Grip i prehlada u trudnoći

Prehlada u trudnoći

Trudnice su podložne promeni imunog sistema, upravo zato što je u drugom stanju sve podredjeno zaštiti bebe, pa su tako i grip i prehlada u trudnoći na žalost česta pojava. Ove pojave su češće u trudnoći upravo zbog toga što su vaši imuni kapaciteti kompletno angažovani na zaštitu bebe.

Ako se pitate koliko je opasna prehlada u trudnoći, znajte da je dobro to što ni prehlada ni grip, neće imati posledice i negativan uticaj na bebu, mada kada su problemi drastičniji i prati ih povišena temperatura, morate se javiti lekaru.

Nezgodno je to što je u trudnoći dozvoljeno malo lekova koje smete da pijete za lečenje, kada imate prehladu ili grip. Ako se pitate, šta koristiti u tim situacijama, na sreću ima dosta prirodnih lekova koji mogu da pomognu.

grip trudnoca1

Prehlada u trudnoći se obično manifestuje kroz kašalj, zatim sledi grlobolja, zapušen nos, blaga groznica, pa i glavobolja. Prvi savet koji morate poslušati je da se dovoljno odmarate i pijete dosta tečnosti.

Za nos

Za zapušen nos, mogu da pomognu parne kupke. Napravite čaj od žalfije sa nekoliko kapi eukaliptusovog ulja , ali ga nemojte piti jer nije preporučljiv trudnicama, dakle, samo se inhalirajte.Začepljenost nosa često je kod trudnica jer hormoni mogu da uzrokuju nagomilavanje tečnosti u sluzokoži. Ipak, budite uvereni da začepljen nos bebi nikako neće smetati.

Za bolno grlo i kašalj

Probajte neki topli napitak kao što je topla limunada sa medom Grlo možete da isperete čajem od žalfije tako što ćete da ga grgoljate pa ispljunete. Za grlo može da pomogne i mešavina morske soli i tople vode (četvrtina kafene kašičice na 2 decilitra tople vode).

Glavobolja i groznica

Ojačajte svoj imunitet prirodnim antibioticima , limunom, čajevima, brusnicom, belim lukom….

prehlada trudnoca2

Grip u trudnoći

Grip u trudnoći manifestuje se tako što se javljaju groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, malaksalost, gubitak apetita. Morate tada jačati vaš organizam prirodnim izvorima vitamina i minerala koji su vam prekopotrebni.

Važno je da pijete dosta tečnosti i da seobavezno javite lekaru koji će utvrditi bezbednu terapiju.Pobedite gubitak apetita i naterajte se da makar pojedete koji kreker ili popijete jogurt.

Ako dobijete temperaturu, bilo bi dobro da je skidate na prirodan način. Medjutim, ako živa pokaže iznad 38,5 C morate potražiti pomoć lekara koji će vam najvjerovatnije odrediti terapiju dozvoljenim lekovima.

Kako se zaštiti od gripa i prehlade u trudnoći?

Da biste sprečili prehladu i grip dok ste u drugom stanju, trudite se da jedete jedete zdrave i izbalansirane obroke, dosta voća, povrća i žitarica. Dovoljno vode i prirodnih voćnih sokova ne treba ni da pominjemo. Beli luk, slatki kupus i prokelj su preporučljive namirnice za trudnice.

Ograničite unos kofeina, prestanite da pušite, dovoljno se odmarajte, izbegavajte stresne situacije i krećite se dovoljno po svežem vazduhu.
Naravno da je obavezno da u vreme kada vlada grip,izbegavate javni prevoz, posetu bolesnicima, i zdravstvenim ustanovama.

Lekovi

U trudnoći bi trebalo izbegavati analgetike odnosno paracetamol. Brufen i kodein takodje treba izbegavati kao i aspirin.Takodje, mnoge vrste antibiotika nisu bezbedne za upotrebu kod trudnica.

U svakom slučaju, na lekaru je da proceni posledice eventualnog uzimanja navedenih lekova po bebu i po Vas i da donese krajnju odluku o tome kako će terapija izgledati.

Možda vam vitamisnski preparati deluju bezbedno za upotrebu u trudnoći, ali ih nikako ne uzimajte na svoju ruku, već isključivo u dogovoru sa lekarom. Isto važi i za prirodne i biljne preparate.

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts