|

Atkinsova dijeta za brzo mršavljenje

Atkinsova dijeta najbolja za gubitak kilograma i mršavljenje bez opasnosti za zdravlje

Atkinsova dijeta je visoko-proteinska, dijeta za mršavljenje sa veoma niskim unosom ugljenih hidrata. Cilj ovakve ishrane je da se telo natera da sagoreva masti umesto ugljenih hidrata. Atkinsova dijeta može dovesti do mršavljenja, ali ovakva ishrana može biti problematična za dugoročno praćenje a ako se prekine nemože proizvesti dugoročne rezultate. S druge strane ako uspete da je pratite treba znati da visoko proteinske dijete mogu da predstavljaju rizik po zdravlje, posebno kada se slede tokom dugog vremenskog perioda.

Dr Robert Atkins kreirao je ovu dijetu  1960. ali je dijeta postala pravi hit 1992. godine sa objavljivanjem knjige dijeta Dr Atkinsa . Teorija koja stoji iza Atkinsove dijete je da ograničenje ugljenih hidrata može naterati telo da se sagoreva više masti, što će povećati gubitak težine i poboljšati opšte zdravlje.

Atkinsova dijeta
Atkinsova dijeta za mršavljenje

Prema članku iz publikacije Američkog udruženja za srce, Atkinsova dijeta se sastoji od 27 odsto proteina, 5 procenata ugljenih hidrata i 69 procenata masti, 26 odsto masti su zasićene masti. Poređenja radi, Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA) preporučuje ishranu koja je sastavljena od 10 do 15 procenata proteina, 40 do 65 procenata ugljenih hidrata i 20 do 25 odsto masti. USDA takođe preporučuje ograničavanje zasićenih masti na manje od 10 odsto ukupne masti.

Atkinsova dijeta za mršavljenje ima 4 faze. Cilj uvodne faze je da podstakne gubitak težine i trenira telo da sagoreva masti umesto ugljenih hidrata. Ova faza traje najmanje 2 nedelje i omogućava 20 g ugljenih hidrata dnevno. Druga faza omogućava posne proteine, zdrave masti kao što su maslinovo ulje, zelene salate i nisko-skrobno povrće, kao što je brokoli i ograničava peciva, hleb, testenine, žitarice, voće, orahe i alkohol.

Cilj treće faze je da se utvrdi koliko ugljenih hidrata osoba može da jede i još uvek izgubi težinu ova faza dodaje 5 g ugljenih hidrata u ishrani po nedelji, ali obično sadrži 40 do 60 grama ugljenih hidrata dnevno, u skladu sa preporukom klinike Mejo. Hrana koja se ponovo uvodi u ovoj fazi podrazumeva određeno povrće, sir, bobice, orahe i semenke.U ovoj fazi dijete treba ostati  dok se ne približite  na 2,5 do 5 kg od ciljane težine.

Faza 4. je faza doživotnog održavanja težine. U ovoj fazi treba konzumirati 45-100 grama ugljenih hidrata dnevno da održite svoju težinu . Prema rečima dr Atkinsa, proteini i masti su i dalje temelji ishrane. Nova hrana se pažljivo dodaje u ovoj fazi, ali veoma pažljivo ako posle uvodjenja neke namirnice dodje do povećanja težine ona se izbacuje.

U knjizi Atkinsova dijeta kaže se da je vežbanje važno za mršavljenje, ali se ne daju konkretne preporuke za fizičku aktivnost. Pojedinci koji prate dijetu u više od 99% slučajeva smršaju što znači da je Atkinsova dijeta vrlo efikasna za mršavljenje.

Ono što se ovoj dijeti zamera je da je ishrana veoma bogata zasićenim mastima i može  da doprinese razvoju  bolesti srca i visokom nivou holesterola. Svi nutricionisti poručuju da je najbolji pristup za mršavljenje umereno smanjenje ukupnog unosa kalorija i povećanje fizičke aktivnosti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts