Najbolji domaći prirodni preparati za negu kose

Sredstva za negu kose imaju za cilj da kosi povećaju ili vrate sjaj, nijansiraju ili izmene boju kose, sprečavaju patološke promene kose, i naravno, odstranjuju nečistoću glave i kose.

VODA OD KOPRIVE ZA SJAJNU KOSU

Potrebno je:

  • 1šaka suvog ili svežeg lišća koprive
  • ½ l obične vode
  • 1dl voćnog sirćeta

Priprema:

Stavimo vodu da proključa i prelijemo listove koprive. Ostavimo da stoji poklopljeno oko 3 sata. Tečnost procedimo u flasu, koprivu dobro iscedimo pa bacimo. U tečnost dodamo voćno sirće i dobro promešamo. Ako nam tečnost ne treba odmah, flašu dobro zatvorimo i stavimo na tamno mesto.

Upotreba:

Ovako pripremljena voda od koprive može se upotrebljavati posle svakog pranja kose jer će se tako povratiti sjaj. Vodom od kopriove ne ispiramo samo kosu, već masiramo i kožu na glavi.

voda od koprive za sjajnu kosu

BILJNA TEČNOST PROTIV OPADANJA KOSE I ZA JAČANJE KORENA

Potrebno je:

  • Suvo lišće breze
  • Suvi cvetovi kamilice
  • Suvo korenje koprive
  • Voda

Priprema:

Lišće breze, cvetove kamilice i isečeno korenje koprive promešamo. Uzmemo šaku ove mešavine i prelijamo 1l ključale vode i ostavimo da stoji 3-5 minuta. Posle toga procedimo.

Upotreba:

Pripremljenu tečnost upotrebljavamo za ispiranje odmah posle pranja kose. Deluje protiv opadanja kose i jača koren.

LOSION ZA KOSU PROTIV PERUTI

Potrebno je:

  • 50gr tinkture koprive
  • 25gr tinkture nevena
  • 25gr tinkture čička
  • 100gr destilovane vode
  • 20 kapi etarskog ulja ruzmarina

Priprema

Sve tri tinkture promešamo u flašici. Dodamo etarsko ulje ruzmarina i dobro promućkamo. Na kraju dolijemo destilovanu vodu. Vodu možemo upotrebljavati odmah.

Upotreba:

Losion za kosu protiv peruti se upotrebljava svakodnevno kao sredstvo za masiranje vlasišta. Pospešuje i ubrzava prokrvljenost vlasišta i čisti kosu na glavi, a pri tom je ne zamašćuje. Lekovite biljne supstance u ovom losionu deluju protiv stvaranja peruti. Treba je svakodnevno koristiti ako želimo da odstranimo perut.

prirodni preparati za negu kose

FARBE ZA KOSU

Boja za kosu, pa čak i kada na reklamnom listiću ima garanciju, da je jedina koja ne šteti kosi već je i poboljšava, nema samo pozitivnih efekata. Zato je najbolje da je samo toniramo preparatima biljnog porekla.

SREDSTVO ZA TONIRANJE PLAVE KOSE

Odlično sredstvo za toniranje plave kose je ispiranje mešavinom čaja od kamilice i limuna. Tri šake cveta od kamilice prelijemo ključalom vodom i pokriveno ostavimo da stoji oko 1 sat. Procedimo i u tu tečnost dodamo sok od iscedjenog pola limuna. Tečnost izlijemo na opranu kosu i ne ispiramo više. Ako uzmemo sok od celog limuna ova tečnost će delovati i kao učvršćivač za kosu. Ako je kosa neposredno pre ovog bila izbeljivana preporučuje se da na kraju kosu isperemo vodom kojoj smo dodali malo voćnog sirćeta.

SREDSTVO ZA CRNO TONIRANJE KOSE

Ako želimo da tamnoj crnoj kosi dodamo puniji i topliji ton, upotrebimo crni indijski čaj po engleskom receptu: jednu kafenu kašiku čaja na jednu šoljicu vode. Čaj ostavimo da ključa pola sata. Ako želimo tamnije toniranje napravićemo jači čaj. Kosa se pre toniranja dobro opere, a posle toniranja se više ne ispira.

SREDSTVO ZA CRVENO TONIRANJE KOSE

Ako želimo kosi da damo crveni sjaj, opraćemo je u kani. Upotrebljavaju se osušeni i usitnjeni listovi. Mora imati žućkasto-zelenkastu boju jer crvenkasta boja znači da nije za upotrebu. Kanu uvek nanosimo na opranu kosu. Pre upotrebe prah od kane prelijemo vrućom vodom i izmešamo tako da dobijemo neku vrstu testa, koje još uvek može sa lakoćom kliziti sa kašike. Mažemo pramen po pramen kose.

Kana mora i na glavi da ostane topla, pa zbog toga, čim završimo mazanje, glavu zavijemo kesom i peškirom. Vlažna toplota ispod pokrivača doprinosi dobrom izgledu toniranja. U zavisnosti od nijanse koju želimo, ostavimo kanu na glavi od 20min do 3 sata. Ako nismo sigurni koju nijansu želimo odsečemo pramenčić kose namažemo ga kanom i vidimo posle koliko vremena držanja kane nam se svidja dobijena boja. Kosu isplaknemo i osušimo. Kana čini kosu sjajnom i svilenkastom, a ujedno jača i koren kos

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts