Novi Ford Mustang u prodaji na tržištu Evrope 2014-te

Ford je nedavno u Španiji, u Barseloni predstavio novi Mustang, prvi koji će biti u prodaji na našem kontinentu, za skoro 50 godina proizvodnje tog modela. Ford Mustang za 2014.godinu dolazi u dve verzije, kupe i kabriolet. U ponudi će biti tri pogonske jedinice.

Obe verzije Ford Mustanga poseduju prepoznatljiv karakter vozila, sa ključnim elementima dizajna klasičnih Mustanga. To podrazumeva dugu, izvajanu prednju haubu i kratak zadnji deo sa „trodimenzionalnim“, trodelnim stop svetlima.

Ford Mustang 2014

Dizaj inspirisan vazduhoplovima

Ford Mustang kabriolet, zahvaljujući novom, sklopivom platnenom krovu od višeslojne tkanine, smanjuje  buku u kabini. Dizajn unutrašnjosti novog Mustanga inspirisanin  letelicama i avionima a prilikom projektovanja dugmadi i komandi vodilo se  računa o ergonomiji, navode proizvodjači.

Širina vozila i novost –  zadnje oslanjanje, doneće više prostora za putnike koji sede pozadi, ali i korisno uobličavaju prtljažnik koji, kako kažu u Fordu, „može da primi dve torbe za golf“.

ford mustang novi model

Smanjena emisija CO2

Fordovom priznatom 5.0 litarskom V8 motoru, sa 426 KS i 529 Nm obrtnog momenta, sada se pridružuje  potpuno novi 2.3 litarski EcoBoost motor. On donosi najmoderniju tehnologiju i isporučuje turbo performanse u kombinaciji sa efikasnošću u potrošnji goriva i niskom emisijom ugljen dioksida što je posebno važno na evropskom tržištu, odnosno u Evropskoj Uniji, gde važe stroži kriterijumi pop pitanju ekoloških standarda.

Treći motor  je 3.7 litarski V6 sa 303 ks (223 kW) i 365 Nm.

Najsnažnij GT Mustang, za evropsko tržište,biće opremljen paketom kočnica visokih performansi i standardnim 19 inčnim točkovima.

Kako je najavljeno,  motori će u početku moći da se kombinuju sa šestostepenim manuelnim i šestobrzinskim automatskim menjačem. Automatski menjač ima opciju sa ručicama za promenu brzina na volanu.

Kada je reč o sistemu za oslanjanje,  nazad je potpuno novo integralno, link nezavisno oslanjanje. U Fordu kažu da su geometrija, opruge, amortizeri i ležajne čaure specijalno modifikovani i podešeni za velike brzine.

U zavisnosti od vrste i kvaliteta puta, vozač će moći da dodirom na dugme podesi tvrdoću upravljača, odziv motora, prenos,  i elektronsku kontrolu stabilnosti.

Prava poslastica je to što oprema novog Mustanga uključuje i standardni sistem Ford SYNC sa glasovnom kontrolom i ekran osetljiv na dodir. Vozačima u Evropi biće dostupan i navigacioni sistem koji koristi centralni ekran u boji od 8 inča i  audio – sistemom sa čak 12 zvučnika.

novi ford mustang

Pedesti Mustangov rodjendan

Od kada je 1964. Godine ovaj model prvi put predstavljen, u svetu je prodato više od 9 miliona Mustanga. Ford će 17. aprila 2014. obeležiti pola veka originalnog Mustanga, a i najnovija generacija nastaviće da se proizvodi u Americi, u Flat Rock fabrici.

Automobil će u Sjedinjenim Američkim Državama početi da se prodaje u drugoj polovini 2014, a do ljubitelja i kupaca u Evropi dolazi  2015. godine.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts