Kućna sreća – saveti za negu i uzgoj

Cveće kućna sreća

Kućna sreća, latinski naziv (Helxine soleirolii) poznata je kao sobna biljka koja donosi sreću domu u kome se gaji. Ova ukrasna biljka, česta je zbog tog verovanja u domovima ali I kao poklon. Ako verujete u Feng Šui, ova biljka u domu podstiče protok pozitivne energije. Kućnu sreću krase sitni, gusti, okrugli zeleni listovi, može da podseti na  mahovinu, a raste u grmastom obliku.

Kućna sreća vodi poreklo sa ostrva Sardinije, što znači da joj prija sunčeva svetlost, ali ne i direktno izlaganje sunčevim zracima. Može lepo da raste na umereno senovitim mestima. Zato je najbolje u kući je držati sa unutrašnje strane prozora. Uzgoj I nega Kućne sreće nije preterano zahtevno, mada postoji nekoliko pravila.

kucna sreca cvece

Nega kućne sreće

Temperatura prostorije u kojoj držite i gajite kućnu sreću treba da bude umerena (između 10 i 24 stepena). Zalivanje treba da bude redovno ali ne I preobilno. Dok zalivate, nemojte kvasiti listiće, nego zemlju. Povremeno se preporučuje da biljku blago isprskate  mlakom vodom, I to listove.

Razmnožavanje kućne sreće

Kućna sreća se ne presadjuje. Koren je slabašan I ne treba mu sadjenje u veće posude. Na proleće joj orežite vrhove. Odsečene izdanke zatim možete koristiti za razmnožavanje biljke. Zabodite ih jednostavno u mešavinu peska i treseta,  redovno zalivajte I sigurno će se brzo pojaviti žilice.

Uzgoj u vrtu

Ako želite kućnu sreću u vrtu, najbolje je da za to izaberete žardinjere. Majušni, gusto zbijeni listovi toliko su bujni, da će biti odličan ukras u žardinjerama pored stazica, prilaza, kod ulaznih vrata ili kapije.

Ako želite da eksperimentišete, kombinujte kućnu sreću sa nekom većom biljkom ili biljkom koja cveta, pa će tako Kućna sreća biti zelena osnova dekora u bašti. Da bi imala lep grmolik oblik, grančice I listiće malo orežite I to na proleće.

Kucna sreca uzgoj nega
Pošto sitni listići lako formiraju takozvani biljni tepih, Kućnu sreću neko gaje I umesto trave.

Kućna sreća je nežna biljka sa vrlo tankim I plitkim korenom, ne treba joj puno zemlje kada je reč o donjem delu biljke, ali se zato po površini zemlje lako I brzo širi.

Biljku smestite na sunčano ili polusenovito mesto ali ne na direktno sunce. Temperature ne bi trebalo da su ispod 7 stepeni, pa je zato ovo biljka koja više od vrtova voli toplinu doma. Zato je u saksijama I žardinjerama iznosite napolje u proleće I leto. Zimi treba da je u relativno toploj prostoriji sa što više svetla.

Ipak, ako je zimi ostavite u bašti, ona će s prvim mrazevima omrznuti. Već s proleća će vas obeadovati jer će poterati prve izdnke I početi da zeleni.

Zalivanje

Kućna sreća voli vlagu I nemojte joj dozvoliti da se supstrat ili zemlja gde se nalazi isuše. Zemlja treba da je vlažna, nikako mokra jer će tako biljka da istruni. Ne zalivajte kućnu sreću odozgo, već zalivanjem direktno u zemlju, zaštitie listiće biljke. Izbegavajte vodu bogatu krečnjakom jer će podstaći stvaranje pega na listićima biljke.

Postoji još jedna biljka koju nazivamo Kućna sreća a čiji je latinski naziv (Nertera Granadensis). Poznata je I kao koralna mahovina jer pravi zeleni biljni tepih prošaran koralnim ili narandžastim bobicama koje su sveže cele zime.

Domovina su joj Andi I Novi Zeland. Uzgaja se na isti način kao I opisana Helxine soleirolii jer im prijaju I smetaju isti uslovi. Razmnožava se na proleće deljenjem korena ili semenom. Kada se bobice osuše, sačuvajte ih do potpunog sušenja, a onda možete koristiti seme za sejanje nove Kućne sreće.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts