a ne želite da vežbate, nemate vremena za to ili vas sprečava nešto drugo.

Ovo je devet načina uz pomoć kojih to možete postići.

Prvo i možda najvažnije: Doručkujte. Uprkos uvreženom mišljenju da treba drastično smanjiti količinu hrane, to ne važi i za doručak. Doručak vas mršavi jer podstiče vaš metabolizam tako što vam telo odmah ujutro dobije energiju. Ako svome telu ne date energiju odmah ujutro, ono će to shvatiti kao maltretiranje i usporiće vam metabolizam. Konkretno jaja sa integralnim hlebom su dobar izbor za doručak.

Drugo: Brojte kalorije. Mršavljenje je zapravo čista matematika. Potrebno je da unesete manje kalorija nego što ih potrošite. Zbog toga potrebno je da preduzmete ova tri koraka: Da brojite kalorije ceo dan (i na kraju dana ih saberete), da izračunate svoj bazalni metabolizam (BMI. Formule za izračunavanje mogu da se nađu na internetu) i da te dve stvari uporedite. Naravno, treba da bude manje unetih nego potrošenih kalorija. Bitno je da ne preterujete i da stvarate deficit tek oko 500 kalorija dnevno i to bi trebalo da vam donese… tj. odnese oko 0,9kg nedeljno, što je najzdraviji način mršavljenja.

Treće: Probajte da jedete u isto vreme svakog dana. To će pomoći da mentalno kontrolišete svoju glad. Ako nemate tu naviku, imajte u vidu da se većina navika stvori za svega tri nedelje. I dobrih i loših.

Četvrto: Jedite hranu koja se dugo vari. To je sezonsko voće, sezonsko povrće, orašasti plodovi, mahunarke, testenina od celovitih žitarica (raž, ječam, integralno brašno…)

Peto: Uzimajte manje zalogaje. To će vas naterati da više žvaćete, što će dovesti do toga da se ne prejedete (jer informacija o sitosti od stomaka do mozga putuje čitavih 20min). Koristite manje tanjire, manje kašike, iseckajte hranu na male zalogaje… malo, malo, malo, a pomaci su veliki.

Šesto: Ne jedite ispred TV-a. Iz dva razloga: Kada jedete ispred televizora usredsređeni ste na nešto drugo i nemate dobru kontrolu nad time koliko ste hrane uneli. Sem toga, reklame mogu da vas ubede da ste gladniji nego što zapravo jeste (setite se reklama za čokoladu… njam)

Sedmo: Pijte puno tečnosti. Pre svakog obroka uzmite čašu vode ili biljnog čaja (zeleni se isto preporučuje) Zašto? Zato što vaše telo često žeđ prepoznaje kao glad. Dakle, prvo voda, da vidite da li ste žedni ili gladni. Ako ne želite da se nalivate pre obroka, uzimajte male gutljaje za vreme obroka. Ako želite vodu sa ukusom, nemojte da to bude sok, nego neka bude voda sa limunom.

Osmi predlog: Ne jedite kada ste pod stresom. O čemu se radi… Još u bebećem dobu, naučeni smo da je hrana uteha tako da taj mehanizam prenosimo i u odraslu dob. Kada smo tužni, nervozni, anksiozni, ljuti itd. mi jedemo da se utešimo. Radije kada prepoznate taj mehanizam idite da vežbate, da se družite, šetate, pa čak i da kupujete. Takođe, kada jedete, žvaćite sporo, a ne u žurbi zato što morate nešto da stignete.

I poslednje, ali ne najmanje bitno deseto pravilo: Ne jedite pre spavanja. Radi se o tome da će sav višak hrane koji ne potrošite (a kada legnete da spavate trošite vrlo malo kalorija) otići u masti. U kontroli ovoga bi trebalo da vam pomognu npr. ove dve stvari: Postavite sebi zadnji rok kada ćete jesti uveče (predlažem da to bude najmanje tri sata pre spavanja) i pijte biljni čaj- vrlo sporo. To će vam (koliko toliko) napuniti stomak.

Eto. Nadam se da sam pomogla.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts