Muzej grada Beograda

Zmaj Jovina br. 1/1 – Osnovan je 1903. godine kao Odeljenje opštinskog muzeja i smešten je u prostorije tadašnjeg Narodnog muzeja. Kasnije je u zajednici s Opštinskom bibliotekom, od koje se odvaja 1940. godine.

Muzej je kompleksnog tipa. i zadatak mu je da prikaže prošlost Beograda od najstarijih vremena do najnovijih dana. Muzej ima niz odeljenja s bogatim zbirkama: arheološko, istorijsko, za umetnost, kulturu i privredu, za razvoj urbanizma grada, za etnografiju, kabinet za numizmatiku i medalje i centar za dokumentoaciju.

Treba posebno istaći: predmete iz neolitskih nalazišta, dokumenta o društveno-ekonomskim zbivanjima, bogatu zbirku gravira grada od XV do XIX veka, eksponate i građu koja se odnosi na život i rad srpskih likovnih, književnih i muzičkih stvaralaca čije je delovanje vezano za Beograd (litograf Anastas Jovanović, J. Veselinović, Đ. Jakšića. St. Mokranjca, Br. Nušić, Br. Ćosić i dr.) i dokumentarna svedočanstva o herojskoj borbi Beograda protiv fašističke okupacije.

U sastavu ovog muzeja, značajnog za istoriju Beograda i srpskog naroda, nalaze se u posebnim zgradama Muzej „4. juli 1941”, Muzej ilegalnih partijskih štamparija i memorijalni Muzej Tome Rosandića.

Cena ulaznice

Ulaznica: 200 din
Povlašćeni: 100 din
Grupe: Na svakih deset posetilaca u grupi izdaju se dve besplatne ulaznice. Ovo se ne odnosi na povlašćene kategorije.
Povlašćeni: đaci, studenti, nezaposleni i penzioneri.
Besplatan ulaz: svaka prva subota u mesecu; deca mlađa od 7 godina, posetioci sa invaliditetom sa pratiocem, članovi MDS i ICOM-a i vlasnici kartica EURO

Radno vreme

Muzej je otvoren radnim danima 9-17h

Kontakt

tel. 2638-744, 2630-825
faks 3283-504

Adresa

Muzej Grada Beograda
Zmaj Jovina 1
11000 Beograd
Srbija

Mapa


Прикажи већу мапу

Slike Muzeja grada Beograda – Foto galerija

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts