Spušteni plafoni od gipsa (ideje za dnevni boravak)

Spušteni plafoni od gipsa, odnosno od gipsanih ploča se zbog svojih prednosti sve češće praktikuju kako u novogradnji tako i kod obnove stambenog prostora. Preporučuju se kao odlično rešenje za oblaganje oštećenih plafonskih površina ali i da bi umanjile zapreminu prostorija sa visokim plafonima kako bi se uštedelo na troškovima za grejanje.

Osim toga, vrlo su estetski i na poseban način će ukrasiti svaki enterijer, naročito prostran dnevni boravak.

gfipsani plafon

Vrste spuštenih plafona

Spušteni plafoni mogu biti vatrootporni, otporni na vlagu, zvučno i toplotno izolovani, akustični, dekorativni …

Plafonska obloga od gipsa, može se učvrstiti za drvene letve ili za konstrukciju od pocinkovanih čeličnih profila. Ova podkonstrukcija sepostavlja na noseći plafon ili se dovodi na željenu visinu uz pomoć čeličnih žica.

spušteni plafon

Pre postavljanja montiranja tabli jednostavno se sprovode sve potrebne vodovodne, kanalizacione i električne instalacije koje su važne ako ćemo gipsane ploče kombinovati sa ugradnim sijalicama odnosno, ako će rasveta biti uključena u konstrukciju spuštenog plafona.  U medjuprostoru dva plafona postavlja se izolacija (zvučna ili toplotna).

Gips, odnosno rigips ili knauf, kombinovan sa zvučnom i toplotnom izolacijom, obezbeđuje visoku udobnost i jak estetski doživljaj. Vrlo brzo, uz pomoć ovih materijala možete potpuno promeniti izgled prostorije. Gipsani radovi traju relativno kratko, pa ćete za kratko vreme, dobiti recimo potpuno novi dnevni boravak.

rigips knauf plafon

Težina od svega 11 pa do 15kg/m2 materijala za oblaganje, skoro i da ne opterećuje objekat. Za zaštitu od požara, ako izaberete drvenu konstrukciju, poželjno je ugraditi protivpožarne gips table.

Prednosti gipsanih plafona

Minimalni gubitkom visine zida od 4-5 cm , prilagodjavanje i brzo nivelisanje,

Lak transport materijal i jednostavno bojenje površina,

Velika sposobnost gipsa u regulaciji vlage u vazduhu i kvalitetna zvučna izolacija.

gipsani plafoni

Dnevna soba i ideje za spuštene plafone

U zavisnosti od prostora i površine dnevnog boravka, na raspolaganju su vam mnoga rešenja za ulepšavanje ili svojevrsno renoviranje plafonske površine.

Zanimljivi elementi uredjenja kao što su kaskade ili lukovi i ugrađene svetiljke zahtevaju samo odredjenu visinu plafona. Mininalna visina tavanice trebalo bi da bude 2,85 metara kako bi mogli da ga “spuštate”. U suprotnom rizikujete da dobijete skučen prostor.

Možete seodlučiti i za spuštanje samo nekih delova plafona kao što je plafon iznad ugaone garniture na primer koja će dodatno dobiti na osvetljenju ako vaš spušteni plafon ima ugradjene sijalice.

Za jači estetski utisak u dnevnom boravku, odlučite se za polukružne lučne plafone koji se izvode savitljivim pločama a spoj zida i plafona ispunjava se belim akrilom. Takodje, željeni kutak dnevnog boravka mogu ulepšati kaskade polukružnog oblika.

Od knaufa se mogu praviti i dekorativni zidovi, pregradni zidovi, barovi, estetski ukrasni detalji po zidovima.

Lako i jednostavno bojenje plafona od gipsa omogućeno je jer je njihova površina glatka pa nije potrebna dodatna obrada površina pre bojenja. Iskoristite ovu pogodnost, i obojite vaš spušteni plafon u boju koja će se uklopiti u Vaš dnevni boravak. Možete praviti i kombinacije više boja.

plafon dnevni boravak

Cena

Gradnja ravnog spuštenog plafona sa neophodnim materijalom i uslugom majstora je između 12 i 15 evra za kvadratni metar.

Kaskade sa indirektnim osvetljenjem kreću se oko 10 evra za dužni metar.

Halogene svetiljke u zidu koštaju oko 800 dinara po komadu za obične, pa do 2.500 dinara za ekskluzivnije svetiljke .

Poznati i renomirani proizvodjači materijala za spuštanje plafona čiji se proizvodi mogu naći na domaćem tržištu su Rigips, Bohor ili Bekament.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts