Sveti Nikola – Najveća Srpska slava

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve, Nikoljdan, praznik posvećen Svetom Nikoli, proslavlja se 19. Decembra. Srpske porodice, kojima je ovaj svetac zaštitnik generacijama, na ovaj dan slave krsnu slavu.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari, u Maloj Aziji. Bio je jedino dete u bogatoj , vidjenijoj prodici, roditelja Teofana i None. Preminuo je 19. decembra 345. godine, i to je datum koji u Srbiji obeležavamo kao dan posvećen Svetom Nikoli.Ovo je takodje najčešća slava u Srba.

Pobedjuje zlo za dobrobit naroda

Sveti Nikola - Srpska slava

Pravoslavci Svetog Nikolu drže za velikog borca za Hristovu veru, kao i za nekog ko je neprikosnoven u pobedi nad zlom. Njegovo ime znači pobednik, jer na grčkom jeziku “niki” znači pobeda, trijumf, a “laos” označava narod i vernike. Zato se smatra svecem koji pobedjuje za dobrobit svih vernika.

Nikola se u mladjem dobu duhovnim vrednostima i životu učio kod svog strica, Nikolaja episkopa patarskog. Stric je osnovao manastir Novi Sion, gde se Nikola zamonašio. Kad su mu roditelji umrli, Nikola je svoj imetak podelio siromasima, a za sebe ništa nije ostavio.

Zbog mnogih drugih dobrih dela, koje je vešto skrivao, jer time nije želeo da se diči, pročuo se kao sveštenik milosrdnik u Patari.

Pomagao je bolesnima, robovima, nepismenima…

Zastitnik moreplovaca i putnika

Nikola je ubrzo bio izabran za arhiepiskopa u mestu Miru, u Likiji.  Svakodnevno je podučavao ljude, kako po gradovima, tako i po selima, veri i božjim zakonima, pomagao bolesnima, oslobadjao zatočenike ropstva…

Za vreme vladavine cara Dioklecijana, Nikola je bio zatočenik u tamnici. Ali, i tamo je druge zatvorenike učio veri i dobrom. Kada se vratio u svoju arhiepiskopiju, kreće u obilazak svetih mesta. Prema predanjima, na tom putu dešavala su se mnoga čuda, pomagao je usput mnogim nesrećnicima, nevernike podučavao, neumorno stajao na strani pravde

Svetog Nikolu poštuje ceo hrišćanski svet. Nakon njegove smrti, mošti su mu počivale u sabornoj crkvi u Miru. U 11. veku, posmrtni ostaci preneti su u Bari, u Italiji, gde se i danas nalaze u crkvi Jovana Preteče.

Povratio vid Stefanu Dečanskom

Kada je reč o predanjima u srpskom narodu, smatra se da je Nikola uspeo da povrati vid Stefanu Dečanskom. Zato je srpski kralj, hram gde počivaju mošto svece, okitio srebrom, i slao izdašne priloge za njegovu izgradnju.

Zaštitnik moreplovaca i putnika

Sveti Nikola, osim što je bio dobročinitelj i pomagao siromašnima, i spasavao narod od gladi i patnji, poznat je i kao zaštitnik moreplovaca i putnika. I u savremenom dobu, veruje se da pomaže trgovcima na moru, pa ga svi pomorci hrišćani smatraju svojim zaštitnikom.

Vekovi su prošli, a Sveti Nikola je jedan od najpoznatijih svetaca hrišćanskog sveta. U njegovu čast, podignute su na hiljade crkava i manastira.Na pravoslavnim ikonama ovaj svetac najčešće nosi Jevandjelje u ruci.

Običaji za krsnu slavu

Slavljenje ovog velikog sveca i zaštitnika podrazumeva obeležavanje krsne slave. Sveća, žito, vino, kolač i molitva “Očenaš” treba da okupe porodicu i bliske prijatelje, pa i one sa kojima smo se zamerili, uz posnu trpezu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts