Najveće istine i zablude o dijetama

Skoro svakog dana, svedoci smo toga – pojavi se neka nova revolucionarna dijeta! I sve tvrde siguran uspeh! Brojni su kako stručni tako i nestručni autori programa mršavljenja, što za posledicu ima savete koji mogu biti štetni po Vaše zdravelje. Takodje, mnogo je zabluda u programima koji Vas uveravaju da ćete sigurno izgubiti kilograme ako na primer preskačete obroke, potpuno se odreknete čokolade i slično…

Pravu istinu o ispravnom načinu za mršavljenje nude samo i samo pravi stručnjaci a to su nutricionisti. Obavezno je da zapamtite da nema zdravog a brzog mršavljenja! Posledice mogu biti pogubne: anoreksija, bulimija, poremećaj metabolizma, poremećena krvna slika, brojni zdravstveni problemi poput onih sabubrezima ili jetrom.

Ako baš imate veliki problem sa kilogramima i gojaznošću, dok ne potražite savet pravih stručnjaka, izbegavajte “instant” dijete, imajte na umu nekoliko zabluda na koje Vam skrećemo pažnju.

Najvece istine i zablude o dijetama

Zabluda broj 1 : Ugojićete se ako jedete pre spavanja

Naravno da ne treba u svoje telo da unosite ogromne količine hrane naročito masne hrane pre nego odete u krevet i to svako veče . Ipak, Vašem telu je za ispravno funkcionisanje i obavljanje redovnih metaboličkih funkcija potrebna energija, svakog dana, to je st hrana. Ako je neki zalogaj pre spavanja ono što Vam treba, slobodno se  poslužite. Možda niste jeli dobro preko dana ili ste imali izuzetno naporan dan na poslu i fizički zahtevnije aktivnosti, pa je telo iscrpljeno I daje vam signal da stavite koji zalogaj u usta. Slobodno, ali naravno, bez preterivanja!

Zabluda broj 2: Preskakanje obroka ubrzava mršavljenje

Ovo je jedna od najvećih zabluda. Preskakanje obroka može da dovede do usporavanja metabolizma. Zato ćete pri sledećem obroku pojesti mnogo više nego što bi trebalo, a to Vas dovodi opet u problem.

Takodje, preskakanjem obroka, ostajete gladni I smatraćete da omate pravo da u narednom obroku možete da pojedete koliko želite hrane, pa ćete se možda I prejesti, što je još jedna greška.

Zabluda broj 3: Za zdravo mršavljenje dovoljna je dijeta bez vežbi

Naravno da je moguće izgubiti kilograme bez vežbe samo uz dijetu ali će rezultatai biti kratkoročni. Po završetku dijete kilogrami se vraćaju I to velikom brzinom što je frustrijajuće zar ne? Ljudi smatraju da ako smršaju dijetom i dodju do neke zadovoljavajuće težine, odmah posle toga mogu nastaviti sa starim navikama u ishrani. To je pogrešno. Kombinacija fizičkih aktivnosti i dobro isplanirane dijete daje mnogo bolje rezultate.

zablude o dijetama

Zabluda broj 4: Zdrava hrana je dosadna

Ne mora biti! Dovoljni je malo mašte I vremena I videćete da zdrava hrana I te kako može biti vrlo ukusna. Dobar primer su mediteranska kuhinja ili kuhinja istočnih naroda puna pirinča, zdravih ulja, ribe, soje, povrća i biljnih zalčina. Organizujte se dobro i naučite koji novi recept i videćete kako je moguće užvati u zdravoj hrani.

Zabluda broj 5: Dobre dijete su bez masti, šećera sa malo ugljenih hidrata

Evo još jedne neistine.  I masti i šećeri a naročito ugljeni hidrati potrebni su svakom organizmu ali naravno u normalnim količinama. Čitajte nutricionističku tablU na etiketama proizvoda kako  biste saznali što proizvod sadrži i birajte one koji odgovaraju količini kalorija koje su Vam preporučene.

Zabluda broj 6 : Bez omiljenih slatkiša

Jedan od funcija hranjenja je i uživanje u jelu. Ako neke slatkiše jako volite naravno da ih možete po nekad priuštiti. Bilo bi zgodno da medju omiljenim slatkišima budu oni sa voćem i sa manje veštačkih šećera.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts