Zašto je med tako zdrav?

Med je jedan od najsavršenijih proizvoda prirode, u njemu ima skoro svih sastojaka koji grade ljudski organizam. Pčele ga u saću pokrivaju voskom I tako čuvaju od kvarenja. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska i kompleks vitamina B.

Tajnu pravljenja meda pčele nose u svojim organima za varenje u kojima se med  pretvara u lek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj ishrani.

Med je poznat po tome što daje snagu i pojačava koncentraciju. Kada osetite malaksalost, uznite malo čudotvornog meda.

med zdravlje

Kako da uzimate med

Uzimajte med drvenom ili plastičnom kasičicom, nikako metalnom. Najbolje je da ga rastvorite u malo vode, mleka ili čaja. Preporučljivo je piti ga na prazan stomak.

Ako se uzima direktno, nemojte med odmah da progutate. Držite ga malo u ustima, pa se polako topi i tako će vaš  organizam uzeti najvažnije sastojke.

Probajte da se suzdržite daposle jedenja meda ne popijete odmah vodu, jer ona smanjuje hranjivost meda. Med je dobar i za probleme sa kožom. Možete ga utrljavati u kožu ako imate problem sa cirkulacijom, naneti ga na rane ili povrede na koži, koristiti ga kao neizostavni deo maski za kožu lica…

med dobar u ishrani

Delotvorniji od antibiotika?

Takodje, u vreme prehlada i oslabljenog imuniteta, med je nekada delotvorniji od antibiotika, jer su mnoge bakterije postale otporne na antibiotike u kapsulama.

Kašika meda sadrži više lekovitih sastojaka nego većina savremenih preparatazaublažavanje simptoma prehlade. Med je idealan za ublažavanje problemasa probavom.

Kada je reč o kalorijama, kašika ima oko 22 kalorije, što je malo više od kalorija u kašiki belog šećera, ali je zdrav i hranjiv u odnosu na veštački šećer jer sadrži veliki udeo fruktoze koja da je energiju umornom telu.

Med uspešno poboljšava moždane funkcije, ublažava tegobe sa zubima, dobar je za borbu sa širevima, artriztisom…

Med je dokazano nezamenjiv kod jačanja imuniteta  jer sadrži velik broj vitamina, minerala, aminokiselina i biljnih zaštitnih supstanci –  bioflavonoida.

Ako ste izloženi većim fizičkim naporima, dodajte li med I malo cimeta u doručak, pa kolena više neće biti ukočena, a mišići bolni. Još pre 2000 godina grčki sportisti konzumirali su dosta meda kako bi imali dovoljno energije za izazove Olimpijade.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts