Kako da smršate, a da ne izgubite mišićnu masu

Mršavljenje i mišična masa – Kako zadržati mišićnu masu prilikom mršavljenja?

Ne, ovo nije muški tekst. Mišići su nam potrebni svima. Ne oni veliki, nabrekli mišići za pokazivanje, nego oni fini mišići koji nas održavaju da stojimo, koji pokreću metabolizam, koji čine posturu tela i još toliko toga rade za nas.

Kako da ne izgubite mišićnu masu u procesu mršavljenja

Da biste shvatili kako ovo funkcioniše prvo morate da razumete osnovu: Vaše telo će kada počne da mršavi, ako ne bude imalo šta drugo da troši da održi vitalne funkcije, početi da troši samo sebe, to jest mišiće. To je ono što morate da izbegnete, a ovo su načini.

Mrsavljenje i misicna masa

Nemojte previše smanjiti kalorijski unos od jednom. Rasporedite unos kalorija u manje porcije i onda od svake te porcije (neka ih bude pet ili šest) otkinite komadić i tako će vaše telo neprestano dobijati energiju, a sa tim malim kalorijskim deficitom koji ste napravili će mršaviti.

Zatim, jedite ovako: 45% ugljenih hidrata (celovite žitarice, voće, mahunarke), 35% proteina (riba, piletina, jaja, mleko, sir), 20% masnoće (semenke, maslinovo ulje, orašasti plodovi) Tako će telo dobijati sve i neće jesti „sebe“ tj. mišiće.

Nemojte preterivati sa kardio treningom. Tako će telo imati vremena da se Young woman eating apple and carrying a weight scale over white backgroundoporavi, a kardio trening od 15 do 25 minuta dnevno (pet dana nedeljno) će obaviti deo oko mršavljenja.

Radite trening snage. Svako naprezanje mišića dovodi do toga da mišić raste i da se oporavlja (on zapravo raste u oporavku).

Odmarajte iz istog tog razloga. Dajte mu priliku da se oporavi. U teretani provodite najviše sat vremena dnevno. Sve preko toga je previše i mišić se teško reparira.

Radite trening snage za velike mišićne grupe: Guzu, noge, grudi. Za male mišiće: biceps, triceps, stomačne, raidte vežbe tri puta nedeljno. Ove velike radite pet puta nedeljno.

Trening završavajte sa petnaestominutnim kardio vežbanjem. Dakle, na kraju treninga odvozajte bicikl, otrčite na traci, uradite vežbe na eliptiku…

Pijte dovoljno tečnosti. Šta je dovoljno? Izmerite se pre početka treninga, zatim se izmerite posle. Koliko vam vode fali, toliko treba da popijete plus još pola od toga. To vam je otprilike mera. Ako možete i više, pijte više (ova mera važi samo za nadoknadu vode koju ste potrošili u treningu). Sva ostala voda je negde stvar vaše individualnosti, ali što je više to je bolje.

Ovo su neke osnovne smernice kako da ne izgubite svoje dragocene mišiće, a da izgubite kilograme. Svako ko mršavi mora da bude svestan da su mišići osnovni za brz metabolizam. Mišići su praktično peć za kalorije, tako da što vam je veća peć: to brže mršavite. Nadam se da sam pomogla.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts