Ženska samoodbrana – Saveti za žene za samoodbranu od nasilnika

Činjenica je da svaka žena može da se nadje na meti zlostavljača. Neke od pripadnica lepšeg pola to rešavaju  tako što nikuda kasno noću ne idu same, nose suzavac, neki ženski nožić ili čak elektrošoker.

Ipak, važno je znati da i bez svih tih pomagala u odbrani, žena nije bespomoćna. I te kako se mogu  same zaštititi.

Bitno je uvek imati dobro otvorene oči i uši i na prve znakove pretnje – početi s bežanjem! Zašto? U direktnom obračunu sa nasilnikom, uglavnom gubite borbu jer je u najvećem broju slučajeva on fizički moćniji od Vas.

samoodbrana za zene

Prvo beg, pa onda protivnapad

Međutim, ako niste uspeli da pobegnete, morate u protivnapad. Koliko god slabi bili, grizenje, udaranje, vrištanje, može da uspori nasilnika u njegovim namerama, ili ga uplaši da ga neko ne čuje i vidi.

Nasuprot tome, ako ne reagujete već ostanete uplašeni, pasivni, plačete i molite, onda će napadaču rasti samopouzdanje jer upravo je to ono što on od Vas očekuje. Dakle, nema predaje ni suza!

Dr. Džudit Herman, autorka knjige „Trauma i oporavak“  navodi u knjizi da žene koje su dale sve od sebe kako bi suzbile napad, osim većih izgleda za pobedjivanje napadača, kasnije lakše prebole traumu usled napada, jer se osećaju snažnije, moćnije i raste im samopouzdanje.

Evo nekih strategija koje bi mogle da pomognu:

– Zaboravite na sofisticirane pokrete, uvežbane radnje i slično. U trenutku kad se nađete licem u lice s napadačem ne razmišljajte o veštini, već  iskoristite budnost svog tela, adrenalin i bez puno razmišljanja pružite otpor.

– Koristite moć i snagu celog tela. Ne udarajte samo rukama, koristite svom snagom i laktove, kolena, noge…

– Vrištanje i dranje povećavaju šanse da će Vas neko čuti iz okoline i pomoći. Statistika kaže da žrtve koje su koristile glasovni alarm imaju 33 odsto veće šanse da se spasu.

– Nemojte se preterano plašti povreda prilikom pružanja odpora. Vaše telo je nahranjeno adrenalinom u situacijama napada, pa je zaštićenije. O ranama ćete misliti kasnije, najvažnije je spasiti život.

– Budite prisebni, ne paničite. Morate razmišljati brzo, tražiti najbolji način za beg ili najpogodniji momenat za udarac u kontranapadu. Panika će Vas samo usporavati ili ukočiti.

– Koristite bilo šta iz bližeg okruženja kao oružje. Zgrabite bilo koji čvrst predmet, razbijte prozor kako biste privukli pažnju,  uzmite veliki kamen…

zenska samoodbrana

Pomozite sebi i drugima

Ipak, zapamtite, najvažnije je da probate prvo da bežite i da do direktne borbe sa napadačem ne dodje. Ako se ipak desi ono najgore, ne smete da ćutite, već budite hrabri i prijavite slučaj policiji. Pomozite na taj način da, ako napasnik bude uhvaćen, ne naudi još nekome. A sebi ćete pomoći ako posetite psihologa, nadjete podršku u porodici ili nekom od centara za podršku žrtvama zlostavljanja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts