Epanjel breton

Epanjel Breton ima francusko poreklo francusko, potiče iz centra Bretanje. Trenutno je najbrojnija pasmina ptičara u Francuskoj. U 20 veku rasa je poboljšana raznim ukrštanjima. To je najmanji od svih ptičara sa kratkim repom ili bez njega.

Skladno je građen sa čvrstim ali ne previše krupnim skeletom. U osnovi jak i plećat ali ne i zdepast pas – dovoljno je elegantan. Snažan je sa živahnim i inteligentnim pogledom, pun energije.

Epanjel breton je nastao ukrštanjem narandžastog i belog setera i još jednog, nepoznatog francuskog psa. Pretpostavlja se da potiče i od Velškog springer španijela, zbog evidentne sličnosti s njim.

Selekcija prilikom odgajanja stvorila je visoko upotrebljivog psa ptičara, kakvog danas poznajemo i rado gajimo kao kućne ljubimce. Svoju premijeru, imao je na izložbi pasa u Francuskoj 1896. godine

Ova rasa je bila poznata pod različitim imenima. Poznat je pod imenom “Epanjel Breton” ili “Bretonski Španijel”, a 80-tih godina 20. veka izostavljena je reč “Španijel” , pa se zove i “Američki Breton” , “Francuski Breton” ili “Epanjel Breton”.

Epanjel breton

Narav i karakter

Ovo je pas koji se uklapa u svaku sredinu, inteligentan je i oprezan. Spontan je i prikladan za dresiranje. Namenjen je za lov na svu divljač na svim terenima.

Boja dlake

Dlaka mu je narandžasto-bela, crno bela ili braon bela, sa šarama. Može biti čistih boja ili pegav po licu i nogama.

Dlaka Bretona je gusta, srednje duga I ravna ili talasasta.

Težina i visina

Mužjaci: minimalna visina: 48cm, maksimalna visina: 51cm.

Ženke: minimalna visina: 47cm, maksimalna visina: 50 cm.

Težina im je oko 15 kg.

Karakteristike i osobine

Ovaj pas pokazuje oduševljenost prema svemu, a posebno prema lovu. Energični su iako su mirni psi. Najsrećniji su uz svog vlasnika i ako svakodnevno mogu osetiti kućnu atmosferu, makar na kratko. Osećajan je i odan pas.

S uživanjem može da lovi po ceo dan, voli da pliva i ima neiscrpnu energiju, ali nikoga neće uznemiravati.

Potreban mu je stalni kontakt sa članovima porodice, lak je i brzonog. Ovi psi retko laju, i poslušni su pa tako dresura nije veliki problem.

Lobanja mu je blago zaobljena. Nosna pečurka je u tamnijim bojama tela, bez obzira da li je pas beo i oranž, beo i braon ili crn i beo. Nozdrve su dobro otvorene.Njuška je ravna a usne tanke i napete. Zubalo je potpuno makazasto. Oči su prilično okrugle, i vodoravne.

Uši su mu visoko usađene i trouglaste ,prekrivene talasastom dlakom .Vrat je srednje dužine, a koa tanka bez nabora. Ledja su mu kratka i ravna a slabine kratke, široke i čvrste, duge od 8-10 cm. Rep može biti ravan ili opušten sa maksimalnom dužinom od 10 centimetara. Mnogi psi rode se bez repa.

Noge su mišićave a šape suve sa nešto dlaka između prstiju.

Nega – Epanjel breton

Ovoj rasi nije potrebno mnogo pažnje kada je u pitanju krzno. Potrebno je povremeno četkanje, naročito delova gde je dlaka najgušća. Pošto ima duge viseće uši, potrebna je njihova redovna provera, kako bi ušni kanali ostali čisti.

Kao vrsta sportskog psa, breton voli aktivnosti I neophodna mu je svakodnevna vežba. Nikada nije zao ni agresivan, jer živi za ljubav i pažnju. Lak je za obuku jer je inteligentan, brzo uči, ali znajte da je osetljiv na teške reči i neslogu u kući. On je divan kućni ljubimac ali isto tako i odličan lovni pas.

Epanjel Breton voli decu i dobro se slaže sa psima i ostalim životinjama. Lajaće ako oseti opasnost.

Ishrana

Potrebna im je hrana visoke energetske vrednosti, a morate znati i da nema dovoljno razvijenu sposobnost probave . U prvoj godini života štene uveća težinu čak 40 do 50 puta. Psu koji raste i razvija se treba skoro duplo više hrane nego odraslom psu.

U fazi rasta štenetu je potreban kalcijum zbog dobrog razvoja koštanog sistema.

Ako za ishranu koristite hrane superpremijum kvaliteta, nije potreban dodatak vitaminskih i mineralnih dodataka ishrani.

Parenje – Epanjel breton

Ženke imaju teranje u proseku 2 puta godišnje i traje oko 3 nedelje. To znači da može dati veliki broj potomaka. Za razliku od ženki, mužjaci su cele godine raspoloženi za parenje.

Bolesti

Zdravstveni problemi i bolesti:

Epanjel breton je prilično otporna rasa, mada ponekad može da pati od displazije kukova.

Linjanje

Epanjel breton se malo linja, pa ne predstavlja problem držanje u stanu ili u kući.

Cena štenaca epanjel bretona

Štenad epanjel bretona može se na domaćem tržištu naći po ceni od 150 evra pa naviše.

Pogledajte slike iz naše galerije bretona.

epanjel breton1

epanjel breton2

epanjel breton3

epanjel breton4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts