Na američkim aerodromima zaborave pola miliona dolara sitnine godišnje!

Prilikom redovnih aerodromskih bezbednosnih kontrola, putnici avio-linija u Sjedinjenim Američkim državama, iz svojih džepova ispraznili su pa potom zaboravili sitni metalni novac u vrednosti od čak 500 000 dolara, saopštili su američki zvaničnici.

Američka Agencija za bezbednost saobraćaja objasnila je da je prikupljeno tačno  531.395,22 dolara na bezbednosnim punktovima na američkim aerodromima tokom budžetske 2012. godine koja je prema planu, završena u septembru.

airport-departures

Najrasipniji u Majaminu

Američki mediji prenose takodje da su u Agenciji naveli da je više od 10 000 dolara sitniša zaboravljeno na svakom od 13 najvećih američkih aerodroma, kao što su Atlanta, Njujork, Dalas ili San Francisko.

Najrasejaniji su putnici na međunarodnom aerodromu u Majamiju.  Samo sa tog aerodroma, odakle se putuje u južnoameričke zemlje, prikupljeno je rekordnih 39 613 dolara. Među sitninom koju su zaboravili, bilo je i stranih kovanica u vrednosti od 32.000 dolara.

Club_America_Miami_Airport05

Šta sa parama?

E sada, postavlja se pitanje – kuda sa tim novcem? Zakon predvidja da  novac koji agencija prikupi treba da se upotrebi za poboljšanje bezbednosti civilne avijacije.

Poredjenja radi,  Agencija za bezbednost saobraćaja imala je ukupan budžet od 7,6 milijardi dolara za budžetsku 2012. godinu koja je završena 1. oktobra.

Ipak, pošto nije u pitanju tek simbolična suma novca već ozbiljna cifra, predstavnički dom američkog Kongresa je, međutim, usvojio rezoluciju prema kojoj tako sakupljen novac treba da se preda neprofitnim organizacijama koje pomažu vojnicima i njihovim porodicama. Ostaje da se vidi gde će završiti pola miliona dolara!

Medju zaboravljenim stvarima i napunjeno vatreno oružje!

Da američki putnici nisu rasejani samo kada je sitnina u pitanju pokazuju i podaci koje su dali kontrolori sa aerodroma.  Tokom samo jedne sedmice  oni su na primer u ručnom prtljagu putnika pronašli 34 komada oružja, od čega je 27 bilo sa municijom!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts