Bol u donjem delu stomaka u trudnoći

Povremena probadanja i bol u donjem delu stomaka u trudnoći su česta pojava koju primećuju mnoge trudnice. Iako je u većini slučajeva kod žena u drugom stanju ova pojava je bezopasna a, nekada ovo mogu biti simptomi ozbiljnog problema. Naravno, ako imate jak ili uporan bol nikada ga nemojte zanemariti. Ne uspostavljajte sami sebi dijagnozu, već se obratite lekaru.

Bolne grudi u trudnoći obično predstavljaju normalan tok stvari kojima se Vaše telo priprema za dojenje i stvaranje mleka. Često je i peckanje i svrab grudi. Ali, ako je bol nesnosan i jako dugo traje ne bi bilo loše da se posavetujete sa lekarom koji prati trudnoću.

Svi ovi simptomi lagano prestaju posle porodjaja, ako su isključivo u vezi sa normalnim tokom trudnoće.

Ako Vas boli stomak ili imate grčeve zajedno sa krvarenjem, pojačanim sekretom, ili temperaturu koja je povišena, drhtavicu, nesvesticu, mučninu praćenu povraćanjem jednostavno se morate obratiti lekaru.

bol u donjem stomaka

Šta sve može uzrokovati bol u trudnoći?

Vanmaterična trudnoća

Vanmaterična trudnoća se dešava kada oplođeno jaje počne svoj razvoj van materice,a to je obično u jajovodu. Simptomi počinju posle šest, sedam nedelja od začeća, dakle najčešće na početku trudnoće. Ipak, nije retkost da se jave i dok je još vrlo rana trudnoća, posle svega četiri nedelje.

Ukoliko se ne reaguje na vreme, vanmaterična trudnoća može biti opasna po život. Odmah otidjite kod ginekologa u slučaju da imate neki od sledećih simptoma: bolove i osetljivost u predelu stomaka ili karlice; kapi krvi ili jače krvarenje; bol dok kašljete ili kijate ili bol u vrhu ramena.

Ako zaista obilno krvarite i uz to imate ubrzan puls, vrtoglavicu, bledu boju u licu i hladnu kožu, smesta pozovite hitnu pomoć.

Pobačaj

Pobačaj je zapravo prekid trudnoće tokom prvih dvadeset nedelja od začeća.Kapljice krvi i krvarenje sa jakim bolovima u stomaku su prvi znaci pobačaja.

Krvarenje može biti oskudno ili obilno. Bol može biti u obliku grčeva, blag ili oštar a možetega osetiti u donjem delu kičme ili u u karlici.

U slučaju da postoje ovakvi znaci pobačaja, potrebno je da odmah odete na pregled.

Prevremeni porođaj

Prevremeni porođaj se dešava kada počnu kontrakcije pre 37. nedelje trudnoće. Ako osećate neke od sledećih simptoma, odmah idite kod lekara: pojačan vaginalni sekret ili promena – ako postane vodnjikav, sluzav ili krvav. Ako je ružičast ili sukrvičast, i ako imate bolove u stomaku sa grčevima oput menstrualnih, ili više od četiri kontrakcije za sat vremena, čak iako nisu bolne. Još jedan simptom je porast pritiska u predelu karlice, bol u donjem delu kičme , naročito ako ranije niste osećali nikakav bol u tom delu.

Kidanje placente

Ovo je vrlo ozbiljno stanje kada se placenta odvaja od materice,jednim delom ili potpuno, i to pred porodjaj.

Postoji dosta simptoma. Kidanje placente ponekad izaziva iznenadno krvarenje, ali u drugim slučajevima, s početka nema nikakvog vidljivog krvarenja ili ono liči na braon sekret. Dešava se i to da krv postane vidljiva tek kada vodenjak pukne.

Možete imati blagi bol u predelu materice, bolna leđa kao i česte kontrakcije . Takodje, može Vam se činiti da je u materici neki grč koji ne prolazi. Zato je potrebna hitna medicinska pomoć.

Preeklampsija

Preeklampsija je poremećaj u trudnoći koji uzrokuje neke promene na krvnim sudovima a može uticati još i na jetru, bubrege, mozak i placentu. Dijagnoza preeklampsije se uspostavlja ako imate visok krvni pritisak i proteine u urinu nakon 20-te nedelje trudnoće.

Simptomi su i naduvenost lica i kože oko očiju, otok ruku i iznenadno jako oticanje nogu i zglobova. Zadržavanje vode dovodi do naglog gojenja.

Kod teških obika, oseća se jak bol u predelu gornjeg stomaka, glavobolja, zamagljen vid ili tačkice pred očima, mučnina i povraćanje. Ako osetite simptome preeklampsije, odmah posetite lekara.

Infekcije urinarnog trakta

Kada ste u drugom stanju, osetljiviji ste na infekcije urinarnog trakta svih vrsta, računajući i infekciju bubrega.

Simptomi infekcije bešike su bol, nelagodnost ili peckanje za vreme uriniranja; nelagodnost u predelu karlice ili bolovi u donjem stomaku.

Tu je i čest i nekontrolisan nagon za uriniranjem, čak i kada ima vrlo malo mokraće u bešici, taman ili krvav urin vrlo neprijatnog mirisa. Ako primetite neki od ovih simptoma, odmah se obratite lekaru jer nelečena infekcija bešike može dovesti do prevremenog porođaja.

Znaci da se infekcija raširila i na bubrege –i da hitno morate lekaru su povišena telesna temperatura, drhtavica, žmarci, preterano znojenje.

Drugi uzroci

Postoji dosta stanja koja izazivaju bolove u stomaku, bilo da ste trudni, u četvrtom, devetom, osmom mesecu trudnoće ili niste u drugom stanju.

Neki od uzroka su stomačni virusi, trovanje hranom, upala slepog creva, kamen u bubregu…

Uzroci bezopasnih nelagoda u stomaku su: gasovi i nadutost, zatvor, Brekston Hiks kontrakcije…

Ukoliko su kontrakcije praćene bolovima u donjem delu kičme, osećate četiri kontrakcije za sat vremena (čak iako ne bole), ako se javljaju u redovnom vremenskom intervalu ili imate bilo koji znak prevremenog porođaja, obavezno se odmah obratite lekaru.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts