Važnost organizacije i higijene stana u kom boravite

Nameštaj u stanu ima veću higijensku ulogu nego što se to obično misli. Treba da bude prilagođen fiziološkim i društvenim potrebama čoveka i da odgovara njegovoj anatomiji, a uz to da omogućava što bolji odmor i što lakše obavljanje kućnih poslova, i da zauzima što manje prostora. Ne sme da predstavlja rezervoar prašine, insekata i bakterija.

Ulaz u predsoblje treba da ima: otirač za noge, čiviluk za odela i šešire, specijalno mesto za ostavljanje kišobrana i štapova, zatim ogledalo i policu za četke i češljeve.

Kuhinja

Savremena kuhinja ima ugrađen sav namestaj osim stolica.

Štednjaci (šporeti) mogu biti električni, gasni ili obični, na drvo i ugalj.

Sto za pripremu i serviranje treba da je visok 77 do 85 sm, što odgovara stasu većine žena.

Savremeni stanovi imaju poseban uređaj za grejanje vode (bojler), a ako nema takvog bojlera, štednjak treba da sadrži kotlić sa toplom vodom za pranje posuđa. Za rad domaćice u kuhinji vrlo je praktična visoka stolica, koja joj omogućava rad u polusedećem stavu.

organizacija stana higijena

Posudje

Vrsta posuđa i pribora za jelo ima veliki značaj za brzinu i bezopasnost kuhinjskog rada. Posuđe mora biti od materijala koji ne rđa, ne ispušta štetne soli i izdržava promene temperature. Pored emaljiranog, aluminijumskog posuđa i sudova od jena stakla, vrlo praktičan izum predstavljaju lonci za kuvanje pod pritiskom, u kojima se hrana vrlo brzo skuva, sačuvaju vitamini i omogućava izvanredno velika ušteda goriva. Pribor za jelo koji ne rđa, staklo koje se ne lomi, itd., razni električni aparati predetavljaju savremenu kuhinjsku opremu, koju bi trebalo standardizovati i proizvoditi u sve većim količinama.

Špajz

Za čuvanje rezervi životnih namirnica neophodno je potrebna ostava, koja može biti veća ili manja. Obično je spojena vratima sa kuhinjom.

U samoj kuhinji drže se od namirnica jedino začini, hleb i eventualno razna gotova jela.

Trpezarija

Ako porodica jede u trpezariji, onda trpezarija obično služi i kao soba za boravak. Trpezarija treba da ima poseban sto, stolice, pomoćni stočić i bife.

Soba za boravak treba da služi za boravak i rad. Pored eventualnog trpezarijskog nameštaja dolazi u obzir nekoliko fotelja i stolica, stočić, vitrina, police za knjige i, eventualno, klavir ili drugi instrumenti. U tu se sobu postavlja glavno ložište. Uz peć treba da stoji odgovarajući pribor (sud za gorivo, sud za pepeo, lopatica, žarač i dr.). U sobu za boravak stavlja se i mašina za šivenje i dečji orman za igračke. Ova soba ne treba da služi za spavanje.

uredjenje trpezarije

Spavaća soba

U sobi za spavanje osnovni nameštaj je krevet. U oskudici stambenog prostora krevet može biti ugrađen u zid i uređen na preklapanje tako da se danju može podići, da bi se dobilo više prostora. Ako u sobi spava više dece, mogu se praviti kreveti na sprat. U spavaću sobu spada orman za rublje, ogledalo, sto za češljanje i 1 do 3 fotelje ili stolice.

Kupatilo

Kupatilo treba da ima kadu, umivaonik, tuš, ogledalo, ormanče sa lekovima i wc šolju.

Pranje rublja predstavlja vrlo važan rad, koji se mora dobro rešiti. Zato je potrebno da svaka kuća ima perionicu. Briga oko rublja sastoji se od sledećih radnji: čuvanje prljavog rublja, potapanje rublja, pranje, iskuvavanje, ispiranje, ceđenje, sušenje, krpljenje, peglanje, sortiranje i čuvanje čistog rublja.

U savremenim domaćinstvima gotovo sve faze ovog rada su mehanizovane i ne zahtevaju fizički rad. Pranje se vrši mašinama za pranje, a za ceđenje postoje takođe mašine, dok se sušenje ubrzava toplijim vazduhom.

U običnom domaćinstvu za pranje se upotrebljava sledeći pomoćni uređaj: kazan za kuvanje rublja, korito za pranje, daske za trljanje, valjci za ceđenje, konopci i motke za sušenje, daska za peglanje i dobra pegla.

Nabrojani uslovi predstavljaju glavne i bitne higijenske principe kojima se stan mora odlikovati, jer se samo tada može uvrstiti u red stanova gde je higijena zastupljena u punoj meri.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts