Groblje Oslobodilaca Beograda 1944

Spomen groblje oslobodiocima Beograda 1944

Istorijat

Spomen-groblje u Ruzveltovoj ulici nalazi se preko puta ulaza na Novo groblje. Izrađeno je prema projektu arhitekte Branka Bona. Spomenik, na ulazu u groblje, izrađen je od kamenih kvadera i s njegove obe strane nalaze se u kamenom reljefu izvajane scene iz borbe našeg naroda protiv okupatora. Ove reljefe izradio je vajar Rade Stanković.

S leve strane ulaza (spomenika) nalazi se manji bronzani rad vajara Ive Spinčića, poklon Osvobodilne fronte Ljubljane, i grančica od bronze, koju je položila delegacija francuskih ratnika koji su se u prvom svetskom ratu borili na Solunskom frontu.

Natpisi, na unutrašnjoj strani spomenika (ulaznog), kazuju da je u bor- bama za oslobođenje Beograda dalo svoje živote 2.944 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 961 borac Crvene armije, da je na groblju sahranjeno 1.386 jugoslovenskih i 711 sovjetskih vojnika i oficira. Na drugom natpisu naznačene su divizije NOVJ i IV moto-mehanizovanog korpusa Crvene armije, koje su učestvovale u oslobođenju Beograda oktobra 1944. godine.

U centru spomen-groblja izdiže se skulptura „Crvenoarmerjac”, rad vajara Antuna Augustinčića.

Groblje Oslobodilaca Beograda 1944
Groblje Oslobodilaca Beograda 1944

Slike grobova oslobodilaca Beograda 1944 – Foto galerija

Mapa


Прикажи већу мапу

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts