Kako prirodnim sredstvima očistiti nameštaj i stolariju

Iskoristite limun, so, sirće, kada ostanete bez kućne hemije za čišćenje doma, i kuća će zablistati! Proverile naše bake!

Pivo za nameštaj

Na pamučnu krpu nanesite malo piva, može i starog sa isteklim rokom trajanja. Stolice, nameštaj, fotelje, ugaone garniture od kože ili skaja će zasijati kada ih prebrišete ostacima muževljevog omiljenog pića.

Mermerni stočići i stepenište

Promešajte sok od limuna sa malo soli. Ovom smesom, koju ćete naneti na krpu, istrljajte delove nameštaja od mermera I blistaće!

ciscenje prirodnim sredstvima

Čišćenje tepiha

Podne obloge, itisone ili različite tepihe po kući, osvežićete uz pomoć sirćeta. Ne brinite, neće biti neprijatnog mirisa! Pomešajte nekoliko kašika vode sa sirćetom i natopite sundjer tim rastvorom. Prelazite preko tepiha ili obloge.  Ako ima fleka, malo jače protrljajte.

Resice na tepihu

Da se resice ne bi umrsile i da bi duže vreme izgledale novo, pa tako i sam tepih, koristite štirak. Napravite klasični rastvor štirka, potopite krpu u tečnost I predjite preko resa. Da ne biste upropastili pod, postavite novine ispod tepiha dok radite na održavanju resica!

Žutilo na vratima

Ako vaša sobna vrata ne izgledaju kao nekada jer im je bola primila neprijatnu žućkastu nijansu, spremite sodu bikarbonu, limun I vodu. Od navedenih namirnica napravite rastvor, potopite krpu u njega I uglačajte vrata. Stara boja vratiće svoj sjaj!

Prozori i staklene površine

ciscenje bez hemikalija

Ako ste ostali bez sredstva za čišćenje stakla, pomešajte u istoj količini sirće i vodu. Perite prozore ovim kao i uvek i u čistoći koju ćete postignuti nema razlike, kao kad biste staklo prali kupovnim preparatom. Ovaj rastvor takodje možete upotrebljavati za čišćenje frižidera.

Zavese

Ako Vam je veš-mašina  u kvaru,ili puna veša za kuvanje pa će to potrajati, evo recepta za spas! U kadu za pranje sipajte vodu u koju ćete ubaciti dve kesice limuntusa. Potopite zavese I kiselina će ukloniti fleke I nečistoće. Na kraju, potopite zavese u malo rastvora omekšivača. Efekat osveženja prostorija je garantovan!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts