Kako smanjiti apetit prirodnim putem

Kada se počne sa dijetom, mnogi se pitaju kako smanjiti apetit, jer će se tako bar malo olakšati uzdržavanje od hrane.  Pored preparata koji se reklamiraju kao vrlo efikasni u smanjenju želje za hranom, možete probati da apetit smanjte prirodnim putem.

S čime je najbolje pokušati?

Što više svežeg voća i povrća

Voće i povrće je bogato vlaknima i ima relativno malo kalorija. Vlakna kojima je bogato voće i povrće daju osećaju sitosti. Povrće koje treba jesti  je spanać, blitva, lisnato povrće, šargarepa, prokelj…

Pošto voće sadrži šećer, ne treba preterivati s njegovim konzumiranjem, ali je svakako bolje od slatkiša. Manje kalorično voće su narandže, šljive, jagode.

apetit1

Voda pre obroka

Voda brzo prolazi kroz probavni trakt jer ne sadrži hranjive materije za probavu, pa ako probate da zavarate glad vodom, verovatno Vam neće uspeti. Bolje je da probate da vodu pijete pre jela kako biste uneli manje hrane.

Jedite polako

Ljudskom organizmu je potrebno oko 20 minuta da registruje sitost. Kada  jedemo brzo, signal da smo siti će doći kasnije. Zbog toga smanjite zalogaje i povećajte razmak izmedju njih.

Uloga proteina

Preporuka je da jedna trećina ukupnih kalorija koje unosite bude iz proteina jer oni smanjuju apetit. Namirnice koje su posebno bogate proteinima, a nemaju mnogo kalorija su riblje meso, posni sir i pileća prsa.

Optimizam

Kada smo u stresnoj situaciji, reagujemo različito. Neki ljudi tada dobiju jaču želju za hranom. Izbegavajte samoću, nervozu, napetost i negativne misli i izbegnite prejedanje na nervnoj bazi.

Dovoljno sna

Nedostatak sna može uzrokovati prejedanje i nadutost. Odmarajte se dovoljno. Neka istraživanja su pokazala da osobe koje pate od nedostatka sna jedu više.

apetit3

Pažljivo birajte hranu

Oslabiti apetit i smršati ne podrazumeva obavezno izgladnjivanje. Potrebno je da birate pažljivo hranu koju ćete jesti. Izbegavajte belo testo, preslanu i slatku hranu, masne namirnice, grickalice. Jedite, ali zdravo i ne u prevelikim količinama.

Kafa i čajevi

Nekoliko naučnih studija je pokazalo da kofein i zeleni čaj mogu da ukrote apetit. Osim toga, zeleni čaj ima blagotvoran uticaj na opšte ljudsko zdravlje, ubrzava metabolizam i ima diuretička svojstva.

Mlevena paprika

Ovaj začin može smanjiti apetit a posebno je korisna kad su u pitanju osobe koje je inače ne jedu redovno. Medjutim, mevena  paprika je tokom ispitivanja, bolje delovala na ljude koji je ranije nisu često konzumirali, jer jednom, kada se osobe na nju naviknu, može da  izgubi svoju učinkovitost.

apetit2

Pranje zuba

Kad osetite želju za slatkišima, operite zube, možda će Vas proći ovaj iznenadni apetit.

Uzmite multivitaminski preparat

Nekada osećamo glad ne zati što nismo siti već zato što našem organizmu nedostaje neki mineral ili vitamin. Proverite krvnu sliku aki konstantno imate želju za hranom i uzimajte vitaminske preparate.

Kaktus Hudija

Hudija je kaktus koji raste u Južnoj Africi. Ovu biljku koristi lokalno stanovništvo – Bušmani, koji komadiće ovog kaktusa jedu pre odlaska u lov jer će satima biti bez hrane. Ovu biljku u Evropi možemo naći samo u vidu suplementa a ne svežu. Najbolje je nabavljati  Hudija suplemenate od pouzdanog prodavca.

Surutka

Proteini iz surutke, bilo da je ona sveža ili u vidu praha, odlični su za zdravlje i za umanjenje apetita. Takodje, pored toga  što pomažu rast mišića, surutka smanjuje nivoe masnoće. Surutka je jeftina, možete je sami napraviti da biste je imali uvek svežu i laka je za upotrebu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts