Kako se ugojiti na zdrav način uz teretanu i vežbanje

Dok se oni sa viškom kilograma često žale kako je mršavljenje nemoguća misija, trebalo bi da znaju da i dodavanje težine jeste jako teško! Sigurno je da i jedni i drugi, ako su preterano gojazni ili preterano mršavi, imaju probleme sa zdrvaljem na kojima obavezno moraju da porade.

Kod pothranjenih osoba problemi koji mogu nastati su slab imunitet, krhke kosti i opšta slabost zbog nedostatka energije.

Uzroci pothranjenosti

Razlozi nedovoljne uhranjenosti mogu biti zdravstvene prirode, na primer, problem sa štitastom žlezdom, anoreksija…

Zato je bitno da uz pomoć lekara najpre identifikujete problem, a onda počnete da radite na lečenju.

Kako se ugojiti na zdrav nacin

I stres može biti uzrok pohranjenosti. U tom slučaju, potrebno je da promenite navike u ishrani, ali I u životu koje su vas i dovele do problema.

Obična matematika kaže da, ako želite da se ugojite, potreban je povećan unos kalorija. Tačnije, trebalo bi da unesete više kalorija nego što potrošite. Medjutim nije rešenje u tome da jedete tešku, masnu i nezdravu hranu i to svakog dana!

Ugojite se u teretani!

Ako preterate s količinom, naročito s količinom masnoća, samo ćete kod sebe izazvati odbojnost prema hrani, zakrčiti arterije i ništa nećete uraditi. Ishrana mora biti raznovrsna, sa svim grupama namirnica. Zvuči možda čudno, ali  koristiće Vam i vežbanje kako bi se formirala i oblikovala mišićna masa i izgubio mršav izgled.

Teretana je u ovakvim slučajevima najbolji izbor, pa potražite onu gde imaju posvećenog trenera koji vam može, u skladu s vašom građom i sposobnostima, preporučiti grupe vežbi kojima ćete „nabaciti“ mišiće tamo gde treba.

kako se ugojiti uz teretanu

Pet obroka dnevno za dodatne kilograme

Kada je reč o hrani, trebalo bi jesti pet solidnih obimnih obroka dnevno, ali ih ne treba pripremati sa zaprškama ili s prevelikom količinom masnoće, niti jesti prebrzo.

Namirnice koje će Vam pomoći da nabacite koju kilu, a da neće štetiti organizmu su polubeli hleb, testenine, mleko, jaja, biljna ulja, maslac, sve vrste mesa…

Ipak, što se tiče mesa, znajte da ne treba da preterate sa crvenim mesom, dakle ne više od 150 grama na dan. Belo meso I ribu možete jesti koliko god želite.

Takodje, koštunjavo voće bademi, lešnik, orasi su dobar izbor, jer imaju dosta masnoća. Podrazumeva se da treba jesti i voće i povrće, i to posebno ono kaloričnije, kao što su krompir, banane… Pijte voćne sokove sa žutim šećerom, a u mleko dodajte med.

Gojenje ne bi trebalo da bude veći problem ako se pridržavate pet obilnih obroka dnevno uz vežbanje, naravno prilagodjeno cilju!

Imajte na umu da se zdrava težina ne postiže preko noći. Dakle, postupajte korak po korak, unosom vrednih namirnica, a ne brze hrane. Nemojte da navalite na torte, kolače, hamburgere, pomfrit, kolu i drugu veoma kaloričnu hranu i pića bez nutritivne vrednosti, jer tako ostajete bez mišićne mase, več se punite mastima!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts