Rektorat Univerziteta u Beogradu

Istorija

Zgrada Beogradskog univerziteta ili „kapetan Mišino zdanje”, kako je nekada nazivana, nalazi se na Studentskom trgu br. 1. Zgradu je 1863. godine podigao „dunavski kapetan” Miša Anastasijević (Poreč, 1803—1885, Bukurešt), bogati trgovac, političar i dobrotvor, i zaveštao je „svom Otečestvu”.

Zgradu je projektovao arhitekt Jan Nevole, poreklom Čeh, koji je jedno vreme vršio dužnost glavnog inženjera u Srbiji. Dvospratna zgrada ima veoma dekorativnu fasadu s romanskim, gotskim i renesansnim elementima. Reprezentativni karakter ove palate, koja je kad je sagrađena bila najmonumentlnija zgrada male srpske prestonice, uveličava veliki hol sa stubovima i svečana dvorana, koju danas ukrašava veliki broj umetničkih portreta.

Od svog početka do danas pod krovom ove zgrade bile su uvek smeštene nalazi Rektorat beogradskog Univerziteta i Filozofsko-istorijski fakultet. najviše i najznačajnije prosvetne i kulturno-naučne ustanove. Danas se u njoj Studentskom trgu, između Univerziteta i nove zgrade Prirodno-matematičkog.

Adresa

Studentski trg 1, 11000 Beograd, Stari Grad

Kontakt

Telefon: 011/320-7400, Faks: 011/320-7481
www.bg.ac.rs – [email protected]

Mapa


Прикажи већу мапу

Slike zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu – Foto galerija

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts