Da li su bolja PVC ili ALU ulazna vrata

Ulazna vrata su neka vrsta vizit karte Vašeg doma, pa je jasno da je stolarija i izbor ovog elementa zaista važan.

Osim što treba da zadovolje estetske kriterijume, ulazna vrata, treba da osiguraju sigurnost Vašeg doma i stana , pa obratite pažnju i na ovaj faktor pri kupovini ulaznih vrata.

Ulazna vrata kao dugoročna investicija

Nebitno da li samo menjate stara ulazna vrata ili ugradjujete nova u tek izgradjenu novu kuću, nemojte biti previše štedljivi jer sigurnost doma nema cenu. Kupovina ulaznih vrata je dugoročna je investicija koja zahteva kvalitet kako biste bili zadovoljni svojom odlukom dugi niz godina. Ulazna vrata mogu mati i dodatnu sigurnosnu zaštitu.

U svakom slučaju, potrudite se da idealnim izborom ulaznih vrata , osigurate svoj dom na vreme, nego da čekate da se dogodi nešto loše kako biste bili prisiljeni da preduzimate korake za bezbednost vašeg doma.

Pored sigurnosti i estetike, važni su i toplotna i zvučna izolacija, kao i trajnost materijala od koga su vrata izradjena, jer su ona posebno izložena spoljnim vremenskim uticajima. Dakle, dobro se raspitajte i razmislite od kog ćete materijala odabrati ulazna vrata za vašu kuću. Svaki materijal ima svoje mane i prednosti, pa je normalno da ćete imati dilemu na primer izmedju izbora za alu ulazna vrata ili za pvc ulazna vrata.

ulazna vrata alu

Pravilna ugradnja kao važan faktor

Pronadjite stručnjake koji imaju iskustva u ugradnji ulaznih vrata, kako biste omogućili pravilno funkcioniranje i dugotrajnost ulaznih vrata.

Izgled ulaznih vrata

Na početku, prvo razmislite o veličini i obliku Vaših vrata, kao i o nameni objekta na koji ih postavljate. Odlučite se izmedju jednokrilnih i dvikrilnih modela. Mala vrata na velikom objektu mogu pokvariti celokupan izgled objekta.

PVC ulazna vrata

Postoje različita mišljenja o kvalitetu PVC ulaznih vrata, a jedno od pogrešnih je to da vrata izrađena od PVC profila nisu izdržljiva i dugotrajna. Potražite pvc vrata koja zadovoljavaju standarde Evropske Unije. PVC ulazna vrata moraju da imaju kvalitetan odgovarujući okov, čelično ojačanje od najmanje 2 mm debljine i profil koji spunjava sve evropske propise. Dobro je da vrata imaju 3 šarke po krilu sa nosivošču od 120 kg, zatim petozatvornu bravu i cilindar kvalitetne proizvodnje. Naravno da postoje i pvc vrata lošijeg kvaliteta koja su znatno jeftinija i medju njima prednjače vrata na primer kineske proizvodnje.

Tražite garanciju pri kupovini vaših novih pvc vrata.

PVC stolarija ima mnoge prednosti , možete naći na stotine modela ulaznih vrata u raznim bojama, velilinama sa različitim staklenim površinama.

Pošto se PVC vrata izrađuju u različitim oblicima i veličinama, lako ćete naći ona savršena za vas. U slučaju da su vam potrebna vrata nekih posebnih dimenzija i oblika, mnogi proizvodjači će vam ponuditi izradu po meri, ali to ume dosta da košta jer uvećana cena takvih vrata nije zamenariva.

ulazna vrata pvc

Galvanizovani čelik daje dodatnu jačinu

PVC je inače skraćenica za polivinil-hlorid,materijal koji ima veliku primenu u proizvodnji vrata,prozora,cevi i slično. Kada se koristi za izradu vrata i prozora,ovaj materijal se obmotava oko jezgra od galvanizovanog čelika,koji čini PVC materijal znatno jačim od na primer tradicionalnog drveta.

Istrajnost i otpornost na različite vremenske uticaje

PVC nema probleme kao drvo kod primene u vlažnim područjima,i trajaće dosta duže a neće biti česte potrebe za velikim i skupim prepravkama.

PVC vrata imaju prednost koja se odnosi na veliki izbor modela i boja, a postoji i mogućnost da pvc vrata imaju teksturu kao što je imitacija drveta (vrata braon boje ili na primer zlatni hrast) pa će vašem domu dati na eleganciji.

Još jedna prednost PVC vrata sje njihova snažna struktura, nema uvijanja usled vlage i kiše i vremenske prilike nemaju nikakav uticaj na njih. Njihovo otaranje i zatvaranje u vlažnij klimi neće biti poremećeno što ume da bude slučaj sa drvenim vratima.

Ulazna PVC vrata traže vrlo malo održavanja. Potrebno je ponekad podmazati mehanizam zaključavanja , oprati staklene površine i povremeno brisati ostale delove vrata. Zbog izdržljivosti ovakvih vrata, nije retkost da će vam proizvodjači pvc vrata ponuditi garanciju i od 10 godina.

Kvalitetna zvučna i termo izolacija

PVC vrata su poznata po dobroj zvučnoj izolaciji i znatno će umanjiti buku koja dolazi od spolja. Takodje, sprečiće hladnoću i vlagu i gubitak toplote, jer čuvaju energiju. Bolje dihtuju od drvenih materijala pa su samim tim isplativija investicija na duži rok.

PVC vrata sa jezgrom od galvanizovanog čelika, su vrlo sigurna, teško ih je provaliti i ne mogu se otvoriti na silu.

Aluminijumska ulazna vrata

Preporučljive dimenzije jednokrilnih alu vrata su širine od 1000 do 1100 mm i visine od 2000 do 2100 mm. a dvokrilnih alu vrata- širine od 1400 do 1700 mm sa pomoćnim krilom, i od 1700 do 2000 mm sa mogućnošću dva ista krila. Uz alu vrata možete izabrati odgovarajući ukrasni panel, a takodje se mogu uraditi u dimenzijama i oblicima po želji, što će podići cenu.

Raznovrsnost boja i imitacije prirodnoh materijala

Potražite aluminijumska ulazna vrata visokog kvaliteta i dobre završne obrade. Alu vrata mogu bela, siva i braon boje, koji su najčešći izbor, ali se mogu raditi u skoro svim bojama kao i u imitaciji drveta.

Pogodna za veće površine

Postoji mogućnost za kratke obične ili produžene trozatvorne brave. Vrata mogu biti jednokrilna, dvokrilna, trokrilna … Staklo takodje može biti postavljeno u različitim varijantama.

Prednosti alu vrata su čvrstoća, postojanost, lagana konstrukcija i pogodnost postavljanja na većim površinama. Tu su i visoke izolacijske sposobnosti i visok nivo završne obrade. Posebni metodi završne obrade, daće luksuzni i prefinjen izgled. Na raspolaganju vam je i kombinacija drvo-aluminijum .

Tražite garanciju

Izbor je na Vama. Najvažnije je vrata nabaviti od proverenih proizvodjača koji će Vam dati garanciju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts