Anoreksija – simptomi i lečenje bolesti

Anoreksija podrazumeva jak gubitak apetita iz razloga emocionalne prirode.

Ovaj poremećaj u ishrani podrazumeva preplavljujući strah od debljanja. Ne nestaje usled nemanja apetita već je reč o nerazumnoj borbi protiv gladi koji ne popušta ni onda kad je mršavost dostigla takve razmere da je ugrožen život osobe koja boluje od anoreksije.

Iako je ovde po sredi hrana, anoreksija je zapravo bolest uma. Počinje željom da se izgubi koji kilogram. Ali pošto dijete samo privremeno deluju na psihičke probleme, kreće se na svodjenje hrane na najmanju moguću meru, što dovodi do gubitka čak 15 do 60 odsto težine, a u ekstremnim slučajevima, oboleli potpuno prestaje da jede.

sta je to anoreksija

Bolest uma

Obolela osoba postaje opsednuta slikom svog tela i često doživljava sebe jako gojaznom iako je sasvim suprotno realno stanje. Paradoks je da oboleli od pripreme i unosa hrane prave obred.

Osobe koje boluju od anoreksije obično su u porodici koje imaju velike zahteve u smislu ličnih postignuća, traži se odličan uspeh u obrazovanju, savršenstvo u svim vidovima socijalnog života.

Poricanje realnog stanja često prati anoreksičare. Oni neće da priznaju da imaju problem a na izraze zabrinutosti okoline, reaguju ljutito i odbrambeno.

Neka istraživanja ukazuju na to da geni mogu donekle predodrediti anoreksiju, a  većina istraživača veruje da su ključni psihološki faktori. Oboleli imaju nizak nivo samopoštovanja, osećaju se nedostojnim ljubaci…U doba adolescencije, takav osećaj mogu pogoršati hormonalne promene, pritisci ideala o poštovanju i divljenju prema vitkim ljudima.

Anoreksija se najčešće javlja između 12. i 25. godine, u 0,3 – 0,5% kod mladih žena, I u oko 1% adolescenata. Češće se javlja u zapadnoj kulturi, svetu mode, kod balerina…

Lečenjelecenje anoreksije

Psihoterapija, praćenje stanje kod lekara, poseban prilagodjen program ishrane su deo lečenja anoreksije. Terapija će se razlikovati, zavisno od stadijuma bolesti i pacijentove spremnosti na saradnju.

Prijem u bolnicu je obavezan ako je pacijent izgubio više od 25% svoje uobičajene telesne težine. Individualna psihoterapija pomaže da se otkriju emocionalni problemi koji su uzrok bolesti.

Podrška porodice je takodje vrlo važna. Tu se upotrebljava bihevioristička terapija. Od medikamenata, uključuju se lekovi za jačanje apetita, antidepresivi… Ako medicinski tretman izostane smrtnost se javlja u petini slučajeva! Uz stručnu pomoć, izlečenje je moguće u velikom broju slučajeva.

Simptomi

Osim znatnog gubitka težine, tu su strah od debljanja, preterivanje u vežbama, zatvor, suva koža, pojava dlaka na licu, gubitak kose, izostanak menstruacije, potiskivanje polnog nagona, nesanica, gubitak energije…

Pomozite drugima

Ako primetite navedene simptome, razgovarajte sa osobom za koju Vam se čini da je na putu anoreksije, uputite je lekaru i podršci porodice. Često ćete biti odbijeni, jer anoreksičari ne shvataju ozbiljnost njihovog stanja, ali budite uporni.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts