Najviše građevine na svetu

5

Najveće moderne građevine predstavljaju svetska čuda vremena. To su Vavilonske kule dvadeset prvog veka, pokušaj čoveka da dotakne komad neba. Te zgrade se ne prave da bi se u njih smestilo što više ljudi – njihov je jedini cilj da budu visoke. Takođe, danas čovek ne pravi džinovske zgrade da bi bio bliži bogovima – on pokušava da pokaže da im je donekle dorastao!

Najviši svetski oblakoderi su simbol moći, vid razmetanja organizacionim i finansijskim sposobnostima svetskih prestonica, dokaz napretka i ovladavanja građom stvarnosti. Osmotrimo neke od najimponzantnijih!

Burj Khalifa u Dubaiju najviša je zgrada na svetu

Zvanično je otvorena 4. januara 2010. godine. Za izgradnju ove građevine, visoke 828 metara, bilo je potrebno 1,5 milijardi dolara i šest godina rada. Kako je kraj izgradnje došao istovremeno sa svetskom finansijskkom krizom, pomoć vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata organizatorima bila je neophodna, pa je usled toga i ime zgrade došlo kao izraz zahvalnosti predsedniku te države, Khalifi bin Zayed Al Nahyan-u.

Burj Khalifa dubaji

VIDEO: Otvaranje najviše zgrade na svetu

Taipei 101, Tajvan

Taipei 101, ranije poznat kao „Taipei World Financial Center“, nalazi se na drugom mestu naše liste sa svojih 509 metara i sto jednim spratom, po čemu i nosi ime. Ovaj doskorašnji najviši oblakoder na zemlji ponos je Tajvana. Zgrada simboliše mesto gde se zemlja i nebo spajaju, da bi se odatle razgranale na četiri strane sveta.

Taipei 101, Tajvan

Svetski finansijski centar u Šangaju

I Svetski finansijski centar u Šangaju takođe ima sto jedan sprat, ali je nešto niži od svog tajvanskog komšije. 492 metra visine, 381.600 kvadratnih metara prostora u okviru kog se nalazi mnoštvo hotela, kancelarijskog prostora i šoping molova, glavne su odrednice ovog čuda svetske arhitekture koje zauzima treće mesto na listi.