Zaštitite svoje zube u trudnoći

Kada ste trudni, često se desi da briga o zubima bude na dnu liste prioriteta, što je pogrešno. Zaštita zuba, higijena i briga o njihovom zdravlju, važna je kako za Vas, tako i za bebu.

Kada su u drugom stanju, kod žena raste rizik od pojave karijesa . Kod nas postoji i ona izreka da majku svako dete košta jedan zub, što se objašnjavalo povećanom potrebom za kalcijumom zbog izgradnje koštanog sistema bebe.

Tačno je da posle petog meseca trudnoće raste potreba za kalcijumom, ali kod zuba, on se nalazi u stabilnom spoju, pa tako jednom ugrađen, on se iz zuba više ne može razgraditi osim delovanjem bakterija ili karijesom. Dakle jasno je da beba ne može da “izvuče” kalcijum iz majčinih zuba.

Kalcijum je element koji se odlaže i u kosti gde je ceo taj proces reverzibilan, odnosno, konstantno se ugrađuje ali i izlučuje iz kostiju, u zavisnosti od potrebe organizma.

Zastita zuba u trudnoci
Zaštita zuba u trudnoći – Redvnim održavanjem i pravilnom ishranom sačuvaćete zdravlje zuba i u trudnoći

HORMONI, HORMONI…

Naučna istraživanja pokazuju da majčini zubi nikako nisu izvor materijala za potrebe ploda, a pri pravilnoj ishrani u trudnoći, ne smanjuje se nivo minerala u telu trudnice, naročito kalcijuma i fosfora.

Ono što trudnicu čini neotpornijom na karijes su zapravo povećani nivoi hormona progesterona i estrogena u krvnoj cirkulaciji, što povećava prokrvljenost zubnog mesa. Zato u trudnoći desni lako otiču i lakše se stvara zubni plak.

Ako ste trudni i preskočite pranje zuba, već sutra, zubno meso može postati crveno, natečeno i bolno. Ako Vam takvo ponašanje postane navika, dobar ste kandidat za parodontitis: gubitak kosti i klimavost zuba što rezultira njihovim ispadanjem.

REDOVNO ODRŽAVANJE HIGIJENE USTA I ZUBA KAO NAJBITNIJI FAKTOR

Neki naučnici tvrde da upale desni mogu u nekim slučajevima biti uzrok preranog bol i vadjenje zuba u trudnociporodjaja.

Zubima u trudnoći smeta i promena kiselosti u usnoj duplji jer, znamo svi, da posebno u prvom trimestru, trudnice imaju problema sa mučninama i povraćanjem. Ali  ipak, sve tegobe se mogu sprečiti redovnom i pravilnom higijenom zuba i redovnim posetama stomatologu.

Na žalost, neke trudnice izbegavaju posetu stomatologu jer misle da su stomatološki zahvati štetni. Istina je da se dugi i komplikovani zahvati i operacije koje nisu hitne, zaista izbegavaju, naročito zbog stresa kod trudnica. Medjutim, ako imate karijes ili Vam je potrebo lečenje zubnih kanala, možete ih lečiti uz neke predostrožnosti. Vađenje zuba se isto tako može izvesti bez veće opasnosti za trudnicu, naravno sve u konsultaciji sa ginekologom.

ZADRŽITE SVOJE ZDRAVE ZUBE

  • Dobrom higijenom usta i zuba, i to posle svakog obroka
  • Redovnim posetama zubaru, naročito u drugom trimestru
  • Uzimanjem puno vitamina C
  • Uzimanjem zdrave hrane

BEBA

Iako prvi zubići Vaše bebe kreću tek nekoliko meseci posle rodjenja, za vreme trudnoće stvaraju se osnove za sve mlečne i neke trajne zube deteta, pa im treba omogućiti pravilnu i potpunu mineralizaciju.

Zbog toga je važna uravnotežena ishrana bogata vitaminima I mineralima a kalvijum I fosfor naročito su važni za formiranje budućih bebinih zuba. Tablete sa ovim sastojcima verovatno će Vam propisati sam ginekolog kad za to dodje pravo vreme.

Sigurno nećete pogrešiti ako tokom trudnoće redovno svakog dana jedete jabuku, jedno jaje i minimum pola litra mleka ili jogurta.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts