Bakterije u urinu tokom trudnoće

Običnom, lakom i jednostavnom procedurom analize urina, može se utvrditi prisustvo bakterija u mokraći. Bakterije u urinu tokom trudnoće mogu biti simptomi nekog zapaljenskog procesa u organizmu, pa je važno, naročito kod trudnica, da se uzroci otkriju na vreme kako ne bi bilo posledica po ženu i po plod. Nakon uspostavljanja dijagnoze i eventualnih dodatnih analiza lekar će Vam propisati odgovarajuću terapiju, ali svakako možete da probate da se, ako imate bakterije u mokraći oslobodite njih koristeći neki prirodni lek ili probate na primer uz lečenje čajevima. Napominjemo da bilo kakvo lečenje na svoju ruku posebno kod žena u drugom stanju nikako nije preporučljivo!

Od čega nastaju bakterije u urinu kod trudnica

Bakterije se često mogu naći u urinu, ali njihovo prisustvo ne mora da znači da postoji urinarna infekcija.Bakterije u urinu, posebno kod žena, mogu biti posledica i skraćenog mokraćnog kanala, pa je tako prodor bakterijama lakši. Urinarna infekcija je u pitanju onda kada osim bakterija, u mokraći ima i leukocita – belih krvnih zrnaca i kada je prisutan bol prilikom mokrenja. Interesantno je da je veliki broj analiza koje pokazuju prisiustvo bakterija zapravo posledica neadekvatnog uzimanja uzorka mokraće. Zato je potrebno da se pre uzimanja mokraće operu ruke i genitalna regija a uzorak treba držati u sterilnoj posudi – onoj kupljenoj u apoteci.Takodje, urin na analizu se mora odneti u laboratoriju što pre, najkasnije sat do dva posle uzimanja uzorka. U suprotnom treba se čuvati u frižideru.

bakterije u trudnoci1

Kako se utvrdjuje postojanje bakterija u urinu?

Uzorak se u laboratorijskim uslovima seje na podlogu na kojoj rastu bakterije.Urinokulturom se odredjuje i vrsta bakterija kao i broj kolonija. Smatra se značajnim ako se otkrije više od 100 000 kolonija. Medjutim, potrebna je dodatna analiza leukocita kako i se saznalo definitivno stanje.Bakterije bez prisustva leukocita ne zahtevaju obično neku od terapija.

Prirodno lečenje

Narodna medicina nudi različite alternative u smanjenju količine bakterija u urinu.Ipak znajte da prirodno lečenje ne može da zameni stručni prostup problemu, posebno kod trudnica jer žene u drugom stanju imaju ograničene mogućnosti kada je u pitanju lečenje biljem.

Da bi se razvoj bakterija sprečio preporučuje se veći unos tečnosti u organizam, (litar do dva na dan). Od prirodnih načina tu su čaj od peršuna, brusnice ili uvin čaj.

Neka istraživana pokazuju da nezaslađeni sok od brusnica ili borovnica mogu smanjiti količinu bakterija i sprečiti nove bakterije u urinarnom traktu. Takodje, fruktoza, koje ima u svim voćnim sokovima, može isto povoljno da deluje ali znajte da pijenje ovih sokova od brusnica neće izlečiti postojeću infekciju, pa se svakako moratejaviti lekaru. Uzimajte što više limuna i paprike zbog vitamina C koji će pojačati kiselodt mokraće i tako je učiniti nepovoljnom sredinom za razvoj bakterija.

Da li su trudnice podložnije urinarnim infekcijama?

Urinarne infekcije su češće u trudnoći, i javljaju kod jedne od 10 trudnica. Povećani rizik urinarnih infekcija najveći je između 6. i 24. nedelje. U trudnoći viši nivo hormona opušta mišiće oko mokraćovoda a veća materica otežava urinu da normalno protiče pa je mogućnost nakupljanjabakterija veća. Kod žena u frugom stanju je i veći rizik od širenja upale na bubrege.

Ako spadate u 5 i 7% trudnica koje imaju bakterije u urinu, verovatno će Vas lečiti antibioticima.

bakterije u trudnoci2

Što uzrokuje infekcije

Kod 90% infekcija urinarnog trakta uzrok je bakterija Escherichia coli., a na drugom mestu je bakterija Staphylococcus saprophyticus.

Ako se utvrdjena upala ne leči na vreme bakterije mogu da se kreću kroz mokraćovode i tako inficirati bubreg. Ova ozboljna bolest može uzrokovati preuranjeni porodjaj.

Pošto je potreba za čestim mokrenjem česta tokom trudnoće, može biti teško prepoznati da li imate cistits, ili neku drugu upalu posebno posebno ako su simptomi blagi. Ako se na vreme otkrije ne mora negativno uticati na plod.

Upala bubrega je još jedno oboljenje u trudnoći na koje ukazuju bakterije u urinu. Mora se lečiti odmah da ne bi oštetila bubrege i uzrokovala prevremeni porodjaj.

Antibiotici koji su osnova lečenja urinarnih infekcija delovaće tako da će vam biti lakše već posle nekoliko dana. Po završetku terapije potrebne su kontrole jer se kod čak 40 odsto trudnica infekcije ponovo razviju.

Kako smanjiti rizik od infekcije

Pijte puno vode, mokrite uvek kada osetite potrebu jer zadržavanje mokraće pogoduje bakterijama i izbegavajte upotrebu agresivnih sapuna za pranje intimne regije.

Bolje je da se tuširate nego kupate u kadi. Ako baš volite da ležite u kadi neka to bude kraće od 30 minuta.

Ne koristite intimne sprejeve, parfimisane kupke i parfimisani toalet papir.

Nosite pamučni donji veš i menjajte ga redovno. Sintetika pogoduje razvoju bakterija. Veš perite blagim deterdžentima.

Izbegavajte rafiniranu hranu, zaslađene sokove, kafu i alkoholna pića a povećajte unos jogurta.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts