Kako imati lepe i nežne ruke

Da bi vam ruke bile lepe i nežne, ne morate da odlazite na tretman kod pedikira  svakih mesec dana. Dovoljno je da im svakodnevno posvetite malo vremena i one će Vas obradovati lepotom i mekoćom.

Ruke lako odaju vaše godine i pokazuju kako negujete celo telo. Ispucala dehidrirana koža, crvenilo, zadebljanja i neuredni nokti sa, dodaće vam nekoliko godina i okolini poručiti da vodite neuredan život.

Većina ljudi priznaje da prvo što primeti kada se upoznaje sa neko osobom jesu upravo ruke.

kako imeti lepe i nezne ruke

Klonite se vode i deterdženata

Izbegavajte dugo držanje ruku u vodi. Osnovno pravilo za negu ruku je da budu što manje u vodi jer ona isušuje kožu, ubrzava perutanje i pucanje kože.

Domaćicama je teško da izbegavaju duži kontakt ruku sa vodom, ali zato preporučujemo da nosite rukavice koje će Va zaštititi od dejstva vode ali i deterdženata.

Drugo pravilo se odnosi na vrstu sapuna kojim perete ruke. Izaberite sapun koji u svom sastavu ima barem malo kreme i prirodnih ulja nauštrb onih sa mnogo sulfata koji štete pH vrednosti kože.

Važno je da ruke nakon svakog pranja sapunom, namažete debljim slojem hidratantne kreme koja će im povratiti prirodnu vlažnost. Koristite kreme sa uljima jojobe, badema ili maslina jer  izvanredno neguju kožu .

Hranjljive kreme i maske iz kuhinje

Kreme sa kamilicom i vitaminom E, posebno se preporučuju u zimskim danima. A nakon pranja sudja ili ribanja kupatila, namažite debeli sloj i navucite pamučne rukavice, kako bi koža bolje upila hranjljive sastojke. Sa rukavicama možete i prespavati.

Jednom nedeljno trebalo bi da uradite blagi piling. Ukoliko nemate novca za gotove kupovne preparate, piling i masku za ruke, možete da napravite sami.

Piling od maslinovog ulja

Sto grama krupne morske soli ili istu količinu smeđeg šećera pomešajte sa malo maslinovog ulja, pa tu smesu nanesite na suve ruke i lagano trljajte desetak minuta. Ruke zatim isperite mlakom vodom, pa ih dobro namažite kremom za negu. Piling će ukloniti mrtve ćelije sa površinskog sloja ruku, a koža će zablistati.

maska za ruke maslinovo ulje

Ostavite nokte da se odmore od laka!

Izbeljivanje noktiju limunom

Limunov sok takodje pomaže rukama a koristi se I za izbeljivanje noktiju. Jednostavno, držite nokte u posudu sa limunovim sokom desetak minuta I isperite!

Kada se radi o noktima, znajte da lak za nikte ne bi trebalo da koristite svaki dan, a aceton isključite iz upotrebe kupovinom skidača laka bez ovog sastojka koji isušuje nokte.

Preko vikenda naprimer, kad ne radite, ili kada ste na odmoru, pustite nokte da se malo odmore od laka, i kad god se setite utrljajte u njih malo kreme za ruke.

Koristite preparate bez acetona

Kada lakirate nokte, dodatno ih ojačajte bezbojnim lakom kojim ćete postići dodatni sjaj, savetuju kozmetičari. Tanka linija uz koren nokta trebalo bi da ostane slobodna jer će nokti tako moći da dišu.

Medjutim, nije dovoljno da se koža ruku maže nekoliko puta dnevno! I na nokte je potrebno nanositi kremu. Ako niste kupili specijalnu kremu za negu noktiju, pomaže i obična krema za ruke. Fino utrljajte kremu na nokte i oko noktiju, svaki put kada mažete Vaše ruke. Tako hranite nikte, jačate ih i ubrzavate njihov rast.

Pažljivo sa turpijama. Nokte turpijajte od ivica ka sredini nokatne ploče. Birajte papirne turpije, one su nežnije. Takodje, često ih menjajte jer mogu biti mesto pogodno za bakterije.

Zanoktice nemojte seći, već ih specijalnim alatom potiskujte i to lagano i pažljivo. Pre ovog tretmana nanesite posebno sredstvo koje će kožicu pripremiti za tretiranje, biće Vam lakše!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts