Kana – saveti za gajenje i negu

Cveće kana

Kana, latinski naziv (Canna indica) je biljka cvetnica koja vodi poreklo  iz tropskih i suptropskih predela Amerike, ali raste i u Indiji.  Najčešće, kao divlja biljka raste na sunčanim predelima pored reka.

Ime Kana potiče od grčke reči canna, što upućuje na cevasti oblik stabla ove biljke.

Prve biljke kane, na naš kontinent doneli su Španci pre petsto godina, a masovna proiuvodnja kane počinje u 19. Veku. Postoji mnogo vrsta kane, a našim područjima gaji se dvadesetak. Kana raste iz rizoma, a I odnosu na vrstu, raste od 60 cm pa sve do metar I po u visinu.

Kada cveta kana

Listovi kane su krupni, široki i do 20 cm, a dužine do pola metra. I okružuju divne bogate cvetove koji su asimetrični u crvenoj, žutoj, narandžastoj ili roze boji. Cveta veoma bogato i intenzivno, cvetovi su asimetrični, crvene, žute, narandžaste ili roze boje. Kana cveta od juna pa sve do oktobra meseca. Cvetovi su krupni, I liče na gladiolin cvet. Cvet kane je bez mirisa.

kana uzgoj

Razmnožavanje kane iz semena

Seme je krupno, veličine graška, crne boje i nalazi se u trodelnoj čauri.

Kana se razmnožava u proleće semenom, koje je krupno, veličine zrna graška I nalazi se u čaurici kane. Kana se može razmnožavati i  deljenjem gomolja, i to tako da svaki deo gomolja mora imati po jedan pupoljak, jer samo tako će dati  novu biljku.

Kad prestanu prolećni mrazevi, gomolje treba saditi u plodnu kvalitetnu zemlju u koju treba dodati malo peska. Sadite ih na udaljenosti od oko pola metra, u dubinu od 20 centimetara. Kad na jesen kana prestane sa cvetanjem, skratite njeno stablo na visinu od 25 cm, nakon nekoliko dana ih izvadite, ostavite da se osuše na suvom mestu, ali ih prekrijte peskom. Čuvajte ih do sledeće sadnje na mestu gde je temperatura od 10 do 20 stepeni.

Sadnja i presadjivanje

Kana se sadi na velikim površinama , idealna je za trgove,  bulevare, za sadjenje duž saobraćajnica. Niže vrste su pogodne za vrtove, uz staze, položaj pored stepeništa, terasa. Kana se može uspešno saditi u saksijama I žardinjerama.

Kanu treba saditi u aprilu I maju I to u plodno zemljište koje treba nadjubriti. Niže vrste sadite na rastojanju od 40 d0 50 cm, a više vrste na udaljenosti od 60 do 70 cm. Kad nastupe hladniji dani, s jeseni, biljke izvadite iz zemlje, odrežite joj listove I stablo na visini od 15 do 20 cm od rizoma.

Oko rizoma  ostavite zemlju u što većem busenu, prekrijte peskom I ostavite ih da sačekaju sledeću sezonu. Rizom kane može se čuvati nekoliko godina I iz njega će uvek izrasti nova biljka kane.

Kad prođe februar, rizomi će početi da se razvijaju, tada ih podelite na dva do tri dela, u odnosu na njihovu veličinu.

Obavezno je da svaki deo  ima bar jedno okce iz kojeg će biljka izrasti. Tada je vreme da rizome stavite u saksije ili žardinjere koje ćete ostaviti na svetlom mestu. Temperatura treba da bude oko 15 stepeni, I dok se ne pojave prvi listići, zalivajte po malo. Posle toga, svake sedmice prihranjujte biljku, a zemljište zalivajte češće da bi bila umereno vlažna. Čim nastupi toplije vreme, biljku iznesite I postavite na sunčanu poziciju gde nema vetra.

kana cvece

Nega kane u vrtu i u kući

Tokom rasta kane, biljku treba bogato zalivati. Ako je kana na sunčanom mestu, uz redovno zalivanje, cvetaće sve do kasnih jesenjih dana.

Kod uzgoja kane kao sobne biljke, tokom zimskih dana, biljka mora biti smeštena u umereno tople prostorije. Umereno je I redovno zalivajte, a u vreme velikih vrućina svakodnevno. U slučaju da previše nabuja, morate izvaditi prekobrojne biljke, jer je za pravilan razvoj kane potrebno oko 50 kvadratnih centimetara po biljci.

Uz poštovanje ovih mera, možete računati na divan ukras I cveće kane u vašem domu.

Za uzgoj kane u vrtu važno je znati da kana najbolje cveta na direktnom suncu, mada im odgovara I polusenka. Kana ne može da podnese niske spoljne temperature I zato je tokom zimskih dana obavezno premestite u kuću, podrum ili makar garažu.

Kanu pregledavajte redovno tokom zime, pa ako primetite da se suši, poprskajte je vodom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts