Šta je presavijena zučna kesa i kako se leči

Presavijena žučna kesa obično uzrokuje bol ispod desnog rebarnog luka, koji se nekad može širiti u ledja, lopaticu ili ruku.

Bolovi u slučaju presavijene žučne kese rezultat su otežanog oticanja žuči, koje može da dovede do formiranja kamena u žuči ili zapaljenja. U ovakvim slučajevima, sedimentacija je ubrzana, a na ultrazvuku se jasno vidi da je zid žučne kese zadebljan. Kada su problemi učestaliji i komplikovaniji i praćeni dodatnim tegobama, obično je potrebna operacija.

Simptomi problema sa žučnom kesom su jak bol u gornjem desnom delu abdomena, uz groznicu, mučninu i povraćanje. Abdomen je takodje često krut i osetljiv na pritisak.

Lečenje

Kako se leči presavijena žučna kesa? Ako su problemi sa žučnom kesom slabije izrađeni, a i kako biste preventivno uticali na njenu funkciju, izbegavajte masnu hranu i kafu, koristite maslinovo ulje, više voća i povrća. Medjutim, ako dođe do upale žučne kese, lečenje se mora odmah primeniti. U suprotnom, obolela osoba će biti životno ugrožena!

Akutna infekcija žučne kese može biti prolazne prirode, i do oporavka dolazi za svega nekoliko dana. Medjutim, kod ozbiljnijih slučajeva, žučna kesa se može napuniti gnojnim sadržajem. Tada je odmah potrebno lečenje. Znaćete da je situacija ozbiljna ako kao simptome imate i drhtavicu i visoku temperaturu. Zapaljenje je obično uzrokovano prisustvom bakterija koje napadaju zid žučne kese ,kao i prisustvom kamena koje iritira sluzokožu žučne kese.

presavijena zucna kesa

Kodprivremenih problema sa žučnom kesom, savetuje se da prestanete da uzimate hranu, da pijete dosta vode dok ne prodje akutna faza. Dobro će doći i sveži sokovi od jabukei cvekle. Kruške su lekovite za žučnu kesu, maslinovo ulje kao i nekuvan sos ok jabuka.

Znajte sa je jedino biljno ulje visokog kvaliteta u mogućnosti da spreči formiranje kamena. Uzbegavajte meso, mast, margarin i maslac.

Kod presavijene žučne kese, potrebno je stalno i redovno odlaziti na lekarske kontrole, jer se ovo stanje uglavnom manifestuje povremenim bolovima u desnom gornjem kvadratu stomaka.

Presavijena žučna kesa i trudnoća

Lekari će pratiti stanje i verovatno neće biti potrebe za nekom posebnom terapijom sve dok presavijena žučna kesa ne predstavlja neku smetnju normalnom funkcionisanju organizma.

Verovatno da će doći do opšteg promena stanja u trudnoći, ali isto tako postoje i žene koje sa presavijenom žučnom kesom u trudnoći nisu imale nikakve posebne probleme. U svakom slučaju neophodan je stalni nadzor lekara.

Kako radi žučna kesa

Osnovna funkcija žučne kese, je da skladišti žuč, odnosno sok za varenje koji proizvodi jetra i koji razgrađuje masnu hranu. Kada je ovaj proces poremećen, javljaju se tegobe kao što je kamen u žuči, koji, u stvari, predstavlja kristalizovan višak holesterola.

Žučna kesa je kruškastog oblika, u udubljenju desnog režnja jetre. Dugačka je 7-10 centimetra, široka 3 do 4 cm a ima zapreminu od 30 do 50 mililitara.

Žučna kesa ima brojne varijacije po pitanju izgleda i njen oblik je definisan već u fazi embrionalnog razvoja. Normalan oblik žučne kese ima oko 70 posto ljudi. Takodje, kese mogu biti dvostruke, levostrane, presavijene, a nekada mogu i da nedostaju.

Žuč je sok se proizvodi u jetri, a čuva u žučnoj kesi. Ovaj sok pomaže i u izlučivanju holesterola, bilirubina, gvožđa i bakra.

Najčešće oboljenje žučne kese je kalkuloza, odnosno stvaranje kamena u žučnoj kesi, koja nastaje zbog poremećaja u mehanizmu pražnjenja, nedovoljnog pražnjenja, ili nekog hemijskog poremećaja u žuči. Neka stanja upale žučne kese su uzrokovana postojanjem kamenčića unutar nje koji ometaju uobičajeno funkcionisanje.

Učestalost kalkuloze manja je u tridesetim nego u šezdesetim godinama, obično je genetski predispozicionirana, a najviše obolelih je između 55. i 62. godine. Na njeno javljanje može da utiče gojaznost, kao i nagli gubitak telesne mase. Kalkuloza je učestalija i u trudnoći. Presavijena žučna kesa kod beba i kod dece, zahteva nadzor lekara, a u zavisnosti od promena, preduzeće se adekvatna terapija.

Za komplikovanije stanje lek je operacija, a najbolja metoda je laparoskopska.

Preventiva obolenja žučne kese

Ako imate genetsku predispoziciju za probleme u funkcionisanju žučne kese, preporučuje se da smanjite unos masne hrane, hranu koja je bogata životinjskom mašću, punomasno mleko, sir, žumanca, puter, masno crveno meso, kolače.Potrebno je ograničiti i unos šećera.

Poželjno je unositi dosta voća i povrća, naročito grejpfrut, grožđe i kruške, takođe i koštunjavo voće. Umesto belog brašna, jedite tamni pirinač i integralne žitarice.

Dobru preventivu omogućićete tako što ćete svakog dana popiti sok od pola limuna u čaši tople vode, pola sata pre doručka. Pijte dosta vode i koristitie maslinovo ulje.

Naveden režim ishrane preporučuje se i kod kamena u žučnoj kesi i kod presavijene žučne kese.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts