Ideje za šaranje uskršnjih jaja voskom

Svakako jedan od najstarijih načina šaranja jaja za Uskrs, pored listića različitih biljaka jeste i šaranje voskom. Nekada su se žene dovijale na razne načine da imaju što lepše išarana jaja za Uskrs. Tako su koristile ono što su imale pri ruci: listiće biljaka, lukovinu ili, pak vosak.

Zato ćemo pokušati da vam približimo ovaj vrlo jednostavan postupak šaranja jaja za Uskrs voskom…

Šaranje jaja za Uskrs voskom

Da biste ukrasili jaja za Uskrs na ovaj način biće vam potrebno malo veštine, mnogo strpljenja : pernica ( odnosno pero za šaranje ), prirodni nagaravljeni vosak i sveća. Postupak je prilično jednostavan, mada verujem da vam na početku i neće baš izgledati tako.

Dakle, zamočite pero u nagaravljeni vosak, zatim ga malo razmekšate na sveći i crtate.

Kada završite sa crtanjem, jaja možete spustiti u bilo koju boju.

Ukoliko ste naročito vešti, možete praviti i jaja u više boja. Ne zaboravite, taj deo koji je obojen voskom neće se obojiti.

Video uputstvo za šaranje jaja voskom

Kako bismo vam olakšali, pronašli smo za vas video koji vrlo jasno pokazuje čitav postupak.

Farbanje uskršnjih jaja sa decom

Ako imate društvo mališana prilikom farbanja jaja za Uskrs, možete i njima dati pero i vosak, kako biste zajedno uživali u malim umetničkim delima.

Takođe, dobro bi bilo da mališanima obezbedite i držače za jaja, kako bi lakše crtali.

Ukoliko vam se učini da se ne snalaze baš najbolje sa šaranjem jaja za Uskrs voskom, uvek ime umesto voska možete ponuditi flomastere ili voštane boje.

Trikovi za šaranje uskršnjih jaja voskom

Kao i za sve, tako postoje i trikovi za šaranje jaja za Uskrs voskom. Naime, ako niste u prilici da kupite sve što vam je potrebno, možete koristiti ono što imate u kući. Tako, recimo umesto pera možete koristiti običnu čačkalicu ili tupu drvenu olovku. Umesto prirodnog voska, možete koristiti vosak sa neke istrošene sveće. Priznajem, neće biti takav efekat, ali ćete svakako za Uskrs imati originalno išarana jaja.

Dekoracija korpice za uskršnja jaja

Kada završite sa šaranjem jaja za Uskrs voskom ili na bilo koji drugi način koji ste odabrali, preostaje vam da ih svakako premažete krpicom koju ste natopili uljem, kako bi dobila sjaj, a zatim da dekorišete korpicu ili činiju u kojoj će stajati vaša umetnička dela na dan Uskrsa.

To možete uraditi na vrlo jednostavan način: uberite malo zelenila i stavite na dno korpice. Ako vam se, pak ta ideja ne dopada, možete kupiti već gotovu papirnu travu, koju možete položiti na dno korpice ili činije.

Takođe, u brojnim trgovinama je moguće kupiti različite uskršnje dekoracije, koje će ulepšati vašu trpezu.

korpice za uskrsnja jaja

Slike jaja za Uskrs šaranih voskom

Evo, šta sve može da se crta na jajima voskom…Ukoliko vam ponestane ideja, ove slike će vam sigurno pomoći da dobijete inspiraciju…

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts