Najviše građevine na svetu

Najveće moderne građevine predstavljaju svetska čuda vremena. To su Vavilonske kule dvadeset prvog veka, pokušaj čoveka da dotakne komad neba. Te zgrade se ne prave da bi se u njih smestilo što više ljudi – njihov je jedini cilj da budu visoke. Takođe, danas čovek ne pravi džinovske zgrade da bi bio bliži bogovima – on pokušava da pokaže da im je donekle dorastao!

Najviši svetski oblakoderi su simbol moći, vid razmetanja organizacionim i finansijskim sposobnostima svetskih prestonica, dokaz napretka i ovladavanja građom stvarnosti. Osmotrimo neke od najimponzantnijih!

Burj Khalifa u Dubaiju najviša je zgrada na svetu

Zvanično je otvorena 4. januara 2010. godine. Za izgradnju ove građevine, visoke 828 metara, bilo je potrebno 1,5 milijardi dolara i šest godina rada. Kako je kraj izgradnje došao istovremeno sa svetskom finansijskkom krizom, pomoć vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata organizatorima bila je neophodna, pa je usled toga i ime zgrade došlo kao izraz zahvalnosti predsedniku te države, Khalifi bin Zayed Al Nahyan-u.

Burj Khalifa dubaji

VIDEO: Otvaranje najviše zgrade na svetu

Taipei 101, Tajvan

Taipei 101, ranije poznat kao „Taipei World Financial Center“, nalazi se na drugom mestu naše liste sa svojih 509 metara i sto jednim spratom, po čemu i nosi ime. Ovaj doskorašnji najviši oblakoder na zemlji ponos je Tajvana. Zgrada simboliše mesto gde se zemlja i nebo spajaju, da bi se odatle razgranale na četiri strane sveta.

Taipei 101, Tajvan

Svetski finansijski centar u Šangaju

I Svetski finansijski centar u Šangaju takođe ima sto jedan sprat, ali je nešto niži od svog tajvanskog komšije. 492 metra visine, 381.600 kvadratnih metara prostora u okviru kog se nalazi mnoštvo hotela, kancelarijskog prostora i šoping molova, glavne su odrednice ovog čuda svetske arhitekture koje zauzima treće mesto na listi.

Svetski finansijski centar u sangaju

Internacionalni komercijalni centar u Hong Hongu

Četvrtoplasirani je „Internacionalni komercijalni centar“ u Hong Hongu. Prostire se na 108 spratova i visok je 484 metra. Ova kula otvorena je 2011. godine i jedna od njenih znamenitosti jeste i Ritz-Carlton hotel, koji zauzima prostor od 102-og do 108-og sprata. Bazen u okviru ovog hotela proglašen je za najviši na svetu.

najvisa zgrada

Kuala Lumpur, Malezija

Kuala Lumpur je prestonica Malezije i može se pohvaliti da na svojoj teritoriji poseduje najviši par zgrada na svetu. To su Petronas kule, visoke 452 metra, maležanske bliznakinje koje su od 1998. do 2004. predstavljale najviše oblakodere na zemaljskoj kugli.

najvisa gradjevina

Vrlo je interesantno, a možda ipak i logično, da najveći svetski kontinent ubedljivo vlada na listi najvećih građevina sveta i da bi tako ostalo i da se ona produži za još 200 mesta. Naime, osim nekoliko građevina sa severnoameričkog kontinenta koje sporadično kvare kontinuitet azijskih oblakodera, ostali kontinenti na ovoj listi nemaju šta da traže. Čak je i Rusija, koja je poznata po monumentalnoj arhitekturi, sa moskovskom Neberežnoj kulom uspela da se popne samo do 116-og mesta i to kao najbolji predstavnik Evrope.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts