Kako loviti babušku i bodorku zimi ispod leda

Najuporniji pecaroši koji ni po zimi ne odustaju od izlazaka na vodu, osim sa hladnocom moraju se boriti i sa debelim slojem leda. Loviti u takvim uslovima nije najprijatnije niti lako, ali uz pravilan pristup i malo sreće možete uhvatiti dovoljno ribe da se kući vratite zadovoljni. Ako ste jedan od onih koji ne mogu bez pecanja ni po najhladnijem vremenu, obucite se slojevito, i pored pribora za pecanje spremite i rekvizite za lomljenje leda.

Obavezno ponesite stiropor i termos

Dve stvari vam mogu pomoći da lakše podnesete boravak na otvorenom po zimi: termos sa toplim čajem ili kafom i tabla debljeg gradjevinskog stiropora, na koju možete sesti ili stati kako biste se zastitili od hladnoće.

Saveti za lomljenje leda

Pre prvog zabačaja treba probiti led, a način na koji ćete otvor napraviti zavisi od debljine ledene pokorice. Ako je ona tanja od 2cm, to mozete učiniti pomoću plastične flase od 2l napunjene vodom i vezane jakim kanapom za grlić. Ako to ne uspe iz nekoliko pokušaja flašu zamenite kamenom. Kada kamen probije led, pustite ga da potone oko 1m a zatim naglo povucite kako bi što jače udario u unutrasnju stranu ledene ploče. Tako ćete malo po malo napraviti „kanal“ sve do obale, što će vam znatno olakšati pecanje.

pecanje zimi ispod leda

Ako je led debeo izmedju 5 i 10cm, tada ga je teško razbiti sa obale, a po njemu nikako ne smete probati da hodate. Nije preporucljivo hodati po ledu tanjem od 10cm. Led te debljine najbezbednije je razbijati iz čamca na naduvavanje. Čamac privezati debelim kanapom što ce pomagaču olakšati da Vas dovuče do obale. Ako nemata pomagača kanap privezite za neko debelo drvo na obali. Ako nemate čamac na naduvavanje mozete koristiti i onaj običan, od PVC-a, čije dno sa spoljne strane obložite satorskim krilom, kako se ne bi oštetilo dok se „klizate“ do mesta na kome ćete napraviti odušak.

Kako odgovarajući kamen za lomljenje leda često nije moguće naći na mestu pecanja, ako imate sreće da na njega naletite, a nameravate da još neki put dodjete na isto mesto, treba ga skloniti negde gde će vas sačekati do naredne prilike. U protivnom može ga neko baciti iz zabave ili dosade, pa da se zbog nemanja odgovarajućeg alata za pravljenje oduške morate vratiti kući ne zabacivši.

Mamac za pecanje

Najbolji zimski mamac za babušku i bodorku je hlebna ruža, ali pri ruci treba imati i crviće, tanke crvene gliste i koji komad ribolovnog hleba, jer se ovi mamci bolje drze na udici od ruže, što zimi nije ni malo nevažno, pogotovo na izrazito niskim temperaturama, na kojima promrzlim prstima nije nimalo lako stavljati hlebnu ružu na malu udicu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts