Čau čau – ljupki meda medju psima

Čau-čau je pas koji je vekovima uzgajan na kineskom dvoru. Kineski carevi držali su ga kao čuvara, lovačkog psa ali i da bi pokazali moć i bogatstvo. Specijalno obučene sluge negovale su isključivo ove pse.

Takodje, nekada su se od njegove dlake tkali  tepisi, a od kože šila odela.  Nažalost, čau-čau se neretko  nalazio i na dvorskoj trpezi, i služio je I za jelo.

Sa smanjenjem snage kineskih careva, ovi psi se sve manje gaje, i polako prelaze u ruke domaćeg plemstva i bogataša. Ali u vreme kineske Kulturne revolucije gotovo da su bili uništeni. Ipak, zahvaljujući budističkim kaluđerima, i primercima koji su se našli u Evropi, a kasnije i u Americi, rasa je uspela nekako da opstane.

U Evropi, čau čau je u prvo vreme držan u zoološkim vrtovima, da bi kasnije postao pravi kućni ljubimac. U 19. veku, postaje značajan na izložbama pasa, a sadašnje ime dobija 1894.godine i u prevodu znači jestivi pas.

Iako  potiče iz Kine, patronat nad ovom rasom ima Engleska.

Karakteristike i osobine

Čau-čau je vrlo inteligentan, pronicljiv, samostalan i veran pas. Ima poseban karakter, ne trpi grubost i nasilje. Ne smete ga nikako fizički kažnjavati, jer ćete ga tako zauvek izgubiti. Sa njim se uvek morate  ophoditi, ali tako da mu se da na znanje da ste vi ipak vođa, a on podređenastrana. Čau čau kao rasa odgovora mirnim osobama, ne zahteva duge šetnje ni sportska takmičenja, a nije uvek raspoložen ni za igranje. Čak ni sa drugim psima. Jedinstven je i po svom krutom hodu.

cau cau pas

On se verno drži svog vlasnika i nezainteresovano prolazi pored drugih pasa, i ljudi. Karakterističan je i po tome što ga nikada nećete videti kako prilazi tokom šetnje nekoj nepoznatoj osobi  mašući repom u želji da se igra ili mazi.

Rezervisan je i jako privržen gazdi, sa kojim sklapa svojevrsnu vezu nalik na brak koji karakteriše veza za ceo život.

Čau-čau je zauvek odan samo jednom vlasniku i ako ga slučajno izgubi, nikome više neće biti veran.

Zato, onaj ko dobije njegovo poverenje može biti siguran da će njegova nepokolebljivost i vernost zauvek ostati neporemećeni.

Čau-čau je veoma snažan i mišićav pas. Ponosan je i gord pas. Legenda o njegovom plavom jeziku kaže da,  kada je nastajao svet i kada su zvezde postavljane na  nebo, padali su mnogi komadi  na zemlju. Jedini  koji je smeo da dodirne te komade bio je čau-čau. Zbog toga on po ovom predanju ima plav jezik. Životni vek ovog psa je od  8 – 12 godina.

Održavanje

Čau-čau spada u skuplje rase pasa ,redak je i teško se razmnožava. Dok ne odraste, treba dosta snage i strpljenja uložiti  jer punu zrelost i snagu dostiže sa tri godine.

Čau-čau je  vrlo čist pas I nema miris. Njegovo lajanje je prava retkost.  Rođeni je pas čuvar i tome ga ne treba učiti posebno. Njegovo  raskošno krzno čini da pojavom podseća na lava.

Čau čau baš i ne voli vodu.  On pliva sa velikom mukom, tada mu krzno dosta oteža od vode a može se čak i udaviti. Kupanje je dovoljno  dva do tri puta godišnje, mada ni to nije potrebno jer  se ćau-čau poput mačaka sam liže i pere jer jednostavno, voli da bude čist i uredan.

Linjanje se dešava jednom ili dvaput godišnje i kod kratkodlakih i dugodlakih čau čau-a.

Karakteristike čau čau-a

Lobanja mu je ravna i velika, njuška umereno duga, nosna masa je velika i debela, crna, osim kod krem i skoro belih pasa kod kojih je svetle boje.

Oči su tamne, bademaste I vrlo male. Uši su male i blago zaobljene, nosi ih uspravno. Razmaknute su I iusmerene unapred.

Zubi su snažni i dobro poređani, vilice  jake, a jezik, usne i nepce su  plavo crne boje.Vrat je snažan, a plećke mišićave i iskošene. Noge su ravne sa dobro razvijenim kostima. Ledja su kratka i snažna a grudni koš veliki. Šape liče na mačje šape, a rep visoko usadjen. Hod je nekako neprirodan i ukočen.

Veličina: Mužjaci su visoki od 48 do 56 cm, a ženke od 46 do 51 centimetara.

Težina odraslih primeraka ide od 25 kg do 32 kilograma

Kratkodlaki i dugodlaki čau čau

Čau čau sa dugom dlakom ima gusto krzno, pravu I bogatu dlaku. Ima i vunastu poddlaku. Krzno je gušće na vratu i pravi svojevrsnu grivu. Kratkodlaki čau čau ima takodje guste dlake koja nije polegla već je uspravna ali čupava.

Boja krzna može biti crna, crvena, plava, riđa, krem ili prljavo bela. Ispod repa dlake su često svetlije nijanse. Izvorni tip je kratkodlaki čau čau dok je dugodlaki dobijen selekcijom.

Bolesti

Češći zdravstveni problemi kod ove rase su koronarna arterijska bolest i entropija. Ređi zdravstveni problemi mogu biti katarakta, distihijaza, perzistentna membrane zenice, torzija želuca, spojene nozdrve, iščašenje kolena, produženo nepce…

Ishrana čau čau-a

Pravilna  ishrana je veoma bitna za zdravlje kože i dlake psa. Preporučuje se  ishrana superpremijum ili premijum hranama, kao što su Brit care, Hill’s, Royal Canin, Purina Pro Plan…

Potrebno je da ishrana bude  pravilno izbalansirana da bi se omogućio pravilan rast i razvoj psa, a samim tim i zdrava, kvalitetna dlaka I koža.

Dresura

Ovaj pas je zbog svoje inteligencije i emocionalne osetljivosti izuzetno nezgodan za dresiranje. Mnogi vlasnici neretko odustanu od dresure jer je teško postići rezultate. Jedan od osnovnih preduslova uspešne dresure je pravilan prijateljski odnos između dresera i psa.Pas ne treba da se plaši dresera. Obuku poslušnosti  psa treba početi što pre i završiti je do polne zrelosti psa. U periodu od 7 – 8 meseci  starosti, čau čau  dobija neke karakteristike u ponašanju kao I zreo pas, pa se sa komplikovanim komandama počinje posle 9.meseca starosti. Kursevi kod profesionalnih dresera, koje pas pohadja se ne preporučuju pre 18 meseca života psa.

Čau čau u Srbiji

Čau-čau su se na teritoriji Srbije pojavili tek pre petnaestak godina. Najpre su se pojavili u Vojvodini,a kasnije počinju da se gaje po čitavoj Srbiji.  Do danas je registrovano više od  400 čau-čaua u našoj zemlji.

Cene štenaca čau čau-a

Cene štenaca čau čau-a se u zavisnosti od kvaliteta legla i porekla kreću od 250 do 600 evra.

Pogledajte slike čau čau-a iz naše galerije.

cau cau karakteristike

čau čau cena

cau cau bolesti

čau čau

cau cau

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts