Saveti za održavanje i punjenje Bosch akumulatora

Iako mnogi vozači smatraju akumulator sastavnim delom vozila kome nije potrebno održavanje, to baš i nije tako. Pre je reč o tome da vozači nisu posebno dobro obavešteni. Istina je da se akumulatori najčešće pune tokom vožnje i da mogu da rade određeni vremenski period i bez punjenja i bilo kakvog održavanja, međutim valjalo bi akumulator posmatrati kao i ostale sastavne delove vozila, pa ćete shvatiti da je i njemu potrebno redovno održavanje, bez obzira što je na samom akumulatoru naznačeno “ bez održavanja „.

Pa da vidimo o čemu se zapravo radi ? Činjenica je da je većina novijih “ Bosch „, ali i drugih marki akumulatora “ bez održavanja „, čime se dodatno zbunjuju vozači, a posebno oni koji nisu dovoljno upućeni u ovu problematiku. Radi se o tome da to “ bez održavanja “ podrazumeva da nije potrebno dolivati im vodu ili ih, pak puniti redovno na punjaču i slično. Ali to ni u kom slučaju ne znači da ukoliko se dogodi da se takav akumulator isprazni ne treba da ga napunite. Naprotiv!

bosch akumulatori
Postoji još jedna zamka, a posebno kada je u pitanju punjenje “ Bosch “ akumulatora. Naime, često se može čuti tvrdnja da je “ Bosch “ akumulator takozvani gel akumulator. A reč je zapravo o AGM akumulatoru ( Absorbed Glass Mat ), koji u sebi naravno sadrži vodu, poput svih ostalih akumulatora, stim što u “ Bosch “ akumulatorima mahom postoji specijalna rešetka, koja kiselinu održava između olovnih ploča, te joj ne dozvoljava da procuri, kao što ima slučajeva kod običnih, olovnih akumulatora. Posebnost “ Bosch “ akumulatora je i u tome što ima za nijasu jaču startnu struju.

Održavanje i punjenje akumulatora

Da bi AMG ili bilo koji drugi akumulator dobro funkcionisao, uslov je da alternator, koji mu dovodi struju radi besprekorno. Mada su neki vozači skloni da najpre “ okrive “ akumulator ukoliko ne mogu da upale auto, te su prinuđeni da ga upale preko drugog auta. Oni koji su bolje informisani znaju da ukoliko alternator ne puni akumulator pod opterećenjem u rasponu od 14 do 14,4 V, vrlo brzo će se isprazniti, pa čak i ako se puni tokom vožnje, neće moći da dostigne neophodan kapacitet.

Naravno, postoji slučaj kada uopšte nije potrebno punjenje “ Bosch “ akumulatora, ali se to vrlo retko dešava. Punjenje akumulatora može da se izbegne samo u slučajevima kada automobil vozite svakodnevno i to na duge relacije. Ni u jednom drugom slučaju to nije moguće izvesti.

Neko nepisano pravilo jeste da punjenje “ Bosch “ akumulatora valja redovno vršiti, iako u specifikaciji ne stoji tako i akumulator je pod garancijom. Međutim, to nepisano pravilo podrazumeva punjenje 2 do 3 puta u toku godinu dana ili barem adekvatnu proveru stanja akumulatora. Naravno, ukoliko želite da vam akumulator ne prestane sa radom čim prođe garantni rok.

U zavisnosti od stanja akumulatora i toga koliko je, zapravo pun odnosno prazan, zavisiće i čitav postupak i vreme trajanja punjenja. Međutim, vrlo je nezgodno kod “ Bosch “ akumulatora ustanoviti koliko je ispražnjen, uzevši u obzir da je kod ovog tipa akumulatora ( AMG ) nemoguće izmeriti stepen gustine elektrolita, na osnovu koga se određuje da li je i u kolikoj meri akumulator ispražnjen.

Postupak za punjenje “ Bosh “ akumulatora može biti različit : zatvorenog tipa, punjačem, na vozilu, van vozila, preko drugog vozila, bez skidanja klema… ali, naravno koje ćete punjenje izvršiti zavisi od mnogo faktora, tako da je i postupak za svaki način ponaosob različit i zavisi najpre od tipa akumulatora, kao i stanja u kome se nalazi.

Koliko sati traje punjenje “ Bosch “ akumulatora?

Ukoliko se odlučite da samostalno napunite “ Bosch “ akumulator imajte na umu da je trajanje čitavog postupka punjenja vrlo bitno. Iako je uobičajeno mišljenje da punjenje akumulatora treba da traje 12 sati, postoje neki detalji o kojima treba da povedete računa.

Bez obzira da li punite akumulator punjačem ili u vozilu, recimo, morate znati da je osnovno pravilo kako bi trebalo da se izračuna trajanje punjenja sledeće : pomnožite jačinu struje sa vremenom i dobijete jačinu struje, izraženu u amper satima. Međutim, imajte na umu da kako raste napon, jačina struje slabi, što znatno utiče i na ukupno trajanje punjenja. Ovo se posebno odnosi na olovne akumulatore, dok kod akumulatora sa elektrolitima postoji drugi problem. Prilikom punjenja ovakvih akumulatora treba oduzeti između 15 i 20 % amper sati od ukupnih, jer se oni troše na elektrolizu, mahom.

punjenje akumulatora
Kada su u pitanju AMG akumulatori, vrlo je važno da punjenje akumulatora ovog tipa ima određeni napon, a koji ni u kom slučaju ne sme da pređe jačinu od 14,7 V maksimalno. Ukoliko pređe ovu jačinu, lako se može dogoditi da se akumulator sprži, uzevši u obzir da se ne može dodati voda kod akumulatora ovog tipa.

Najlakše je punjenje kod akumulatora sa tečnim elektrolitima, jer čak i ako ih prepunite, neće im se ništa loše dogoditi.
I na kraju, da zaključimo : punjenje “ Bosch “ akumulatora, ali i mnogih drugih nema potrebe da traje svih 12 sati. Samo u slučajevima kada je akumulator potpuno prazan, punjenje može da traje ovoliko.

Međutim, imajte na umu da vam niko ne može reći koliko sati traje punjenje “ Bosch “ akumulatora, dok ne utvrdi u kakvom je on stanju.

Punjenje “ Bosch “ akumulatora punjačem

Najčešći način za punjenje “ Bosch “ akumulatora kome mnogi vozači pribegavaju, želeći da izbegnu dodatne troškove jeste punjenje punjačem. Međutim, kako ne bi bila tačna ona narodna : “ Skuplja dara nego mera. “ valjalo bi da se dobro raspitate, najpre o kvalitetu punjača koji želite da kupite.

Većina punjača danas, koji nisu naročito skupi vam možete doneti mnogo lošeg. Na prvom mestu zato što brojni stručnjaci iz ove oblasti smatraju da su sumnjivog kvaliteta i performansi, te da punjenje akumulatora neće biti izvedeno kako treba.

Ne zaboravite da ovim, da tako kažemo običnim punjačima mogu da se napune akumulatori koji su u prilično dobrom stanju i niti jedan drugi. Dok se za one koji nisu u dobrom stanju i duže su korišćeni najčešće preporučuju specijalni punjači, takozvani desulfatizatori.

Punjenje “ Bosch “ akumulatora tokom vožnje

U normalnim ulovima, odnosno ukoliko automobil normalno funkcioniše podrazumeva se da se punjenje “ Bosch “ akumulatora, ali i drugih vrši tokom vožnje. Ali, to se odnosi samo na duže relacije i kada postoji mogućnost da se razvije određena brzina.

Zato se recimo vozači često zbunjuju što im se prazni akumulator, a oni voze auto svakodnevno. Ali, voze ga samo po gradu, što su em kraće relacije, em čuvena “ kreni – stani “ vožnja, koja čini da alternator ne uspeva da napuni akumulator, a naročito u slučajevima kada je uključeno mnogo stvari u automobilu, što je čest slučaj sa novijim automobilima.

Ukoliko želite da postignete samo optimalno punjenje akumulatora tokom vožnje, imajte na umu da je potrebno da prosečan broj obrtaja treba da bude 1 500. Međutim, treba znati i da ovakav način punjenja, iako u principu jeste izvodljiv, zapravo uopšte nije isplativ u finansijskom smislu.

Punjenje “ Bosch “ akumulatora van vozila

Punjenje “ Bosch “ akumulatora vam vozila je možda finansijski najpoželjniji način za punjenje akumulatora. Ipak, ne zaboravite vrlo važno pravilo, a posebno ukoliko ga punite van vozila tokom zime : neophodno je da akumulator dostigne optimalnu, sobnu temperaturu pre nego što započne punjenje i vodite računa o kvalitetu punjača koji koristite za punjenje “ Bosch “ akumulator, kako biste ga zaista i napunili.

Punjenje “ Bosch “ akumulatora u vozilu

Ukoliko želite da punite akumulator na vozilu, nemoguće je da to učinite bez skidanja klema, ali možete jednostavno da skinete samo minus klemu i biće dovoljno, pre nego što ga priključite na adekvatan punjač.

Međutim, vrlo često se kod akumulatora novije generacije, kao što su recimo “ Bosch “ akumulatori ovaj postupak nerado preporučuje. Ali svakako možete upitati majstora koji vam održava auto za mišljenje ili specijalizovane servise koji se bave punjenjem akumulatora.

Punjenje “ Bosch “ akumulatora zimi

Ono što je osnovno i što ste možda već čuli, ako akumulator strada tokom zime, velika je verovatnoća da ga niste adekvatno održavali tokom leta, te da niste proveravali količinu elektrolita i vode u njemu. Iako kod AMG akumulatora, kakvi su brojni modeli akumulatora firme “ Bosch “ to ne možete sami da uradite, dobro je da potražite majstora koji ima adekvatnu opremu za proveru stanja vašeg akumulatora.

Čak i ako vaš “ Bosch “ akumulator spada u one čuvene “ bez održavanja „, imajte na umu da je neophodno da ga na adekvatan način pripremite za zimu. Baš iz tog razloga iskusni auto električari preporučuju da se stanje akumulatora provera 2 do 3 puta u toku godine, a naročito tokom letnjih meseci, kako biste izbegli da zimi ne možete da upalite auto i za sve to okrivili akumulator, koji uopšte nije kriv, već primarno nebriga vozača.

Dakle, čak i ako je u pitanju akumulator “ bez održavanja “ koji je i u garantnom roku, nije zgoreg da potražite adekvatnu osobu koja će proveriti njegovo stanje, kako zimi ne biste bili neprijatno iznenađeni.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts