Novi Poršeov „tigar – Makan S

Prvi  Poršeov kompaktni  SUV , možda će uspeti da ugrozi slavu svom poznatijem rodjaku „kajenu“. Porše „makan“ se očekuje u aprilu naredne godine, sa svojim pogonom na sve točkove i PDK menjačem.

Na indonežanskom jeziku, makan znači tigar. U Poršeu očekuju da će prodavati oko 50 000 primeraka ovog modela koji je dobio nadimak „bejbi kajen“. Da bi opravdali ovako visoka očekivanja od buduće prodaje, tvorci i inženjeri u Poršeu tvrde da će novi model iz Štutgarta dostići vozne karakteristike bliske legendarnom poršeu „911“.

porse 1

Vrata i paneli makana su od čelika visokog stepena čvrstoće, a hauba i poklopac na prtljažniku su napravljeni od aluminijuma.

Makanov dizajn je inspirisan kajenom, a novi detalji omogućiće i redizajnirane modele kajena i makana u narednom periodu, koji će biti na tržištu od 2017. godine.

porse3

Naglasak na luksuzu

Makan je opremljen točkovima od 18 i 19 inča, a kupci mogu izabrati i modele sa gumama od 21. inča. Unutrašnjost je prepoznatljiva kao i kod svih Poršeovih modela, sa akcentom na luksuz. Na centralnoj konzoli je ekran od 7 inča, a na glavnoj poziciji instrument table je veliki obrtomer.

Dužina makana je 4,681 metar, a „makana turbo“ 4, 699 metara. Širok je 1,923 metra a visok 1,624 m. Medjuosovinsko rastojanje iznosi 2,807 metara.

Zapremina prtljažnika je od 500 do hiljadu i petsto litara kada su sedišta oborena.

Tri verzije „makana“

Kada prodaja makan modela počne, Porše će ga nuditi sa tri motora. Benzinac „makan s“ sa 3- litarskim agregatom ima 340 konja, a „makan turbo“ 3,6 litara radne zapremine i 400 konja.

U ponudu će biti svrstan i „makan S dizel“ sa 255 konja i potrošnjom od 6,3 litra za 100 kilometara.

Sve verzije opremljene su PDK menjačem i pogonom na sve točkove. Podrazumeva se i aktivni tempomat, zatim start-stop sistem i „off road“ režim vožnje.

porse2

Do stotke za 4,6 sekundi

„Makan Turbo“ će do brzine od 100km na čas, stići za samo 4,6 sekundi uz maksimalnu brzinu od 260km/h, dok će „S“ modelu do stotke biti potrebno  5,2 sekunde uz maksimalnu brzinu od 251km/h.

Svi modeli će imati i „sport“ dugme kojim će motor postati još osetljiviji.

Moguća opcija je i vazdušno ogibljenje koje omogućava da vozač izabere jedan od tri nivoa klirensa: visoki, niski ili standardni.

Cene ovog „tigra“ za nemačko tržište su sledeće:  „Makan  S“ i „makan s dizel“  će stajati 57 930 eura, a verzija „makan  S turbo“ će koštati  79 826 evra.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts