Kako se boriti sa mučninama u trudnoći

Jutarnje mučnine samo su deo onoga što ćete verovatno osetiti kada ostanete u drugom stanju. Sam termin možda nije najodgovarajući, jer mučnine se ne dogadjaju samo ujutru, a takodje, do povraćanja može doći i bez prethodne mučnine.

Osećaj mučnine u vezi je sa hormonalnim promenama, a neka istaživanja pokazuju da je trudničko povraćanje prirodni način odbrane tela od namirnica koje mu ne odgovaraju.

Pošto je nivo hormona najviši ujutru, istina je da se mučnine pojavljuju najčešće ujutru, kada Vam je želudac prazan. Mučnina je moguća i bez povraćanja, što onemogućava makar kratkotrajno olakšanje posle povraćanja.

Mučnina neće nauditi bebi u stomakuKako se boriti sa mucninama

Ako ne možete normalno da jedete zbog muke u stomaku, nemojte brinuti da će bebi nešto faliti. Beba će vrpiti hranjljive supstance iz vaših zaliha. Zato je važno  jesti zdravu hranu,  ne samo za vreme trudnoće.

Trudnička mučnina obično se javlja u šestoj nedelji, kod nekih trudnica tek u dvanaestoj sedmici. Kod retkih mučnina traje tokom čitave trudnoće.

Stručnjaci do danas još nisu do kraja objasnili prave uzroke mučnine, ali mnogi smatraju da uzroci leže u prirodnom mehanizmu koji trudnice sprečava da pojedu nešto što bi moglo da naudi bebi.

Pomirite se s tim da mučnine ne možete potpuno da izbegnete, ali možete ih ublažiti.

6 Saveti kako da ublažite trudničku mučninu

  • Jedite redovno manje količine hrane, tako da vam želudac nikad nije prazan.
  • Često pijuckajte vodu,
  • Više spavajte i odmarajte kad god možete,
  • Smanjite kafu i izbacite alkohol,
  • Budite što više na svežem vazduhu ,
  • Pomoći će vam i hrana s kvascem , kao što je hleb ili pecivo.

Kako treba jasti hranu da se izbegne mučnina

Važno je da birate namirnice koje Vam prijaju po ukusu a sadrže mnogo proteina i ugljenih hidrata – krekere, keks ili jogurt. Izbegavajte kaloričnu, začinjenu i masnu hranu. Ako Vam mirisi hrane izazivaju mučninu, probajte da je jedete hladnu, jer topla jela imaju jače mirise.

Đumbir je poznat kao delotvorno sredstvo protiv jutarnje mučnine. Pijte ga u vidu čaja, a ako Vam ne odgovara probajte sa običnim čajem od nane. Nana je poznata po svojim višestruko korisnim dejstvima, uključujući poboljšanje varenja i osvežavanja daha.

mucnina tokom trudnoce

Važnost fizičke akutivnosti – Joga, pilates, šetnja…

Ako smatrate da ste dovoljni fizički jaki, vežbajte! To Vam može biti poslednja stvar na umu, ali nakon umerene fizičke rekreacije, kao što je šetnja na svežem vazduhu, biće vam mnogo bolje. Pilates vežbe ili joga, takodje su efikasni, a kondicija koju budete stekli, koristiće Vam jako u prvim teškim i napornim danima posle porodjaja.

Nagli pad šećera tokom noći koji je takodje uzrok mučnine, može se sprečiti tako što ćete pojesti, pre odlaska u krevet, kuvano jaje ili sendvič s piletinom pre odlaska u postelju. Ujutru ustajte lagano, ne naglo, naročito ako imate nizak pritisak.

Takođe, držite na stočiću pored  kreveta keksiće i čaj od nane koje ćete odmah uzeti posle budjenja.

I vitamin B6 se dugo koristi kao terapija za mučninu. Konsultujte se s lekarom u kom obliku je najbolje da ga uzimate. Ako ga ne konzumirate u tabletama, znajte da ga najviše ima u bananama, pirinču, ribi, bademima…

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts