Kako televizija i kompjuter utiču na zdravlje i ocene u školi dece

TELEVIZIJA, KOMPJUTER I DECA

Odavno je poznato da deca koja imaju TV u dečjoj sobi imaju slabije ocene, lošije odnose sa vršnjacima, a češće pate i od viška kilograma

Naravno da je mališanima  danas zabava dostupna na svakom koraku. Nekada smo na crtani filmić pred spavanje čekali ceo dan pre poznatog Drgog dnevnika. Danas postoji niz kanala posvećen isključivo deci, tu su kompjuteri, video igrice… Non – stop je moguće, i dalju i noću zabavljati se uz sadržaje za mališane!

Kako televizija i kompjuter uticu na decu

TV i komjuter kao najbolji prijatelji

Televizor, odnosno TV program je postao primarni izvor informacija i idola, učitelj i drug za zabavu, upozoravaju stručnjaci. Zbog toga se savetuje da se ne stavlja televizor u dečiju sobu.

Američki naučnici su uz pomoć istraživanja zaključili da deca koja imaju televizor u sobi češće imaju socijalne probleme, odnosno sa vršnjacima, spavaju manje nego što im je potrebno, pate od viška kilograma i manje su aktivna fizički. Utvrdjene su razlike izmedju dece sa “sopstvenim” televizorom i onih mališana koji TV dele sa ostalim članovima porodice.

Istraživanje je obuhvatilo oko pedeset hiljada dece starosti između 6 i 17 godina. Zato obratite pažnju na to kako ćete organizovati vreme vaših najmladjih ukućana.

Loše ocene i nedostatak sna

Postoje istraživanja koja potvrdjuju da deca koja su više vezana uz  TV ekran imaju lošije ocene uspeh u školi. Mnogo vremena ispred ekrana utiče na količinu sna, pa zato smanjuje koncentraciju i automatski utiče na uspeh u učenju.

Nedostatak sna kod dece teško se može nadoknaditi. Veliki broj školaraca nižih razreda osnovne škole zbog TV-a ili kompjutera spava tek sedan sati dnevno, što je znatno manje od potrebnog odmora za njihov uzrast. Zato pati intelektualni razvoj i socijalni život dece.

televizija kompjuter i deca

Izbacite TV iz dečije sobe

Devet do devet i po sati sna je idealno za ispravni razvoj dece, a oni koji to ne priušte svom telu nisu u stanju da rešavaju logičke zadatke i složenije probleme.

Zbog toga ne stavljajte TV u dečju sobu, neka dnevna soba ostane jedino mesto „gledanja“ TV programa. Dete će se dobro naspavati, kontrolisaćete šta zapravo gledaju od programa, a možete mnogo toga i zajedno da gledate, komentarišete, družite se…

Gojaznost I preterivanje sa grickalicama

Kad je reč o još mladjoj deci, ona mlađa od tri godine često jedu ispred malog ekrana i to hranu koja apsolutno nije zdrava za njihov uzrast.

Prema sprovedenoj anketi u Francuskoj, deca mlađa od tri godine koja jedu ispred TV ekrana, smanjuju osećaj za ukus i miris hrane pa sve češće jedu mehanički. Tako se jedu kalorične grickalice i hrana koja se trpa u organizam bez uživanja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts